Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако полицията в Бургаския регион работи с толкова хъс и изобретателност срещу бандитите, както прикрива престъпленията на колеги, вероятно този морски район на страната нямаше да бъде само едно от най-добрите места за живеене, но и сред най-спокойните в страната.
Факт е обаче точно обратното - престъпността там е с над средната интензивност за страната, а Бургас се нарежда директно зад София в най-кървавата класация - тази на регистрираните умишлени убийства.
Очевидно е, че криминалният жанр е проблем за този район. Проблем е също така преодоляването на проблема, което наложи дори в морския град да бъде командирован като началник (не за първи път) външен човек за региона - професионалист, доказал се и в по-тежка "оперативна обстановка", казано на полицейски жаргон.
Дори и той обаче не е застрахован срещу тежкия приятелски огън в гръб, на който бургаската дирекция на МВР е подложена усилено в последните 30 дни. Първите изстрели отекнаха като скандална новина в края на август от Слънчев бряг. Трима полицаи се оказаха пребити през нощта от превъзхождащи ги по брой крадци в претъпкания до козирката курорт.
Ден по-късно обаче се разбра, че крадците не са крадци, но и полицаите са много далече от професията. Многобройни свидетели заявиха, че тримата служители на МВР са били много пияни, просили са си отстъпки в заведенията с полицейските карти, а накрая са закачали твърде агресивно приятелката на буен млад мъж от Дупница, посегнали и на него, а той в отговор ги е шамаросал пред охранителните камери на дискотека.
След отрезвителния пердах тримата са се държали отново супернагло в заведението, където им оказали първа помощ. Цялата тази история, която показва между другото и какви паразитни навици са си утвърдили от години много от полицаите при посещение на заведения, би била невероятен резил за вътрешното министерство на всяка нормална държава, каквато обаче България определено не е.
На следващия ден след инцидента цялата мощ на прокуратурата и полицията се стоварва върху младежа от Дупница и приятелката му. Задържане, обиски, падни, стани, постоянен арест... И всичко това реално заради едно упражнено право на самозащита, както много ясно се вижда от записите на камерите.
Скандалът от Слънчев бряг обаче направо бледнее пред убийството, което извърши в село Крушевец граничният полицай Костадин Стоянов.
И ако при инцидента в големия курорт може да говорим само за криворазбрана полицейска солидарност към пияните служители, то след премазването на 11-месечната Красимира действията на колегите на Костадин на място, както и бездействието на разследващия екип може смело да бъдат определени като организирана престъпна група за възпрепятстване на правосъдието.
Веднага след като премазва с колата си бебето в количката му на тротоара, полицаят излиза отвън, неадекватен и лъхащ на алкохол (разследване за случая четете в новия брой на в."168 часа"), и се обажда на колегите. Те пристигат, скриват го от хората на 200 метра от мястото и започват да го наливат с течности, за да преработи по-бързо и изхвърли алкохола от организма си.
Цели 2 часа никой от пристигналия екип на КАТ не се занимава с него. А след тези 2 часа започват да го разпитват, но му подават дрегера още два часа по-късно. Така, ако всеки един нормален българин в подобна, но и в по-леки ситуации дава на момента алкохолна проба, полицаят Костадин получава 4 часа отлагане подарък плюс 4 литра течности.
Въпреки цялата организация по спасяването му пробата с дрегер отчита 0,63 промила, но последвалата след това кръвна - 0,3.
Костадин е дисциплинарно уволнен още на следващия ден, но по-важният въпрос е има ли дисциплинарна проверка срещу полицейския екип, пратен на мястото, който е пряк съучастник в прикриването на престъплението, извършено от него?
Като оставим моралния въпрос какъв човек, баща и родител може да си, за да пазиш пиян мъж, убил 11-месечно бебе, целенасоченото бездействие на полицейския екип на място си е чисто престъпление, което трябва да бъде разследвано и наказано.