Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спрямо стандарти на модата в Европа българките са ниски и над нормата, но не и според закона, забраняващ на анорексични момичета да се появяват на подиума.
Модната индустрия дълги години е налагала типажа на високи и слаби модели. Често българки са отпадали от ревюта, защото не отговарят на строгите изисквания на жестокия свят на суетата.


С новата забрана, която предстои да се гласува във Франция, модните агенции ще бъдат глобявани със 7500 евро и до 6 месеца затвор, ако наемат момиче с прекалено ниско тегло (примерно за 175 см ръст трябва да тежи 55 кг - бел. ред.).
Законът вече е приет в Италия, Испания и Израел. Моделите трябва да представят медицинско свидетелство, че индексът на телесната им маса не е под 18.
Притеснена от нарастващия брой на момичета с анорексия и булимия (около 40 хил. души - бел. ред.), повлияни от изкривената представа за красота, която създава модата, здравният министър на Франция Марисол Турен внесе проектозакон, с който цели да изкорени лошите практики и примери.
"Това е важно послание към момичетата, които възприемат моделите като естетически идеал. Важно е да знаят, че трябва да се грижат за здравето си", казва министърът пред BFM TV.
Франция е една от страните с най-строги критерии за килограмите на моделите, които се допускат до подиума. Селекцията е голяма и колкото по-слаба е моделката, толкова по-голям шанс има за работа.
Интересното е, че в
България тези стандарти изобщо не важат

"168 часа" разговаря с Ивет Григорова и Жени Калканджиева за тенденциите у нас. Модните агенции нямат толкова строги изисквания, но се съобразяват със световните изисквания, доколкото е възможно.
"Има ограничения най-вече за ревютата в модните столици, на които изпращаме модели. Там изискванията са да бъдат високи и много слаби, за да могат да влизат в колекциите на големите дизайнери.
Нямаме нужда от такъв закон, защото няма такива драстични изисквания относно моделите. Но както знаете, моделите ни не работят само в България, а в целия свят и трябва да се съобразяваме", казва Ивет Григорова, собственичка на модна агенция "Ивет фешън".
Случвало се е български модели да отпадат от ревюта на световни марки, защото не могат да се впишат в тази анорексична представа за красота.
"Връщали са наши момичета, защото са над нормата на общоприетите стандарти. Във Франция мерките са най-драстични, искаха ги прекалено слаби и ще е хубаво, ако се приеме този закон.
Преди няколко години имаше голям скандал с анорексията при моделите в Италия,
вследствие на който наложиха тази забрана. Но след като отшумя, нещата си продължиха по стария начин. Не виждам да са наложени стандартите за новите модели. Но ми прави впечатление друга крайност - налагането на дебели манекенки. Има агенции, в които се лансират по-едрите момичета", казва Григорова.
Тя е на мнение, че моделите трябва да бъдат високи и слаби, но не с цената на здравето. Затова подхожда с особено внимание към по-слабите момичета.
"Не е нужно да гладуват,
за да изглеждат добре
Винаги съм била "за" здравословното хранене на моделите ми. Има момичета, които са прекалено слаби, без задължително да имат хранително разстройство.
Евелина Тотева, която преди 2 г. спечели конкурса "Ивет фешън топмодел", е изключително слаба за 177-сантиметровия си ръст. Ако я видите, ще си помислите, че страда от анорексия.
Тогава проверихме дали има някакъв проблем и се оказа, че структурата на тялото й е такава. Майка й е изглеждала по същия начин на нейните години. Водихме я на диетолог, за да може да качи килограми, защото дори и за дефилетата в Париж бе слаба, но пак не можа да надебелее", коментира Ивет.

 Какво е мнението на Жени Калканджиева за тенденциите в България и как моделът Зорница Линдарева е успяла да пребори анорексията, четете в печатното издание на в. "168 часа".