Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Горанов
Пламен Горанов

Най-малко 20 протестиращи са знаели 12 часа по-рано, че Пламен Горанов ще се запали пред общината във Варна.
Въпреки това никой не се е постарал да го разубеди по време на тайно съвещание, на което са планирани действията срещу тогавашния кмет на града Кирил Йорданов.
Очевидци на януарските протести отпреди 2 години разкриха пред "168 часа"
неизвестният до момента скандален факт точно
преди годишнината
от трагичния инцидент.
Въпреки идеята да се самозапали, Пламен не е искал да умира пред сградата на общината. За това са категорични всички протестиращи, с които "168 часа" разговаря. До фаталния изход се е стигнало вследствие на нелеп инцидент.
В здравия разум на родственика се кълне и Петко Петков, който категорично отрича каквато и да е манипулация или неадекватност на братовчед си Пламен.
"Умен, интелигентен, спортист,
човек със собствено мнение. Човек, който не е скандирал срещу Бойко Борисов, Кирил Йорданов или когото и да е.
За него единственият
враг беше ТИМ",
категорични са хората, с които младият мъж е прекарал последните вечери от живота си.
Пламен не бил доволен от протестите, искал е по-кардинално разрешение. Затова на въпросното събрание сам предложил да отиде пред общината и да направи демонстрация, която да предизвика внимание към тях и да последват реални действия.
Предложението направил на заседание на сформирания Отворен обществен съвет. Идеята не била приета радушно.
След бурни дебати все пак се стигнало до решението.
Пламен да направи демонстрацията в 17 часа - 60 минути преди старта на поредния протест. Действието обаче се развива по съвсем различен сценарий.
На 20 февруари в 7 часа сутринта Пламен е пред общината вероятно заради сесията на Общинския съвет, която трябвало да започне в 9 часа.
С него е бил приятел, който трябвало да изгаси пламъците. Твърди се, че двамата носели пожарогасител и одеяло, с които да потушат пламъците и Горанов да не пострада сериозно.
Сигурен в плана си, Пламен лиснал върху себе си от тубата с бензин, който лично донесъл пред общината. Изкачил се на най-горната площадка пред вратата на общината.
Залял се отново и два пъти предупредил настъпващия към него полицай, че ако го доближи, ще се подпали.
Понеже полицаят продължавал да върви към него, в един момент - възможно е и без да иска, той щраква запалката, която е в ръката му. Наслоените около него бензинови изпарения буквално се взривяват като бомба и го обвиват в пламъци.
Междувременно приятелят му, който трябвало да го загаси, изчезва тихомълком от мястото.

Как съратниците на Пламен от протеста коментират неизвестния до момента скандален факт, четете в новия брой на в. "168 часа"