Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испанка заведе дело за наследството на Салвадор Дали. Пилар Абел твърди, че е дъщеря на ексцентричния художник, и иска ексхумация, за да го докаже.

Сюрреалистът е покойник вече четвърт век. Оставя всичко на "Фондация Гала - Салвадор Дали" (създадена през 1982 г. - бел. ред.), която в момента се разпорежда с имотите, оценени на един милиард евро, а за правата на интелектуалната му собственост основава компанията Demart (създадена през 1985 г. начело със стария му приятел Робърт Дешарне - бел .ред.).
Пилар си търси правата по съдебен ред
в Мадрид

Целта й е да докаже, че майка й е имала връзка с художника. Ако успее да убеди съда, ще получи част от наследството на Дали. Въпреки сериозната сума, на която са оценени имотите на художника, тя твърди, че не това я провокира да заведе дело.
"Не се интересувам от парите. Просто искам да разбере коя съм", казва испанката.
Абел винаги е живяла с мисълта, че е дъщеря на талантливия артист.
Години наред майка й разказвала вълнуващата история за тайната й авантюра с Дали, уверявайки я многократно, че той е неин баща.
Тайната им връзка започнала в далечната 1955 г. Срещнали се в малкото рибарско селище край Кадакес, Порт Лигат.
Дали избрал това място, за да се усамоти със съпругата си. Построил уютен дом за двамата. А фаталната жена работела като камериерка в околността.
Дали бил привлечен от майката на Пилар, имали бурна авантюра, а година по-късно се появила и дъщеричката им, за която художникът никога не научил приживе.
Абел започва да си търси правата още през 2007 г., когато изисква ДНК тест.
Вземат проби от посмъртната маска на художника,
по която имало остатъци от кожа и косъм от всеизвестните му мустаци. Тогава й съобщават, че резултатите са неубедителни.


Но осем месеца по-късно Пилар разкрива пред медиите, че все още не са й показали данните, и отправя заплахи за съд, за да ги разкрият
Адвокатът й е категоричен, че ще предприеме всички правни мерки, за да докаже истината за родителите на Пилар.
"Ако е необходимо, ще поискаме и ексхумация на тялото", категоричен е защитникът.
Няколко години по-късно битката за наследството продължава, а тя все още не е получила документите от теста, съобщава в."Гардиън".
Лекарят, който е извършил теста, заяви пред испанската агенция Efe, че е уведомил Абел устно по телефона за отрицателните резултати.
"Няма роднинска връзка между тази жена и Салвадор Дали", заяви категорично медицинското лице.
Абел иска да се насрочи нов тест, а ако няма достатъчно генетичен материал, настоява съдът в Мадрид да се произнесе за ексхумация на останките на Дали.
Ако изневярата се окаже вярна, ще се промени много и познатата версия за отношението на сюрреалиста към жените и брака му с 10 г. по-възрастната от него Гала. Връзката им е известна почти колкото изкуството му Женят се през 1934 г. с гражданска церемония, но нямат църковен брак.
Гала вече е била омъжена веднъж. След дългогодишна битка, през 1958 г. католичката получават специално позволение от папата да се венчаят в църква.
Заживяват първо в Порт Лигат, а по-късно Дали купува замък в малкото селце в сърцето на Каталуня Пубол, но художникът не се мести при нея.


Съпругът й бил верен до сетния си час, но тя била повече негова муза, отколкото сексуална партньорка
Предполага се, че Салвадор Дали изпитвал необясним страх от женски гениталии. Осъзнавал проблема си, но и нуждата на жена си от интимност.
Затова приемал и дори насърчавал извънбрачните й връзки. Известно е, че Гала продължила да се вижда с бившия си мъж Пол Елюар, но дори това не разклатило духовната й връзка с Дали. На 70-годишна възраст Гала страда по отминалата младост.
Утешавала се с млади мъже, опитвала да промени външността си с редица диети и операции
А на съпруга си позволявала да я вижда само след писмена покана от нейна страна.
Гала Дали умира през 1982 г., а заедно с нея си отива и музата на съпруга й.
Салвадор изпада в дълбока депресия, прави няколко опита за самоубийство. До края на дните си почти не докосва четката.