Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Ще се обадя на "Господари на ефира" е основната заплаха, с която боравят българите в последните години. Любимото тв шоу с най-забавните водещи и смелите репортери неусетно се превърна в институция за решаване на проблеми. При това най-справедливата, на която хората започнаха да се осланят безрезервно.
Понякога дори няма нужда екипът на предаването да се намесва в даден казус, а само със споменаването на неговото име той да се разрешава.
В продължение на 12 години тв продуцентът Джуди Халваджиян усъвършенства формулата за успех на "Господари на ефира", водейки се от интереса и желанията на зрителите. Неговият безпогрешен нюх в последно време му диктува, че те трябва да наблегнат още повече на репортажите, с които разкриват всякакви измами и се борят за справедливост.
"Спечелихме доверието на хората, а логичният път пред нас е да следваме посоката, която те ни задават. Отдавна не предлагаме само добро настроение и забавни смешки. За разлика от много новинарски емисии и други предавания, които също доста залагат на своите репортажи, ние държим
не само да отразим, но и да разрешим даден проблем докрай",
коментира в интервю за "168 часа" Джуди Халваджиян.
За него е важно съдържанието на предаването да стане още по-отговорно към зрителите и неслучайно инвестира в тази мисия. Отскоро по негова покана към екипа се присъедини и Люба Ризова, която дълги години е шеф на новините в Би Ти Ви.
"Тя има страхотен опит и може много да помогне в нашето развитие. Смятам, че Люба е професионалист, който не бива да остава неангажиран в тази сфера. Тя също се радва на екипа ни от млади хора, освободени от всякакви предразсъдъци и вредни влияния върху себе си. Аз не работя с всякакви хора. Търся добри професионалисти, които притежават морал. Моето възпитание поначало е такова и винаги съм разсъждавал така, но дори мога да кажа, че през годините "Господарите" още повече изостриха моето чувство за справедливост и отговорност", категоричен е продуцентът. Най-вече в лицата на своите репортери той търси личности с активна гражданска позиция, каквато защитава и самото шоу.
"Днес много амбициозни хора сами си подават документите, защото искат да са част от екипа ни. Те стават наши съмишленици. През 2006 г. проведох последния голям кастинг за репортери, на който се явиха двеста човека. Повечето не бяха професионалистите, от които имах нужда, и си избрах около петима. Те са наши лица и до днес", признава шефът на предаването. Халваджиян е наясно, че на българина му е писнало да слуша празни приказки и обещания. Затова се старае чрез своите търсачи на несправедливости и показването им в ефир да променя вредните навици в обществото ни.
"Ние воюваме с навика за мошеничество на едни и бездействие на други. Това е постижение, което ще се помни дълго. За съжаление измамниците се плашат повече от камери, отколкото от държавата, защото тя
не направи нищо, за да се страхуват те от нея Естествено, и след нашата намеса много често по-наглите мошеници се стряскат само временно, но затова пък ние сме постоянни да не ги оставяме намира. За последния ни репортаж за незаконното строителство на Фичоза край Варна дори са се опитвали "да почерпят" Касиков, за да не работи по темата. Сигурна заявка, че там има нередности, което ни провокира още по-силно да продължим с разследването. Получаваме по 100 сигнала от граждани на ден, но на около 60 от тях не можем да се отзовем. Няма как да се намесим, защото въпросите трябва да се отнесат до юристи или други вещи лица", разяснява медийният бос.
От самото начало той вярва, че "Господари на ефира" ще стигнат до този успех. Продуцентът дълги години живее в Италия и когато се връща у нас и стартира проекта си за шоуто, всички го посрещат с недоверие. Както зрителите, така и конкуренцията не са свикнали с подобен тип продукция.
"Как някой ще държи сметка на друг, че в нещо се е изложил или сгафил? Всички се чудеха и дори Слави Трифонов питаше защо от някакво предаване му правят забележки, но впоследствие явно свикна. Неговото шоу стартира по-рано от нашето, но това са двата тв формата, които в годините се наложиха. Смятам, че ние се развиваме за разлика от тях. Това е изключително важно, защото
зрителят е претенциозен и трябва всекидневно да бъде изненадван,
за да му е интересно. Ние черпим своя живот и продължителност от актуалните събития и темите от деня. Скоро гледах и демото, което бяхме създали през 2002 г., за да представим проекта си на телевизиите. Мога да кажа, че разликата е голяма, защото тогава още се учехме. Не знаехме точната формула, но стъпка по стъпка се изградихме по вкуса на зрителя. В началото всичко беше по-бавно и мудно, по-семпло, а
сега сме много по-динамични и задълбочени в материалите",
сигурен е продуцентът.
Чрез предаването си Халваджиян е утвърдил като имена много от своите талантливи открития, подобно на своя брат и бизнес партньор Магърдич Халваджиян. Последният пример за това е Ненчо Балабанов.
"Аз съм експериментатор. Надявам се в бъдеще да наложа още повече нови лица в българския ефир. Ненчо сам ми помогна да го открия.
Интересното е, че в момента, в който уговорихме неговата рубрика в "Господарите", по същото време и брат ми се сетил да го покани пък за "Като две капки вода". Брат ми не ми беше казал, а Ненчо си мислеше, че вече знам. Това е поредното доказателство как и двамата имаме еднакъв усет към таланта. Мария например я харесах още докато водеше едно предаване по БНТ, и реших, че трябва да работя с нея. Също както с Румен, Геро и други.
Имам усет и вярвам в хората, които подбирам.

 

 

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ