Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Белчев наскоро станахте на 68 години, как отпразнувахте рождения си ден този път?
- Прекарах деня заобиколен от любов и добри пожелания. Получих много поздравления по телефона от близки и хора от музикалната гилдия, които впоследствие са се превърнали в мои добри приятели. На рождения си ден съм радостен, но си позволявам да изпитвам лека носталгия и мъничко тъга. Да се разделиш с още една година не винаги е весела работа, а и вече ми се иска времето да не лети толкова. Но не разбирайте, че старостта ме е огорчила.
- А успяха ли да ви огорчат скандалите, които се появиха тази година около конкурса "Бургас и морето", на чието жури вие сте председател?
- Няма никакъв скандал. На всеки конкурс има доволни и недоволни. Петя Буюклиева, която е моя близка приятелка, е просто по-емоционална и каза думи, с които не направи друго, освен да се изложи. От организаторска гледна точка конкурсът беше добре устроен.
Журито се справи с поставената задача
Като негов председател съм доволен от работата на всички от екипа, а песните бяха оценени достойно. Едно е да чуеш парче на запис, друго е да я видиш на сцената. Такъв беше и случаят с песента "Илюзия" на Орлин Горанов, която спечели. Прекрасна песен, която вече се завъртя и без съмнение ще бъде шлагер. Какво обаче се случи след конкурса? Много шум за нищо. Аз не влязох в пейзажа от скандали, защото това не е моят стил на работа. Манталитетът ми е друг, но съм благодарен на Петя Буюклиева, че въпреки думите, които каза по адрес на конкурса, на рождения ми ден ми каза, че ме боготвори.
- Значи сте категоричен, че няма никакъв начин вотът на журито да е манипулиран, както твърдят някои музиканти?
- Абсолютно. Занимавам се с конкурси от години. Там всеки гласува сам за себе си. Дори не сме обсъждали песните. Всеки член дава точките на техническата комисия, а оттам нататък каквото сабя покаже.
Не е вярно и че
"Бургас и морето"
ще се прекрати
Само това ни липсва. И без това вече нашата гилдия няма къде да се изявява. Собствената ни държава е абдикирала изцяло от културата. Проявите ни трябва да са по-добре финансирани, а не да се разчита само на спонсори, които са готови да дават пари за банкети, но не и за култура.
- Казахте, че държвата не помага достатъчно. А ще гласувате ли на предстоящите избори?
- Хаос като днешния никога не е имало. Всеки един от нас трябва да отиде и да даде гласа си, защото апатията е довела до деформацията, на която сме свидетели. Сами виждате какви хора ни управляват. Не всички са еднакви, но е срамота. Българинът трябва да има мнение по отношение политиката на страната си. Аз ще гласувам за себе си, за сина си, съпругата си и приятелите. не може да се прескачат изборите с лека ръка и после полуидиоти да са на власт. Дано изберем достойни хора, които да вкарат държавата в час. Положението с пенсиите в момента е безумно. От три години чакаме закон за държавни парични
награди за хората, които са ги заслужили, след като са допринесли в областта на културата, науката и изкуството. А те дори не са гласували правилата, по които да се раздават тези пари. И ние, творците на България, сме надвиснали вече над кофата. А те в парламента си се карат, пият кафе и си свалят взаимно звезди. Никой не мисли за културните дейци. На Велко Кънев му гласуваха подобна награда дни преди да почине. Това е гавра. На доста мои колеги и приятели, които си заминаха, им се дадоха пари в навечерието на изтеглянето им към небето. Няма такава държава, която си позволява да унижава по подобен начин заслужилите хора. Ние сме дали много.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"