Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Останаха броени дни до бляскавата церемония по връчването на тазгодишните награди "Оскар" в Долби Тиътър в Лос Анджелис. В битката за цели статуетки се бори и поредната лента, вдъхновена от действителен случай, а именно "Ловец на лисици"(Foxcather).
Драмата, режисирана от Бенет Милър ("Капоти"), засяга член на видния американски род Дюпон и неколцина елитни шампиони по свободна борба. Ако обаче действителната история беше отразена изцяло в своята холивудска интерпретация, можеше да се получи интересна ситуация.
На предстоящото грандиозно киносъбитие в Долби Тиътър, може би изтупана с бляскъв костюм, щеше да седи някоя холивудска знаменитост, която
тръпне в очакване
да грабне големия приз тази година за ролята на един български европейски и световен шампион по борба. Така Валентин Йорданов можеше освен всичките си златни медали да спечели и на някои актьор един бленуван "Оскар".
В действителност обаче за възможна благодарствена реч от замесените в драмата вече се подготвят номинираният за главната роля на Джон Дюпон - Стив Карел, и Марк Ръфало за неговото поддържащо изпълнение като Дейвид Шулц. Чанинг Тейтъм, около чийто герой Марк се завърта действието някак бледнее пред тях и не може да се похвали с номинация. Режисьорът Бенет Милър обаче също е в съревнованието за отличието за работата си по лентата, в която няма и бегъл помен от нашенската следа в събитията.
Факт е обаче, че Валентин Йорданов е главното действащо лице, гравитиращо около Дюпон, ако не в холивудската продукция,
то поне в реалността Накратко само трябва да се изтъкне, че седемкратният европейски и седемкратният световен медалист е големият любимец на мултимилионера. Това се потвърждава и от факта, че бизнесменът му завещава 80% от собствеността си. Именно това е главната причина днес личността на Йорданов да липсва от филма "Ловец на лисици" (Foxcather). Наследниците на Дюпон и българинът са в съдебна битка за оспорваното наследство и не желаят тя да се прехвърли и на големия екран.
Та дотам с пълното пресъздаване на действителни лица и събития.
Лентата, режисирана от Бенет Милър, акцентира върху двамата братя Шулц, шампиони по борба, и убийството на Дейвид Шулц лично от самия Дюпон. След като през 1996 г. ексцентричният богаташ застрелва олимпийския златен медалист на алеята пред своето имение с три куршума пред свидетели, той получава присъда от 30 години затвор. Почива в щатски затвор в Пенсилвания на 9 декември 2010 г. на 72 години.
Стив Карел определено заслужава както номинацията, така и допълнителни аплодисменти за своето изпълнение на мрачния, непредвидим, параноичен шизофреник, отчаяно разполагащ с околните - Джон Дюпон. Край на комедията - Карел се доказа като
безкрайно
драматичен талант
"Не исках да го представя като злодей, защото не го виждам така. Той е жертва на своя социален статус, смазан от тежестта на огромното си богатство. Изолирайки се сам, той копнее да усложнява отношенията си с околните. Невероятно скучен в своята готовност да притежава всички", обяснява Карел.
В полезрението на неговия герой попада младият двукратен световен шампион Марк Шулц, виреещ дотогава единствено в сянката на по-успешния си по-голям брат Дейвид. Чанинг Тейтъм е всеизвестен със слабата си игра, но пък този път
поне проявява нюх
в избора на роля
Изкушен от Дюпон, младият спортист се съгласява да стане неговата звезда в новосформиран отбор по борба. Тимът се готви ежедневно за важните състезания в тренировъчния център "Ловец на лисици" (Foxcather) - построен близо до имението на Дюпон в Пенсилвания. Марк така и не може да убеди първоначално брат си Дейвид също да се включи в отбора. За него приоритет е семейството и той желае единствено да създаде подреден и спокоен свят за съпругата и децата си. Марк Ръфало успява отлично да пресъздаде едновременно твърдостта и харизматичната личност на Дейвид, който накрая на лентата е убит пред очите на съпругата си.
Несъмнено неговият герой е по-добрият, по-опитният и по-стабилният от двамата Шулц и именно неговото отсъствие от отбора тормози Дюпон. Накрая той успява да го привлече към своя тим. През това време обаче измъчва дълго, системно и упорито неговия по-малък брат Марк. Привидно двамата се сближават и дори опитват да бъдат приятели, но всъщност Марк
е просто слуга на своя шантав благодетел
Той го подстригва, тренира с него и безропотно търпи налудничавия му нрав и следва болните му амбиции. В лентата Джон Дюпон иска да впечатли и да разчувства властната си и сурова възрастна майка, която впоследствие почива, а Джон остава основен притежател на семейното богатство.
Дюпон иска състезателите по борба, които така щедро спонсорира, отглежда и опитва дори да тренира, да са му безкрайно благодарни и да го боготворят. За тях той да бъде менторът и те да дължат успеха си изцяло на него. Марк Шулц не издържа на напрежението и впоследствие е освободен да напусне отбора след сделка на Дейвид с Дюпон - единият остава при него, за да може другият да си тръгне. Дейвид обаче накрая става жертва на нестабилната психика на мултимилионера. Дюпон смята, че по-големият Шулц се е включил в международен заговор, целящ неговото отстраняване и ограбване. В реалността преди трите смъртоносни изстрела Дюпон и Дейвид Шулц са дългогодишни приятели.