Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебното правителство на Георги Близнашки покрай някои екзотични назначения на областни управители тази седмица обяви и едно свое свръхскандално намерение.
Още не бе подписана заповедта за назначаването на студента баничар от СДС Юлиян Леков за областен управител на София, когато на сайта на финансовото министерство бе обявено, че кабинетът има намерение да отпусне 1 милион лева извънредно на президентството.
Проектът, който най-вероятно ще бъде гласуван още на следващото заседание на Министерския съвет, предвижда на Росен Плевнелиев да бъдат преведени допълнително 980 хиляди лева, забележете - за административни разходи. 179 хиляди лева за персонал, а останалите 801 хиляди - за международната програма на президента и вицепрезидента до края на 2014 г.
Вярно, че бюджетът на президентската институция бе свит като директно отмъщение по време на войната с кабинета "Орешарски", но тогава бяха намалени парите и на много други ведомства. А обявеният сега превод надхвърля свитите тогава средства за администрацията на "Дондуков" 2.
Не знам как ви се струва на вас, но аз лично мисля, че в седмицата, след като същият този премиер Близнашки обяви многократно, че държавата е изхарчила парите за бедствия, този подарък към президента е най-малкото скандално неморален.
Вярно, че Близнашки бе назначен директно от Плевнелиев, но подобен жест на благодарност е абсолютно неуместен дори ако погледнем само икономическата ситуация в страната.
А тя е следната - замразени еврофондове и зейнала дупка от 1 милиард лева в приходната част на бюджета. Всеки месец поредно бедствие някъде в страната взема човешки жертви и причинява щети за нови и нови десетки милиони левове.
Стигна се дори дотам, че международните експерти вече приравняват загубите от природната стихия с тези от гражданска война и банкова криза - а в последните 6 месеца у нас или в непосредствена близоост до нас има по малко от всичко това.
Ако прехвърлим милиона за президента и на морална плоскост - отново не виждам никакви аргументи в полза на този извънреден превод на фона на задълбочаващото се обедняване в страната, безработицата и потопите, които оставиха без покрив над главата това лято стотици българи.
Дори да оставим икономическия и моралния момент настрана, възниква и въпросът с какво президентството е заслужило този подарък освен с логично силната връзка със служебния кабинет?
Тази институция в нашата страна е основно с представителни функции и нищо повече. От известно време г-н Плевнелиев сам упорито ни убеждава, че е обединител на нацията. Но трябва да е ясно, че такъв не се става, като говориш за себе си в трето лице със заучени жестове в напудрени телевизионни интервюта.
Обединител не се става с думи, а с действия, със скромност и с повече морал.
И ако наистина иска да играе тази трудна роля, първото, което трябва да направи президентът Росен Плевнелиев, е още тази седмица да откаже превода на извънредния милион.