Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разярената музикална война между Рут Колева и Саня Армутлиева за злоупотребите в музикалния бранш повдигна въпроса за 10-те млн. лева - задължения към стотици хора, които потънаха в КТБ.


"168 часа" потърси всички гледни точки на скандала в музикалната гилдия.
Саня Армутлиева потвърди пред в. "168 часа", че дължимото ще бъде изплатено - "Ликвидна криза в "Профон" няма и всички ще си получат парите по разпределенията".
Скандалът провокира среща на УС на "Профон", на която се обсъди проблемът и се взе решение, че всички артисти и продуценти ще си получат парите, въпреки изгубените милиони в банката на Цветан Василев.
"Парите ще бъдат издължени, ако държавата го направи. Но ще изплатим задълженията към правоносителите на "Профон", независимо че 10 млн. лв. потънаха в КТБ", каза Калин Вельов, член на УС на "Профон, пред в. "168 часа.
Музикантът отбеляза още, че притесненията на гилдията са излишни, тъй като въпросният депозит не е единствената сума, с която разполага дружеството и категорично заяви, че имат финансовия ресурс да ги покрият.
На срещата сериозно се е поставил въпросът за недоволството на гилдията
"Решението за това как да се справим с проблем не може да се вземе еднозначно. За съжаление вместо тази загуба да обедини гилдията и тя със същата тази енергия да постави въпроса кога ще си получи парите към хора, които могат да им отговорят", каза Васил Гюров.
Той също потвърди, че парите, които се търсят от "Профон", ще бъдат възстановени и категорично не е съгласен с обвиненията за далавери в дружеството.


"Обвиненията за скрито-покрито са неоснователни


Води се строго счетоводство. Отделно има и събрания, на които се обсъжда всичко. За съжаление има много хора, които са заинтересовани "Профон" да е слаб", каза Гюров.
Решението парите да бъдат сложени на депозит в банката на Цветан Василев е взето от управителния съвет чрез гласуване. През 2009 г. мнозинството е дало своя глас "за" КТБ на базата на информацията, че е била обявена за банка номер едно и също определена като най-надеждната.


Според Рут Колева има много нередности в "Профон".


"Фактите говорят сами за Саня - тя е осъден продуцент, може би единственият в България, загуби в делото с Невена Цонева. Ако се направи сравнение с Димитър Димитров - Пайнера, който работи с много повече изпълнители и досега няма информация да е осъждан, а Саня - която има доста по-малко артисти, вече е с едно приключено дело, което не бе в нейна полза", отбелязва певицата.
Самата Саня Армутлиева смята, че причините за създалата се ситуация са заради трудното битие на всеки, който участва на българския музикален пазар, малкото приходи и липсата на възможности за реализация.
"Една част от причините са свързани с враждебната среда, която не зачита труда на творците, но други - са вътре в гилдията и са свързани с ниското ниво на комуникация и липсата на интерес към дейността на дружеството", казва продуцентът.
Относно парите в сметката, тя заяви многократно, че са на хора, които не са ги поискали за периода от 2002 г. до момента, но нейният опонент в този публичен скандал не е на същото мнение.
"Не смятам, че е нормално хора, които имат да вземат пари, да не си ги потърсят. Във фейсбук са обединени 3000 недоволни човека. Ако нямаше причина, щяха ли да се оплакват? Защо няма група в защита на Саня", пита Рут.
На въпроса


защо не са били разпределени между носителите на правата - продуценти и изпълнители,

Калин Вельов отговори, че не е толкова лесно, колкото изглежда.
"Разпределението на толкова много правоносители не става от днес за утре. Също и голяма част от тях, сред които са и чужди изпълнители, не са си потърсили парите. Ние многократно сме ги издирвали. Много други хора също имаха злощастието да си загубят парите в КТБ", добави Вельов.
Според бившия член на УС на "Профон" Камен Спасов проблемът с разпределението на парите е налице от години в дружеството.
"Нямаше ясна схема за това как да се разпределят дължимите суми сред хората. Изпробваха се най-различни модели - английски, австрийски, но така и не разбрах как се разпределят.
Загубих пари заради това Дълги години "Ка мюзик" си плащаше в "Профон", а в същото време парите не се разпределяха. Голям куриоз беше, когато бях продуцент на Ищар за нейния хит Last kiss. Песента беше най-излъчваната за този период, но за 1 година получих 216 лв. А радио "Сити" плати 80 хил. лв. на "Профон". Къде са останалите пари", пита Спасов.
А според Калин Вельов, за да се стигне до ескалиране на недоволството, има два основни проблема.
"От една страна, има насочени атаки към "Профон" и "Мюзикаутор" от конкурентни дружества, които искат да завземат пазара. Но от друга страна, има много сериозна липса на информация.
Също като член на Българска музикална асоциация смятам, че трябва да се работи повече за обединение и информиране на гилдията относно дейноста на дружествата. Другата седмица ще се проведе среща с колеги, на която ще присъства и Рут Колева, за да се изяснят неяснотите", казва Калин.
Гнева на музикалната гилдия доведе и до желанието на повечето Сана Армутлиева да бъде сменена, за да се изчисти репутацията на "Профон" и да се променят повечето практики.
"Не членувам в което и да било дружество в лично каество, а представлявам компании. без чиито репертоар те трудно биха функционирали. Онези, които настояват да бъда сменена, явно не си дават ясна сметка, че тези дружества не принадлежат само на български автори, продуценти и изпълнители, а формират 80% от приходите си от чужд репертоар", категорична бе Саня Армутлиева.