Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Торонто, Сан Себастиан, Токио, Варшава, Анже, Солун, Ротердам, Гьотеборг и още над десет града обиколи лентата "Урок" като част от програмата на цял куп престижни международни кинофестивали. Продукцията на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов е отхвърлена за субсидия от цели две комисии на Националния филмов център, но затова пък напук вече е с редовно разпространение на големия екран в САЩ и е откупена от още 14 държави. Актрисата Маргита Гошева играе главната роля в хитовия филм и като негово лице го представя неуморно по многобройните кинофоруми, като приема с усмивка отзивите на журито и аплодисментите на публиката. В лентата участва и нейният съпруг Иван Бърнев, като пред камерата двамата отново играят семейство. "168 часа" успя да се срещне с нея часове след завръщането й на родна земя от Мексико, където филмът се прожектира за пореден път. Гошева е отличена и с приз за главна женска роля във Франция, а "Ню Йорк таймс" дори пише, че успехът на "Урок" се дължи на нейното "дисциплинирано, сърцераздирателно и почти сублимно остроумно изпълнение" в образа на учителката Надежда. Тя пък е на мнение, че отдадеността на целия екип и настроението, с което е протекъл работният процес, е в основата на отличния резултат. Естествено, това е само началото, защото лентата е част от трилогия и през юни започват снимките на втората част.
На големия екран у нас премиерата на отличения с 11 приза филм е на 15 май.

- Маргита, как се чувствате в ролята на човека, който основно има така приятната задача да пътува и представя пред света филма "Урок"? И да събира аплодисментите, наградите и похвалите.
- Удоволствие е за мен. Двамата режисьори вече работят по втория филмов проект, затова в момента аз разполагам с време, както и с желание да присъствам на фестивалните участия на лентата и да се срещам с публиката.
При мен идват хора от всякакви националности, за да ме поздравяват, а тези, които не харесват продукцията, просто не идват при мен. Така че определено получавам само отлични отзиви. Фактът, че се съревноваваме със страхотни филми от цял свят и нерядко си тръгваме с призове, е голямо признание за труда ни. Получих благодарствено писмо от директора на фестивала в Токио, който ми каза, че няма да забрави моето изпълнение там.
Всъщност след нашата прожекция помолих за още малко време и
изпях една детска
песен на японски
Цялата публика стана на крака и започна да пее с мен.
- Връчиха ви и приз за главна женска роля на фестивала в Анже, Франция.
- Да, това е първата ми голяма награда. Не можах да присъствам лично, защото бях болна. Обадиха ми се, че трябва да заснема благодарствено видео, което да се излъчи при връчването на отличието. Точно тогава бях в залата за фехтовка, където тренирам.
Иван дойде и записахме много приятно клипче, както бях облечена с екипа, с маската и със сабята.
- Филмът е вдъхновен от публикация със заглавие "Учителка обра банка". Доколко сюжетът се доближава до действителната история на тази жена?
- Няма нищо общо с въпросния случай и връзка с въпросната учителка. Цялата история в лентата е измислена, като вестникарското заглавие и противоречието, което съдържа е единствено основна движеща сила за въображението на Кристина и Петър. Те са сценаристи, режисьори и монтажисти на филма.
- Значи няма опасност тази учителка да предяви претенции към правата на своята история?
- Няма как, защото не са използвани никакви детайли от случката с нея. Статията, която осветява този случай в обществото, е поводът за размисъл, а оттам насетне единствените допирни точки са професията и финансовият проблем. Другото е рожба на творчески търсения. Интересното е, че
тази история не е локална, а по-скоро общочовешка
Представлява един размисъл за ценностите и морала, заради което има толкова добър път.
- Фактът, че две комисии на НФЦ отказват финансиране на продукцията, обезвери ли ви?
- Не, защото бяхме твърдо решени, че ще я направим със или без НФЦ. Интересното е, че в първия снимачен ден на брат ми му се роди син.
Борис дойде на бял свят в седмия месец и три дни се бореше за живота си. Положението беше критично и ние решихме, че именно той ще бъде нашият талисман. Отворихме шампанско
и вдигнахме тост, с който си пожелахме
Борис да се пребори Той го направи, както и ние също успяхме да се справим с всички спънки и трудности. Създадохме "Урок" с много любов, приятели и роднини.
Що се отнася до НФЦ, от миналата година творческият съюз "Ракета", в който членуват млади и независими режисьори, успя да се пребори за нискобюджетна сесия на центъра. Тази важна стъпка прави възможно производството на повече филми, а не само по 4-5 на година. Кристина и Петър дори вече спечелиха субсидия за втория проект от трилогията именно в тази нискобюджетна сесия. Живот и здраве
снимките започват през юни месец
Винаги е по-добре да има подкрепа от подобна институция и е хубаво, че НФЦ вече застана зад следващия ни проект, защото така може да се кандидатства за копродукция, иначе е почти невъзможно.
- Снимачният процес на "Урок" протича в изключително кратък срок от 19 дни. Толкова бързо ли планирате да приключите и с втората лента?
- Не, за нея са предвидени няколко седмици. Още не съм чела сценария и не съм запозната как точно ще се развие историята. Бяхме толкова бързи, защото работата вървеше леко и концентрирано.
Организацията беше много добра, всеки си беше на мястото и си изпълняваше точно задълженията. Още на предварителните разговори всички бяхме настроени на една честота
Много харесвам Петър и Кристина. С тях сме работили още в "Къде е Маги?". Имаме си доверие един на друг. Те реагират изключително бързо на терен и също така ми дават много свобода. Тях не може да ги спре почти нищо, защото са безкрайно позитивни като хора.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"