Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Можете ли да повярвате, че един 19-годишен български баскетболист струва повече от Димитър Бербатов? И то двойно по-скъпо?
Фактите са красноречиви - актуалната пазарна цена на Александър Везенков е минимум 5 млн. евро., докато 34-годишният нападател на "Монако" е оценяван на 2,5 млн. евро от специализираната агенция Transfermarkd.de. Единият тепърва прохожда в обещаващата си кариера, а другият е към своя залез. И ако Бербо все още безспорно е най-класният български футболист, Алекс вече се утвърди като модерното лице на родния баскетбол.
Фамилията звучи познато, нали? Талантът е син на Сашо Везенков, един от най-добрите ни състезатели през 80-те и 90-те години. В момента Александър носи екипа на гръцкия "Арис", но съвсем скоро това ще се промени. Въпросът е единствено в коя посока ще поеме 206-сантиметровото крило. Опциите са впечатляващи.
За него са готови
да наддават някои от най-силните клубове
в Европа
Но това не е всичко - куп отбори от НБА пращат емисари на мачовете му.
Вместо да се главозамае, Алекс прецизно обмисля всяка следваща стъпка. Той е роден и израснал в Кипър, където баща му играе в продължение на 15 години. Буквално прохожда с баскетболната топка, играта е закодирана в гените му. Започва да тренира в школата на "Апоел", Никозия, а потенциалът му личи от километри. През 2009 г. е селектиран от "Арис", като клубът от Солун му предоставя пансион, стипендия и място в елитна американска гимназия, известна с казармените си порядки. Заедно с него заминава майка му Янка - бивш състезател по тенис на маса. Тя следи изкъсо не само за развитието му под коша и за оценките му, но и за човешките му качества.
Баща му също винаги
е насреща за съвет
Макар и да се прибира у нас за съвсем кратко - за мачовете на националния отбор или по празниците, Алекс говори и пише перфектно на български език. Скромността му е за пример, а амбициите - премерени.
Още докато е на 17, от "Арис" му предлагат тригодишен договор (с месечна заплата 5000 евро) и без колебание го налагат в мъжкия състав. През настоящия сезон е неудържим - стрелбата му с лявата ръка е безмилостна от всички зони, пробивите му почти винаги матират противника и на шега нанизва по 30-ина точки на мач. Редовно е избиран за №1 в целия кръг на гръцкия шампионат, а феновете в Солун го боготворят. В контракта с тима му, който изтича в края на следващия сезон, е записана сумата от 1 млн. евро. За разлика от футбола тя не е откупна, а базова цена, от която преговорите с евентуалния купувач стартират. Според експерти реалната сума е между 5 и 8 млн. евро.
Още миналото лято пристига първата сериозна оферта - от гръцкия колос "Панатинайкос". По стечение на обстоятелствата това е и любимият отбор на Алекс, който като дете въздиша пред телевизора по идола си Димитрис Диамантидис. Везенков-младши обаче отказва -
преценява, че рискът
да търка пейката
е твърде висок
След това на опашката се нареждат турският "Анадолу", Ефес, испанският "Билбао" и ЦСКА (Москва). А в момента ситуацията изкъсо следят "Реал" (Мадрид) и "Барселона".
Да участва в Евролигата (най-силният континентален клубен турнир) е фантастична перспектива пред българина. Той обаче може да поеме още по-нагоре. Името и статистиката му са добре известни отвъд океана, а според гръцките медии съгледвачи за него са пращали "Лос Анджелис Лейкърс", "Финикс", "Портланд", "Мемфис". Часът на истината ще удари през лятото - според авторитетни източници Алекс има огромни шансове да попадне сред първите 30 в драфта на НБА, което автоматично би му осигурило тригодишен договор. Твърди се, че 17-кратният шампион "Бостън" ще заложи на него под №21, а "Мемфис" - под №29. Големият въпрос е какво ще избере Везенков. Решението му ще стане ясно в края на май, когато се утвърждават имената в драфта. Така или иначе, изглежда само въпрос на време той да се
превърне във втория българин в лигата на великаните след
Георги Глушков
Не просто да попадне там, но и да се задържи - физическите му показатели са впечатляващи, а специалистите често го сравняват с любимия му играч от НБА Дирк Новицки.
За изстрадалия ни баскетбол Алекс Везенков е като сбъднат сън. "Кръвта вода не става, аз съм българин" - това е отговорът на таланта, когато гръцката федерация дава мило и драго да го вербува за местния национален отбор. Миналата година тийнейджърът дебютант се превърна в най-резултатния играч в представителния ни тим. И макар че крилото има кипърски и чака гръцки паспорт, в действителност подобен избор никога не е бил на дневен ред най-вече заради категоричното желание на родителите му.
Да обобщим - той е на 19, струва повече от Бербатов, премисля всеки ход, възпитан е в родолюбие и произлиза от спортно семейство. По всичко личи, че съвсем скоро България ще се радва на следващата си звезда от световен калибър.