Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нова мода за екстремни селфита сред тийнейджърите застрашава живота им, дори се стига и до фатален край. Последната световна тенденция е деца да застават между жп релсите и да се снимат на фона на прииждащ влак или да се качат върху него, докато е на гарата.
В търсене на адреналин поемат голям риск да бъдат прегазени или покосени от токов удар.
Едва ли тази опасност е била преценена от 14-годишната Симона Пенева от Нова Загора, която пострада на жп гара. Момичето е с 60% изгаряния, след като претърпява нелеп инцидент.
Симона и приятелите й отиват на гарата в града на 5 септември, за да се снимат, без да предполагат какво може да се случи.
Тийнейджърите пресичат 8 коловоза и прескачат 2 товарни композиции, за да си подберат подходящо място. Все още не е ясно как никой от охранителите не е забелязъл децата, за да предприеме мерки. Избират си вагон цистерна с гориво, на който Симона се покатерва първа, но не за дълго.
Волтовата дъга я поваля почти веднага. Настанена е в клиника по изгаряния в Пловдив и се нуждае от много кръв, за да й спасят живота. Близки на момичето са предприели капмания за кръводарение на Симона в социалните мрежи и града.
Много хора са се отзовали, някои дори даряват средства, но момичето се нуждае повече от кръводарители.
Мотивът на децата от Нова Загора, провокирал ги да отидат на гарата, за да се снимат, се постави под въпрос.
Зам.- директорът (Ваня Хазаросова - бел. авт.) на СОУ "Христо Ботев", където учи Симона, заяви, че децата споделили с учителите за новата мода да се снимат на жп гарата, но директорът Стела Стефанова опроверга версията, като каза, че децата били на гарата, за да играят на гоненица.
"168 часа" разговаря с тийнейджъри, близки на Симона, и те потвърдиха, че действително има мода сред връстниците им да се снимат на опасни места. Децата се предизвиквали едно друго да отидат на всевъможни локации, застрашавайки живота си,
само и само да покажат колко са смели и
да съберат лайкове в социалните мрежи

Съмнението за причината Симона да се качи върху цистерната изхожда и от това, че детето не е взело телефона със себе си, бил е в чантата й. "168 часа" разбра, че друго дете е правило видеоклип на ученичката, докато показвала храброст на жп гарата.
Връстници на момичето в града потвърдиха, че действително техните родители и роднини говорят за такъв клип, който доказва какво се е случило в онзи ден.
"Знаем, че Симона не си е взела телефона, защото едно от децата й е направило клипче. Видеокамерата е заснела всичко", разказва близка до пострадалата.
От РПУ - Сливен, потвърдиха, че е образувано досъдебно производство в прокуратурата в Нова Загора. Вследствие на инцидента са предприети по-засилени мерки за контрол на жп гарата, както и кампания в училищата, чиято цел е да запознаят децата с опасните участъци в околността и рисковете, които крият.

За да обясни поведението и причините хлапетата да се впускат в толкова опасни игри, "168 часа" разговаря с психолозите Галя Мутафова и доц. Маргарита Бакрачева (Виж интервюто на стр. 18-а), които разглеждат първоизточниците на този проблем.
За последните десетина години има още


10-15 случая на
пострадали на жп гара
на крехка възраст


Тийнейджърството е възраст, в която децата изследват нови възможности, подражават на свои идоли и искат да се докажат.
"В психологията отдавна е доказано, че медиите, филмите и анимациите влияят върху развитието и възпитават децата. Всички обожествяват супергероите - актьори, спасяващи света със свръхестествени способности, за които законите на физиката не важат. Нима можем да ходим върху движещ се влак или да прескачаме блокове?
В действителност телевизиите влияят върху преценката на децата за това кое е реалност и кое фикция. Специално за така опасното селфи на гара има фрапиращи случаи от всички краища на света.
В централна новинарска емисия в Индия влезе момче, което бе заснето на гара да пресича релсите секунда преди влакът да го размаже и то напълно умишлено и осъзнато. Оказа се, че е имитирал известния индийски актьор Салман Хан, който има такава каскада във филм.
"Децата не си дават сметка, че тези сцени са нереалистични, те се изпълняват от каскадьори, които пък имат екипи, подсигуряващи тяхната безопасност. А самият факт, че тези герои са богати и известни, е достатъчен повод за имитация. Лошото е, че когато дете направи опасна снимка, то наистина става популярно, започва и да печели пари. Това създава условията за вълна от подобни изяви", казва Галя Мутафова.
На другия край на света тенденцията е не по-малко известна сред тийнеджърите.
Канадският турист Джаред Франк направи истински фурор в световните медии през пролетта. В YouTube се разпространи клип, в който младежът е застанал в опасна близост до релсите, очаквайки товарен влак. Момчето предприема пътуване до Мачу Пикчу в Перу и по време на пътя решава да направи нещо лудо - иска да се снима на фона на движещ се влак.
Подготвя техниката и чака търпеливо. Точно когато локомотивът приижда, Джаред не е притеснен, а се подготвя за екстремното видео със сериозна физиономия, но вместо адреналин от преживяното получава ритник в главата от кондуктора. Видеото е гледано 35 318 689 пъти в YouTube. Компютърните игри също изграждат представи - GTA е една от най-популярните сред тях и точно в нея героят си прави екстремно селфи на фона на прииждащ с бясна скорост влак.
Не е голяма изненада, че именно такава мания е плъзнала сред тийнейджърите
Световната мания с жп гарите и влаковите селфита съвсем не се изчерпва с популярните клипчета в интернет, взема и жертви.
17-годишната Ксения Игнатиева намери смъртта си в опит да впечатли приятелите си в социалните мрежи със селфи на върха на железопътен мост в Санкт Петербург, Русия.
Запалената фотографка се е качила на моста и се е навела настрани, за да придаде по-драматичен ефект на снимката, но е загубила равновесие.
Докато е падала, тийнейджърката в отчаян опит да се спаси се е хванала за кабел с високо напрежение, но е била ударена от 1500 волта.
След като тези случаи зачестили, психолозите започнаха да размишляват върху психиката на хората, които са готови да застрашат живота си за една снимка.
Мартин Фойт от Мюнхенския университет обяснява, че водещото при тях е желанието да си играят с опасни неща.
"Трябва да се погледне много по-дълбоко, отвъд самия факт, че са снимки на железопътните линии. Мястото и темата на снимката не са толкова показателни, колкото компонента, стоящ зад тях - опасността", казва Фойт пред английския сайт closer online.
Тази тръпка и нуждата от адреналина, който дава опасността, не е чужда и на тийнейджърите по нашите ширини.
Симона не е
единствената в България, която е жертва на
нелеп инцидент
Десетки са децата през годините, които са имали лошия късмет да попаднат на неподходящото място, и това им е коствало живота.
Преди 10 години момиче, пожелало да се снима върху цистерна, също пострада. Венислава се разхождала по гарата в Банкя със своите съученици от частното училище в района. Изведнъж пожелала да си направи снимка на вагон цистерна. Покатерила се, но веднага попаднала под волтовата дъга от контактната мрежа. Ударът бил толкова силен, че я изхвърлил на Земята. Момичето бе прието в болница с 35% изгаряния.
Има и случаи, в които децата се предизвикват и извън социалните мрежи, но това е не по-малко опасно.
Само преди 3 месеца 10-годишно момче пострада при опасна игра. Детето си играело върху електропровод край плевенското село Ракита заедно с 13-годишния си брат.
Двамата се състезавали
кой по-бързо
ще изкачи стълба
Хванало го ток и паднало на земята. Веднага го закарали в плевенската болница. Лекарите успели да го стабилизират, било с изгаряния трета степен по двете бедра и ръцете. Наложило се ампутиране на част от лявата му ръка по спешност.
Решен да покаже смелост, като се качи върху спрян вагон на Сточна гара, пострада и 16-годишният Симеон от Пловдив. Покатерил се, за да демонстрира умения и ловкост, но бил покосен от силен токов удар, който го изхвърлил от вагона. Приели го в болница с 46% изгаряния по тялото и счупена ръка от падането.
Невинната на пръв поглед игра на гарата, но изключително опасна, е много честа причина за такива инциденти.
В далечната 2001 г. момче почина именно заради опасна игра. 14-годишният Пламен от Бургас бе поразен от волтова дъга, докато си играел между вагоните в района на пристанището. Лекарите се борили за живота му, но детето било с изгряния над 60% по цялото тяло.
Всекидневно му правели кръвопреливания, но въпреки усилията на лекарите, не успели да го спасят.
А две години по-късно 9-годишният Любчо също се прости със живота си на жп гара. Момчето живеело в Дубай, но всяка година идвало на гости на дядо си в Габрово. На 29 юли, 2003 г. детето се заиграло върху бракуван вагон на гаровите коловози заедно със своята братовчедка.
Докоснали се до мрежата само за 1 секунда, но ударът на 27 хил. волта бил толкова силен, че Любчо отскочил от Земята, а братовчедка му лежала върху вагона.
А безрасъдство след двудневен купон с компания отне живота на 19-годишно момче. Славейко Стоянов от Асеновград изгоря върху покрива на товарен вагон през 2003 г. Докато чакали да дойде влакът за Пловдив, с приятелката му решили да се покатерят върху вагона Бил композиран на първи коловоз и предвиден да бъде извозен от жп гарата в Баня. Електрическото напрежение на него било постоянно и не можел да го изключи. Затова навсякъде имало табели "Опасно за живота", които обаче били пренебрегнати от младежите.
Славейко се качил пръв, опитал се да помаха на компанията си, но закачил жиците с 28 хил. волта ток по тях. Образувала се волтова дъга и момчето починало на място. Приятелката му имала изгаряния по лицето и едната ръка, но успяла да се спаси, защото стояла встрани. Извикали веднага "Бърза помощ", но за да не се губи време един от очевидците ги качил в колата си и потеглил за най-близката болница. По пътя срещнал линейката, но медиците само констатирали смъртта на Стоянов и помогнали на момичето.
Има и случаи, в които децата не си търсят белята, но страдат заради престъпна небрежността на системата Преди година училищна сграда, по която тече ток, уби 10-годишния Ангел от с. Копривлен. Причината за смъртта му бе скъсан електрически проводник, който се опирал до загражденията на учебното заведение. Случаят с детето провокира множество проверки и спорове между кмета на селото, директора на училището и доставчика ЧЕЗ, но не стана ясно кой е виновен.
Дошла линейка, транспортирала децата, но момченцето било загинало на място. Продължили да се борят за живота на момичето, което било с втора и трета степен изгаряния. Няколко години по-късно 12-годишно момче също пострада от волтова дъга при игра на гара. Детето бе с опасност за живота, след като решило да се покатери на жп циментовоз в Криводол. Веднага го приели в "Пирогов" с 40% изгаряния.
Детето бе част от вълната на хлапета с изгаряния по великденските празници,
настанени в софийската болница през 2008 г. Той бил в най-тежко състояние. С опасност за живота било и дете, настанено до него, което се покатерило по електрически стълб и било с 25% изгаряния.

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог:

Най-застрашени са във възрастта между 13-15 г.

Родители правят фалшиви профили, за да следят децата си в интернет

- Как така от едно безобидно селфи с телефона се стигна до тази тенденция сред тийнейджърите да се снимат на опасни места?
- Всеки ден изникват нови моди, които са следствие на пренасищането на ексхебиционизма, който цари у хората. Нещо, което се наблюдава и при възрастните, е, че мотивите вече не са от голямо значение.
Нещата се случват толкова бързо, че хората не се замислят защо го правят
Именно този факт наред с това, че тийнейджърите и децата живеят за мига, тук и сега, и никога не мислят за опасностите, ги прави по-податливи и стават жертви на опасни явления. Не се е променила възрастовата особеност на това поколение и желанието им да изпробват всичко, както и липсата на достатъчно опит, за да предвидят риска. Водещата тенденция сред тях е желанието да бъдат актуални сред връстниците си и да получат повече лайкове в социалните мрежи.
- Има ли определени типове сред децата, които са по-податливи на това?
- Няма човек, който да е застрахован от увличането по такава тенденция. Учените вече говорят за селфизъм и за различни степени на зависимост, както и всякакви категоризации, които според мен не са толкова уместни, защото това е светът, в който живеем. Не можем да разделим виртуалния от реалния свят. Единственото, което има смисъл, е да се стимулират повече социални дейности, както са кампаниите за подкрепа в интернет.
- След случая със Симона Пенева учителите искат да ограничат достъпа на децата до социалните мрежи. Това би ли помогнало, или напротив?
- Невъзможно е. Дори и да приемем идеалния вариант, че 6-7 часа в училище няма да имат достъп, през останалото време не могат да ги контролират. От чисто психологическа гледна точка не е най-уместният вариант да се забранява в тази възраст, тъй като става още по-интересно за тях. Може би насочването към по-различни форми на изразяване би помогнало. Трябва да им се обясни, че могат да са атрактивни и без да правят опасни неща.
- Фактът, че избират точно жп гари за селфитата, обвързан ли е със суицидни мисли у децата? Все пак смъртта с влак е най-сигурният начин за самоубийство, а от друга страна е и най-близкото опасно и достъпно място в града.
- От една страна, достъпът и контролът до тези места в по-малките градове е по-слаб, а и няма толкова много интересни участъци наоколо. От друга страна, мотивът и следването на тенденциите, свързани със смъртта, както бе преди години с емотата и тяхната култура на рисково поведение, е много атрактивна за тийнеджърите. Търсенето на силни усещания, свързани със смъртта, се случват именно в този период. Единствената разлика е, че
съвременните деца разполагат с много повече възможности да се докоснат до тези емоции
Това им дава възможности да експериментират. Всеки минава през периода, в който търси смисъла на живота. Характерно е точно за периода между 13-15 г.
- Какво трябва да направят родителите, които се сблъскват с такъв проблем?
- В тази трудна възраст те не трябва да дават директни съвети. Важно е да знаят, че не губят авторитета си. Децата наблюдават тяхното отношение към нещата. Когато учениците се травмират от изпити, до голяма степен го правят не само заради конкуренцията и своите цели, но и защото усещат стреса на майка си и баща си. По същия начин, когато виждат, че родителите им не са скандализирани от облеклото или поведението им, няма да имат толкова голям интерес да го правят.
За децата основното е да намерят своите отговори, да направят своите грешки. За съжаление родителите не могат да ги предпазят от тях, а да ги смекчат, така че да предотвратят фаталното.
- Опасните селфита са световна тенденция. Ако нямаше интернет, щеше ли пак да се случвав този мащаб?
- Социалните мрежи улесняват нещата. През годините станахме свидетели как от изначалната им характеристика да установяват приятелства се превърнаха в голяма част от живота ни. Поднасят ни всичко на едно място. Дават лесна възможност за досег с много хора и удовлетворяване на потребностите за свързаност, но само в количествен аспект, а не в качествен.
- Специално в България има случаи на деца, пострадали, докато проявяват смелост на жп гари в години, когато не е имало социални мрежи.
- Под една или друга форма, адреналинът е мотиватор. Трябва да се вземат по-големи мерки за обезопасяване.
- А този адреналин, който получават при опасностите, заместител ли е на нещо?
- Удовлетворява същите нужди, които хората са имали преди хилядолетия - нужда от внимание, свързаност, разбиране. Получава се така, че от една страна, са пренаситени - много по-трудно е да изпъкнат и да бъдат интересни,
а от друга - непрекъснато се заливат с други тенденции. Ако погледнем само селфитата, колко много различни варианти има и постоянно излизат нови неща. Едновременно търсят начин да бъдат интересни, но не излизат от рамката. Ежедневието им предлага различни неща и те трябва да покажат, че са в крак с тях.
- Идеята за социалната мрежа сякаш се изчерпа и доскуча на хората.
- Социалните мрежи няма как да се изчерпат, но трябва да продължат да удовлетворяват потребностите. Колкото по-голямо е количеството на информационен поток, толкова повече хората привикват и очакват още, и още. Зарибяващо е.
- Може ли да се направи паралел между българите и чужденците?
- В социалните мрежи са глобални и няма разлика. Дават възможност всеки да бъде креативен и да следи какво се случва по света. Има родители, които създават свои фалшиви профили, за да контролират децата си. Целта им е да влязат в общността, в която са те.
Така получават много добра информация, за това какво се случва с тях, какво ги вълнува
Единственият проблем е дали достатъчно добре разбират това, което виждат в мрежите. Стихотворение или песен за самоубийство не трябва да се приеме прекалено сериозно, а косвено да се намесят, като провокират такава тема и покажат лично отношение.
- Ако детето разбере, какъв ще бъде ефектът?
- Опасността е много малка, но ако се случи, последствията могат да бъдат много лоши. Детето ще се настрои негативно.
- Руснаците изглеждат най-смели в опасните селфита. Това има ли общо с тяхната действителност и начин на живот?
- От една страна, като вземем чисто прозаичния факт на количеството хора, които живеят там. От друга страна - хората, които търсят възможност да изпъкнат за разлика от другите култури, които са индивидуалистични, те трябва да бъдат много по-различни, за да се отличат. Това провокира по-различен тип търсене на усещане.