Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетократно завишена цена за строителството на два елементарни селски моста е поискал и получил кметът на Силистра. Така усвоил 500 хиляди вместо реално нужните в случая 50 хиляди лева.
"Примерът" от селата Айдимир и Калипетрово е част от схема как кметове заблуждават с надписани инфраструктурни проекти, като на тази база комисията им отпуска милиони, които отиват у фирмите изпълнители.
За да се реваншират избраните без конкурс дружества, спонсорирали предизборните кампании на партии, от които били издигнати кметовете. За тази схема разказаха пред "168 часа" общински съветници. Те уточниха, че освен в градове край Дунава планът за осигуряване на спонсорство работи и в Лудогорието.
Скандално е, че мащабното разточителство на
държавни средства
върви на високи обороти в една от най-бедните общини в България - Силистра.
На общинска сесия през септември миналата гоидна с поименен списък на капиталовите разходи кметът д-р Юлиян Найденов иска МКВП да отпусне над половин милион лева за строителството на два селски моста. Преди заседанието будни съветници са се консултирали с архитекти и строителни инженери.
"Шокирани бяхме, когато ни признаха, че за строителството на двете мостчета са необходими не повече от 40 - 50 хиляди лева за всяко", разказаха местни парламентаристи от БСП и Коалиция "Гражданско единство". От поисканите раздути суми излиза, че 10 000 лева струва само един квадратен метър,
казва в интервю пред "168 часа" бившият председател на общинския съвет в Силистра Александър Сабанов.
Точната сума по документите, която е поискана и получена за строителните работи в двете села, е 510 723 лв. Според експерти с такава огромна сума спокойно могат да започнат първоначалните строителни работи по изгражденето на "Дунав мост 3", който да свързва Силистра и съседния румънски град Кълъраш. Или пък да започне градежът на луксозна къща с басейн, установило проучване на съветниците.
Почти четвърт милион, или 239 578 лева общинската управа иска от МКВП за малък мост в с. Калипетрово, което се намира на 5 км от крайдунавския град. Съоръжението трябва да свързва две улици от двата бряга на селската река. Приблизителните размери са 6 м ширина и 3 м дължина.

Какъв ще бъде размерът на планиран още по-скъп мост в района, четете в печатното издание на в. "168 часа"