Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато катаджиите и патрулите от охранителната полиция отново заеха позиция "рекет" в храстите, за да си тъпчат портфейлите с изнудване на нарушители, само за една седмица три инцидента в страната ни накараха да се чувстваме като в годините на завземането на Дивия запад.
Четеш новините за пистолетни саморазправи по кръстовищата на родината и посягаш импулсивно към кобура, защото не знаеш какво те чака утре на пътя. Който има патлак - газов или боен, има шанс да продължи, който няма - да разчита на бърз рефлекс, както е при каубоите, или на късмет с кого ще го срещне съдбата - с добрия, с лошия или със злия.
Тази седмица трима души се сблъскаха със злия на пътя - най-изненадано бе младо семейство в шкода в района на Айтос. Злият при тях се оказа 53-годишен пиян мъж, яхнал мотор, който ги задминаваше постоянно, показваше средни пръсти и обстрелваше с пистолет, без да е предизвикан.
Семейството намери убежище в близко ранчо и оцеля без драскотина, но три часа по-рано добрият срещна злия на едно кръстовище в Свищов. Там 51-годишен каубой, управляващ ТИР, отне предимство на 56-годишен местен каубой в кола. С психологическо предимство на свой терен местният извади патлак и гръмна опонента в гърдите. Шофьорът на съвременния дилижанс е в болница в битка да не полети към вечните ловни полета.
Последната класическа среща добрия-злия завърши скучно за света на Дивия запад, но пък пред огромна публика. Каубоите се изпречиха един срещу друг на оживеното кръстовище в София "Опълченска" и "Сливница". Но къде по-логично е да разчистваш сметки от пресечката на булеварди с толкова бойни имена? Там шофьор на маршрутка опря патлак в главата на пешеходец, който пресякъл пътя му пред очите на десетки мъже, жени и деца.
Прави впечатление, че в нито един инцидент шерифите не са на място, за да предотвратят кръвопролитията. Просто шерифите в този филм са в ролята на лошите - те са се скрили в засада дълбоко в храстите, за да заработват частно.
Вътрешният министър в правителството "Орешарски" беше издал заповед да спрат да рекетират шофьорите и да ловят крадците в кварталите, но явно със смяната на министъра някой е отменил заповедта - дали директорът на столичната полиция, или някой на национално ниво - не е ясно?
Но е факт, че още в седмиците преди изборите шерифите закопчаха патлака в кобура и със стоппалката в ръка се хвърлиха да работят "частно", вместо да заслужат заплатите си, като карат гражданите да се чувстват сигурни там, където живеят. Както многократно сме писали тук, това не е поведение на една европейска полиция - това е стил от Дивия запад. Явно обаче няма политическа воля в България на тази полицейщина да се сложи край.
Нещо повече. Тази седмица се оказа, че не само на пътя, но дори и в шерифството не можеш да се чувстваш защитен. Племенникът на президента Росен Плевнелиев попадна там след сблъсък с местни шерифи при опит за рекет в Благоевград. Младежът с диабет е закопчан с белезници като престъпник, удрян в управлението, а баща му се сблъсква с брутална полицейщина, когато отива на място да търси правата си.
Повече от явно е, че твърде много български шерифи работят частно и нямат и идея, че вземат заплати, за да защитават гражданите. Гражданите пък са напълно наясно с този факт - затова си носят патлаците и решават с изстрели спора на пътя.