Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цените на Bg акциите, и имотите имат потенциал за растеж от минимум 4-5% през тази година, твърдят анализатори.
Това повишаване на стойността заедно с нарастването на доходността на тези активи може да се окаже добър избор за всички,
които си получиха парите от КТБ и в момента се чудят какво да ги правят.
Инвестициите ще са алтернатива и за недоволните от понижаващите се лихвени проценти по банковите депозити.
В момента те са около 3%. За сравнение само очакваното повишение на цените на акциите и имотите ще осигури по-голяма печалба. Към това обаче трябва да се прибави и доходността на тези активи, която стартира от 4-5% годишно. В зависимост от риска тя може да достигне и до 100%.
"През тази година предполагам,
интерес ще представляват акциите на индустриалните компании
- основно във фармацевтичната промишленост и машиностроенето. В момента те са с добри резултати и най-вероятно ще се възползват от подобряването на пазарната конюнктура в глобален мащаб", казва Цветослав Цачев, шеф на отдел "Анализи" в "Елана Трейдинг" .
Ако кризата в ЕС не се задълбочи и мерките най-накрая започнат да дават резултати, инвестициите в компании могат да се окажат добра алтернатива.
"У нас очаквам повишение на цените на акции в машиностроенето, в аграрния сектор, в производството на храни, преработването им, зърнопроизводството, фондовете за земя и др. - твърди Цачев. - Не е изключено доходността на акциите да е по-висока от 5%, колкото бе средно за миналата година. През 2014 г. имаше изключения като „М+S Хидравлик", чиято стойност нарасна със 70%, при„Индустриален капитал холдинг" ръстът бе 100%, при „Монбат" - 25 на сто. В същото време акциите на „Софарма" останаха на нула, на „Албена" се понижиха с 5-10%, както и книжата на някои от по-слабо търгуваните компании."
За разлика от акциите банковите книжа най-вероятно ще са в точката на замръзването през 2015 г.
"След кризата с КТБ инвеститорите са доста предпазливи. Въпреки това застоят няма да е задълго. При едно подобрение на икономиката финансовият сектор отново ще тръгне нагоре", прогнозира анализаторът.

Къде още ще бъде изгодно да инестираме средствата си през 2015 г., четете в новия брой на в. "168 часа"