Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здрава греда се задава за хотелиерите и ресторантьорите - до няколко години единствените туристи по Българското Черноморие ще бъдат неизтребимите къмпингари от радиоактивния залив Вромос.
Разглезени от години от навика да отбелязват опустошителни победи над клиентите с минимум усилия, безотговорните печалбари трябва да се подготвят за драматичен отлив на туристи още от следващия сезон.
Директните причини за бягството от нашето море ще са все по-драстичното замърсяване, нестихващото застрояване и за сметка на всичко това оставащото без промяна лошо обслужване.
Поредните отблъскващи новини от плажната ивица дойдоха и тази седмица под формата на водорасли, които задръстиха крайбрежието. Тонове във водата и още толкова на пясъка - водорасли, които се превръщат в тиня и гният на плажа. Разнасят остра миризма и носят риск от зарази и инфекции.
Разбира се, концесионерите не си правят труда да почистват нито водата, нито пясъка и така неминуемо прогонват туристите - днес от плажа, утре от курорта, вдругиден - от България.
Ако някой смята, че това са твърде песимистични прогнози, явно не е чел разследването на "168 часа" от предишния брой - "Къде избяга туристът?". В него събрахме за читателите последни данни за движението на почиващи българи и чужденци от Гранична полиция, от туроператори, от асоциации на хотелиери, ресторантьори, от Министерството на икономиката и енергетиката.
Цифрите показваха категоричен отлив особено на български граждани от Черноморието. Още от началото на лятото, когато София опустя, както никога от дълги години, ресторантите и хотелчетата по нашето море останаха също празни. Големият трафик не се насочи към тях. Оказа се, че сънародниците ни, които са избрали това лято да почиват в Гърция, Турция и Македония, са се увеличили към всяка от трите дестинации с по около 5 процента. МВР отчете засилен трафик и към Италия и Испания.
Явно е, че стотици хиляди българи са разбрали още преди старта на сезона цифрите, които получихме от туроператорите - а те показват, че офертите за Черно море са по-високи от тези за Средиземно в Турция и малко по-ниски от тези за Гърция. Сметки, които показват, че да се пропусне почивка в България, е вече не само екологично, но дори и икономично.
Всъщност който българин е посетил двете ни южни съседки в последните години, рядко се връща на нашето море. Къмпингите около Кавала и на двата ръкава на Халкидики с всеки сезон са все по-пълни с наши сънародници.
В много от таверните там менютата са и на български, а сервитьорите знаят много повече от "Добър ден!" и "Заповядайте!".
Там умеят да посрещат туристи, защото са научени да работят къртовски и да не бъдат водени единствено от алчност. Там концесионерите не са на почит като в България, където се превърнаха в мръсна дума заради стотиците примери на наглост, безотговорност и желание да откраднеш пари и от подизпълнителите, и от клиентите с цената на всичко.
Там си запазиха крайбрежието, а ние превърнахме Созопол в бетонен комплекс с ухание на фекалии, защото населението му през лятото се умножава по 100, но никой все още не е и помислил за пречиствателна станция.
Но не само в Созопол отходните води изтичат по плажовете. За цялото Черноморие работят, забележете, само 6 модерни пречиствателни станции! А строителството на малкото нови се забавя фатално и ще приключи чак през 2015 г. Това е причина туристите навсякъде да плуват в нечистотии. Морето ни е вече драстично замърсено. Рибата там е намаляла толкова много, че на едно състезание по подводен риболов в началото на това лято десетките харпунджии излязоха на сушата само с 4 риби, при това - платерини.
Съвсем естествено, разбирате колко съм прав, когато казвам, че на това замърсяване в бъдеще ще оцеляват само къмпингарите от залива Вромос. Те са дебили - къпят се във вода сред отпадъци, изхвърляни с години от близката мина "Росен". Концентрацията на радий там е четири пъти над допустимото, а общият радиационен фон е 2 пъти повече от нормата. Върху ламаринените табели "Опасно! Радиация!" обаче къмпингарите там си пекат мидите.
Те са смели и безразсъдни, истински екстремисти - туристите по Българското Черноморие от близкото бъдеще.