Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Максим Генчев е остър и не се свени да нарича нещата с истинските им имена. От години актьорът и режисьор е недолюбван от голяма част от родната гилдия заради хапливия си език. На зрителите Максим е познат с ролята си в сериала "Седем часа разлика". След изявата си там той за кратко се оттегля от екрана, за да се бори като режисьор. Дълго бленуваният от него филм за Левски вече е факт въпреки множеството перипетии и изпитания, през които преминава заедно с екипа си, за да заснеме лентата.

- Най-накрая достигнахте до мечтаната премиера на "Левски", доволен ли сте от свършената работа?
- Няма как да не се чувствам горд с филма си. Той ще има голям успех, въпреки че през цялото време срещах трудности с направата му. За щастие се появи един невероятен човек, който ми вдъхна сила.
Продуценът на филма Златина Филипова видя, че в "Левски" има бъдеще, и реши да вложи парите си в създаването му. Тя е успял лекар в Абу Даби, а нейният син играе във филма Левски като дете. Заедно с нея решихме премиерата на продукцията ни да е на 16 фервуари в НДК. Ще излъчим две серии, така че филмът ще продължи близо три часа.
Билетите са
в продажба, като по-голямата част
вече са изкупени
Няколко дни по-късно ще покажем филма в други големи градове. Идеята е да стигнем до максимално повече хора.
- Вече поканили ли сте хората от властта да гледат филма ви?
- Нямам никакви предубеждения спрямо тези, които ще дойдат на премиерата. Съвсем редно е и политиците да го видят, защото това е народен филм. Те нали се бият в гърдите, че искат да работят за народа. "Левски" може и да ги зарадва.
Президенът Росен Плевнелиев е склонен да присъства. Поканих и голяма част от парламента. Хората от ГЕРБ са мои приятели и вероятно ще дойдат. Това не е политическо събитие, но от човешка гледна точка е добре да се види. Филмът възвеличава героя. Съвременното му посалние е всеки да се запита за Левски в себе си. Какво би го подтикнало да вдигне глава за свобода, за равнопоставеност или за приятелство?
- Как се роди идеята да направите филм за Апостола?
- Навремето с Радой Ралин мечтаехме да създадем такъв филм. Тогава той казваше: "Как да оповестя на хората, че ще има такъв филм, за да помогнат." Защото държавата и никой управляващ няма да подаде ръка за проект, свързан с Левски. Апостолът е тревожен за тях, удар е по съвестта им.
Аз подех дарителска кампания, но по-късно я прекратих. Намерих продуцент, който финансира проекта и направи "Левски" възможен.
- Имахте доста пречки по време на снимките и предизвикахте скандал, след като отстранихте първоначалния си избор за Левски - актьора Димо Алексиев.
- Не съм го махнал, просто се разбрахме, че работата не е за него. Поговорих с Димо и между нас нямаше конфликт. Изборът му беше моя грешка.
Имаше обществено нежелание да гледат Димо Алекисев
в ролята на Левски
Аз съм режисьор, не психолог. Не се интересувам от артиста, с който работя. Не карам актьорите ми да са близки с мен, а точно обратното.
Снимал съм се в много филми и никога не съм бил близък с режисьора. Това е по-добрият вариант за отношенията на снимачната площадка.
- Сега убеден ли сте, че взехте правилния избор в лицето на Веселин Плачков?
- Той е самото съвършенство. Когато го видях на живо, ми се подкосиха краката, беше идеален. Всъщност Плачков участва и в първия етап на кастинга, когато разглеждах снимки на осемнайсет момчета, които приличат поне малко на Апостола.
На снимката си той беше гримиран и нагласен като Левски от портрета. Но
не харесах как
го бяха сресали
Искам да бягам от тази директна портретна прилика. Левски е екшън герой, действен мъж. Той не е бил сресан постоянно. Като видях на снимката Плачков като изваден от кутия, реших да не го викам на видеопроба.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"