Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франция пак се възмути от българското правосъдие. Нейният посланик в София посочи "гнилите ябълки" и абсурдите на съдебната ни система. Само преди няколко месеца той коментира и нередностите около КТБ.


На Ксавие Лапер дьо Кабан не му е първица във френското посолство у нас, нито дебютира с критични изказвания за българските неуредици.
Още през лятото дипломатът остро разкритикува случващото се с КТБ, с което предизвика банкера Цветан Василев да му отговори с отворено писмо.
Прояви се като рицар
и когато тази пролет Волен Сидеров се развилня в самолета за Варна и изля своя антиглобалистичен гняв върху една пътничка служител във френското посолство.
Но Дьо Кабан е си мълчи дори по дребни местни поводи. Например, когато е станал свидетел как се нарушава забраната за пушене в заведенията. Взема отношение и по въпроса дали приумицата на кабинета "Орешарски" Иван Данов - коскоджамити министър на инвестиционното проектиране, се води безработен във Франция и получава помощи от там.
Последната му изява бе скандално интервю по bTV, в което разкри опит да бъде откраднат чрез съда клон на френска винарска фирма в България. Притеснен описа какви нередности стават в Софийския градски съд и защити интересите на компания майка.
Дипломатът се застъпи за две дъщерни фирми на голямата френска компания, срещу които у нас има дело за несъстоятелност. Поведението на българския съд му се вижда необяснимо.
"Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", заяви дипломатът. Най-вече той
се усъмни, че
делата в съда се разпределят случайно
и спомена за допуснати нарушения от съдия Румяна Ченалова и от синдика над вете дъщерни фирми Панайот Велков.
В студиото обясни абсурдното в казуса: За да подсигури задължения на френската фирма от някакви си 114 000 лева, синдикът е назначил охранителна фирма, на която плаща по 30 000 евро на месец. Показа разпечатки от системата за разпределение на делата, от които стана ясно как се правят фокусите в съда.
Изказването му предизвика институционална буря в София. Висшият съдебен съвет се самосезира да раследва казуса, а посланикът бе приет от премиера Бойко Борисов.
Съдия Ченалова и назначеният от нея синдик ще бъдат проверявани от 4 места - прокуратурата, Министерството на правосъдието, Етичната комисия към ВСС и Инспектората на правосъдието.
Но скандалът не спря дотук, нито се ограничи с Ченалова. Съмненията за манипулиране на уж случайното разпределение на делата и за злоупотреби на магистратите в Софийския градски съд предизвикаха бунт в институцията. 15 съдии поискаха оставката на председателя на съда Владимира Янева и на някои от заместниците й.
Спазвайки служебните си задължения да защитава интересите на сънародниците си в България, посланик Дьо Кабан провокира партията "Атака" отново да развихри дипломатически скандал. В отворено писмо хората на Сидеров настояха министърът на външните работи Даниел Митов да връчи протестна нота на Франция заради думите на Ксавие Лапер дьо Кабан.
Явно атакистите още не могат да простят на френския посланик коментарите му след самолетната ярост на вожда им Волен Сидеров. Тогава Кабан изрази очакванията си българите да не гласуват за Сидеров на предстоящи избори.
Франция не за пръв път
се възмущава
от съдебните порядки
в България
Френската дипломация бе стъписана от решенията на българския съд по нашумялото преди време дело за убийството на студента Борилски в Париж. Въпреки безспорните улики, събрани от френското следствие, убиецът на Борилски бе на два пъти оправдаван от български съдилища. Казусът бе решена чак когато влезе в дневния ред на българо-френските отношения.
Оттогава Франция следи изкъсо съдебната ни система и посланиците й чето я критикуват. През лятото в ефира на БНТ Дьо Кабан каза, че КТБ "не е била нормална банка и надзорът й не е бил толкова сериозен".
Според френския посланик икономическата дейност на банкера Цветан Василев не е била добра нито за България, нито за Европа. Той спомена за желание на Василев да се срещне с него, което така и не е било осъществено. тези думи
предизвикаха Цветан Василев да напише
в отворено писмо
от Виена, че за никаква среща не е молил.
"Ако той е на мнение, че моята дейност "никога не е била добра нито за България, нито за Европа", защо досега си е мълчал, а не е уведомил съответните органи в ЕС и България, както би направил един истински "приятел на България", за какъвто посланикът се опитва да се представи", попита Василев.
Посланик Дьо Кабан взе отношение и към протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г., когато бе заел поста си съвсем отскоро. Според него причината хората да излязат на улицата не била само в правителството. Проблемът съществувал вече 25 г.
Според него България е преживяла много промени и хората са свикнали често да има избори, което е признак на жизненост на демократичната система. Но народът продължавал да е все недоволен. Ниската избирателна активност и намаляващото доверие в партиите са обезпокояващи, смята дипломатът.

Българските нрави са познати на Дьо Кабан
Той вече е живял в София в началото на 90-те г. и е женен за българката Мария. Тук е първото му дипломатическо назначение, когато е едва 27-годишен. Парижанинът пристига, за да води връзките с обществеността на френското посолство.
В онзи период една от преводачките в посолството напуска и организират конкурс за нова. Явяват се няколко кандидатки и избират най-добрата.

За нея посланикът казва:
"Беше толкова съвършена,
че я помолих
да се омъжи за мен"
Семейството е причината контактите му с България да не прекъсват дори и след изтичането на мандата му.
За 4-годишния си престой става свидетел на ключови събития от прехода у нас. В началото открива възход на малките предприятия.
"Волята на българите да действат и да променят живота си след рухването на тоталитарната държава беше забележителна. Всичко изглеждаше възможно", споделя впечатленията си посланикът.
Но когато мандатът му изтича през 1995 г. и се налага да си тръгне, вече не е същото - започнали са убийствата по улиците, българската икономика е "Мултигруп" , а групировката СИК въдворява ред все едно е Министерство на вътрешните работи.
Кариерата на Дьо Кабан е като на мореплавател
Говори български, но владее и английски, немски и португалски. След кря на престоя му в България става първи секретар във френското посолство в Никозия до 1998 г. и после отива на същата длъжност в Джибути до 2000 г.
Завърнал се от топлите страни, става член на кабинета на главния секретар на Министерството на външните работи, заема пост и в генералния секретариат на правителството. По-късно става министър-съветник във френското посолство в Бразилия, а от юли 2010 г. е заместник-началник на протокола в Министерството на външните работи.
Сменя доста страни, докато не се случва нещо невероятно рядко за международни скитници като него - да се върне в страна, в която вече е бил.
"Бях невероятно щастлив, когато разбрах, че съм назначен за посланик в България. За мен това е като сбъдната мечта", казва Дьо Кабан.
Станал е дипломат по свое желание, а не защото в семейството му има такава традиция.
Израснал е в Париж в семейството на лекари
и е най-малкият от четирите им деца. Той е единственият дипломат в рода.
Заради работата му се е налагало да пътува много. Докато е в България през 90-те години, е обикалял по манастирите, харесват му планинските градчета и селата у нас. Впечатлен е от географското разнообразие на България - море, планини, приятен климат и забележителна история.
Сменил е доста държави, но съпругата му го е следвала неотлъчно и въпреки това е успяла да осъществи амбицията си за собствена кариера. Дълго време е била преводач, но през последните години се занимава с дизайн и изработка на бижута. Така не е нужно да адаптира работата си при всяка смяна на местоживеенето, а просто я носи със себе си.
Имат трима сина, като при избора на имената им явно майката се е наложила - Асен, Борис и Валентин. Вече са и горди баба и дядо - най-големият им син е женен в Бразилия.