Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред многобройните нападки и хвалебствия по адрес на Кубрат Пулев след злополучния мач с Владимир Кличко се чуха и критики спрямо важността, която се отдава на загубата му, а не се говори толкова за триумфите на други наши спортисти.
Един от тях е четирикратният световен шампион по бойно самбо Марко Косев, който е прославял страната ни многократно със своя безапелационен успех на тепиха.
Само преди дни той се размина на косъм от петата си поредна световна титла от първенството в Япония. Макар "златното момче" този път да си извоюва само сребро, той все пак
държи шампионския рекорд
със своите досегашни четири качвания на първото стъпало.
Финалът в Нарита продължава само две минути, но преди него руснакът Андрей Будажапов преминава през солидна подготовка, за да нокаутира нашия лъв.
"Много дълго време се готвих за срещата с Косев и изучих всички негови схватки", признава с уважение тазгодишният победител.
Косев не е свикнал с второто място, но и загубата не може да омаловажи постигнатото от него, защото той
остава най-добрият самбист на планетата
Смяташе се, че досега най-много златни медали има легендата в този спорт Фьодор Емеляненко и всички стискаха палци тази година нашето момче да го изпревари. На пресконференция по време на световното първенство обаче става ясно, че всъщност Косев вече е изпълнил тази задача, тъй като руснакът в действителност има само три златни отличия.
"В дебат с един от треньорите на руснаците стигнахме до извода, че Емеляненко само три пъти е печелил титлата. През 2005 г., 2006 г. и 2007 г., а през 2008 г. Благой Иванов-Багата прекъсна рейда му в неговото последно състезание", коментира Косев.
27-годишният самбист е свикнал да
завоюва трофеи
не само на тепиха,
но и в личен план
Той успява да заведе до олтара не кого да е, а световната ни шампионка по художествена гимнастика Катрин Велкова. Красивата грация се страхува да гледа своя съпруг докато разменя удари с опонентите си и никога не присъства на неговите професионални сблъсъци.
Запознанството им се случва благодарение на техните приятели, които още преди тях откриват любовта между художествената гимнастика и самбото, а именно Михаела Маевска и Борис Величков.
Косев вече се завърна от Япония и сподели пред "168 часа", че след световното първенство ще си даде поне няколко седмици заслужена почивка.
- Разочарован ли сте, че не успяхте да спечелите пета поред световна титла по бойно самбо и как приема среброто едно "златно момче" като вас?
- Няма как да не съм малко разочарован, но не трябва да се забравя, че в спорта има и загуби, които трябва да приемаме и да продължаваме напред.
Среброто е крачка
назад за мен
и донякъде падение, защото отидох в Япония с друга цел. Погледнато реално обаче, не всеки има щастието да се качи на световната стълбичка.
- Шампионът Будажапов призна, че дълго време се е готвил за сблъсък с вас и е проучил стила и техниката ви. Ласкае ли ви този негов респект?
- Всички руснаци се готвят дълго за мен. В интерес на истината този
не беше от най-коравите, с които съм се срещал,
просто имаше ден и извади късмет.

Цялото интервю четете в печатното издание на в. "168 часа"