Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Абдула II, който обеща да унищожи "Ислямска държава", е 41-во поколение пряк потомък на пророка Мохамед.


Този факт допринася значително за високия статут на йорданското кралско семейство, тъй като само той и мароканският крал Мохамед VI са считани за преки наследници на пророка.
Абдула II нахлу в световното медийно пространство, след като "Ислямска държава" изгори жив йорданския военен пилот Муас ал Касасбех.
В медиите се появи информацията, че кралят лично ще участва редом с войниците си в бомбардирането на врага.
Иракският сайт iraqnews.com първи пусна съобщение, според което кралят ще участва във въздушните удари. То бе потвърдено от Йордания. Два дни по-късно обаче говорителят на правителството й заяви, че слухът е "неоснователен и необоснован" и стана ясно, че информацията е грешна. Отделно в много други медии бе публикувана снимка на монарха във военна униформа. така се появиха спекулации, че кралят е в бойна готовност. Оказа се обаче, че кадърът е от архива на Абдула II.
Спекулация или не, идеята за краля, който
повежда войската
към отмъщение
за изгорения пилот

и в битка за правдата, се хареса на хиляди хора. Те неуморно коментираха публикациите и подкрепяха смелостта на лидера, дръзнал да се изправи лице в лице със смъртта, защитавайки страната си.
Ако това бе истина, Негово Величество щеше да остане в историята като един от малкото крале, който не просто е командвал армията си, но се е и сражавал на предна линия редом с войниците си. А за Новото време щеше да е единственият.

Въпреки че този слух не се потвърди, военният опит на Абдула II не е никак малък.
Наричат го "кралят воин". На 53-годишна възраст той има вече 35-годишна военна кариера. Постъпва в британската Кралска военна академия "Сандхърст" през 1980 г. Година по-късно вече е с офицерски чин младши лейтенант. Служил е в британската армия като командир на разузнавателния отряд отначало в самото Обединено кралство, а по-късно и в британските части в Западна Германия.
През 1985 г. се завръща в Йордания, за да служи в нейните въоръжените сили. През 1993 г. става командир на йорданските специални части.
Пред него се изправя предизвикателството да ги реорганизира и да ги постави под ръководството на SOCOM (командване за специални операции). Повишават го в генерал-майор.


Докато е в армията,
развива интерес
към древни оръжия,
а днес поддържа една от най-богатите колекции с военни артефакти. Освен това кралят споделя страстта на баща си към автомобили и мотоциклети и е рали шампион на Йордания. Абдула II става известен и с интереса си към екстремни спортове. Запален е по парашутизма, обича да кара лодки и да се гмурка.
Не остана незабелязан и с вкусовете и познанията си за към нежния пол. Женен е за една от най-красивите жени в света - палестинката Рания ал Ясин, с която се радват на четири деца - принцовете Хюсин и Хашим и принцесите Иман и Салма.
Доскоро кралят впечатляваше световния хайлайф предимно с интересните си хобита и военна кариера. Но ето че той се показа в нова светлина на решителен главнокомандващ. Видеото с екзекуцията на пилота вбеси крал Абдул II дотолкова, че той се зарече да преследва джихадистите, докато армията му "остане без гориво и куршуми".


Обещанието бе дадено при закрити врата на среща с американски конгресмени във Вашингтон


"Каза, че ще последва отмъщение, което "Ислямска държава" не е виждала", разказа след нея пред медиите републиканецът Дънкън Хънтър. Заплахата не бе безпочвена, а резултатите са налице - около
7000 бойци на "Ислямска държава" са убити във въздушните удари
на водената от САЩ коалиция срещу теористичната организация, съобщи "Ройтерс".
Само за три дни Йордания е извършила 56 въздушни нападения в Североизточна Сирия.
"Постигнахме целта си. Унищожихме логистичните им центрове, оръжейните им складове и бомбардирахме убежищата им", обяви на пресконференция командващият йорданските ВВС ген. Мансур ал Джбур.
Според него родината му е извършила една пета от въздушните удари, водени от САЩ. При тях са били унищожени 20% от живата сила на "Ислямска държава". Но ударите няма да спрат, докато не бъде премахнат и лидерът й Абу Бак ал Багдади.
"Решени сме да ги изтрием от лицето на земята", категоричен бе генералът.