Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изумително е какви невероятни глупости може да развълнуват така силно българина, който в същото време нехае за проблеми, които засягат пряко всекидневния му финансов статус и самочувствие, както и бъдещето на децата му.
Буквално още утре може да осъмнем със статуята на света София в ларгото на столицата, но вече с по едно увиснало на гърдите й кърмаче, само защото охранител в мол направил забележка на някоя си Деница Панайотова да не кърми в сградата.
Има стотици хора в България, които с месеци работят по PR кампании с не така успешен финал. Деница ги сложи в малкия си джоб. Тя предизвика революция в интернет, която за часове се пренесе и в ефира на националните телевизии и развълнува нацията.
Вниманието, което се отделя на нейния казус, надхвърли в пъти интереса към фаталния сблъсък на Нягол Петров с охранителите във варненския мол, завършил с бруталната му смърт. Всяка настояща и бивша кърмачка в държавата се изказа в защита на Деница. Църквата, дежурно безучастна към всички проблеми и бедствия, сполетяли нацията, излезе със становище.
От всяка аналитична страница на вестник и от телевизионните екрани цитират папа Франциск, Световната здравна организация, изобразителното изкуство от средните векове, Вселенският патриарх. Цялата галактика е ангажирана с премеждията на Деница. Още в първите 24 часа от скандала Божидар Димитров отвори по спешност парка на НИМ за кърмачки от София и страната.
Българският Хелзинкски комитет, отстранил всички несправедливости в държавата, директно пое защитата на Деница. А адвокатката й надхвърли всички възможни представи за проницателност, като разкри в действията на охранителя "женомразство".
Аз, който обичам силно жените, облечени, голи и кърмещи, въобще няма да се спирам на обстоятелствата, при които Деница е станала жертва на дискриминация - а именно - доколко натрапчива за околните е била в желанието на накърми детето си в мола?
Ползвала ли е наметка или пък някоя от онези специални дрехи, които правят този красив акт толкова дискретен, че остава незабележим дори за българските охранители? Защото, убеден съм, че ако го е направила, никой нямаше и да чуе за нея на този етап от живота й.
Но не действията на Деница са смущаващи за мен дори и да е размахвала гърдите си из целия мол, а реакцията, която успя да предизвика.
Защото в България реален проблем с майките кърмачки няма. За първи път чувам някой да ги притеснява, при това така любезно. Присъствал съм сигурно десетки пъти на т. нар. "външно кърмене" - в паркове, самолети, обществени сгради. Околните винаги се радват на майката и дискретно отвръщат поглед, за да не я смущават.
Случаят с Деница не е правило, а примитивно изключение. Което обаче предизвика логически необоснована реакция.
Няма как да не се замисля - ако цялата тази енергия беше насочена към истински проблеми, дали нямаше да живеем в много по-добър свят?
Всички тези така активни майки доволни ли са от обезщетенията за бременност и раждане? А от средствата, които получават за отглеждане на малко дете? Ако не - защо са мълчали досега? Кърменето в мола ли е големият им проблем?
Питам се - защо никой не се интересува и не коментира тези 450 хиляди българи, които живеят на прага на бедността и всеки ден едва свързват двата края? Нима гърдата на Деница е по-важна от семейството в Девин - 50-годишната самотна майка Роза и родителите й - Зоя, инвалид на 98 процента и почти сляпа, и баща й Орлин - с тромб в крака, които тези дни ще останат без покрив над главата заедно с внука ученик?
Защо никой не се вълнува от опитите през тази седмица да се заобиколят реформите в енергетиката, които всеки месец формират за всеки от нас високи сметки за ток и наливат милиони в джоба на няколко олигарси?
Българинът е уникален тарикат. Той се активира от невероятни дразнители - когато го карат да си затвори прозорците при посещение на Джон Кери, когато някой някъде издевателства с безпризорно куче, когато улиците в половин София са блокирани заради годишен маратон, на който принципно се радват по цял свят.
Но факта, че монополите изяждат заплатата му, че банката му надвзема незаконно с двойна лихва, че въздухът, който диша, е от най-мръсните в Европа - това не е проблем.
И няма как да бъде в страна, където гърдата на Деница може да се превърне в национален проблем.