Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато в първите дни на август стотици хиляди хронично болни българи и близките им в цялата страна се редяха унизително на опашки пред лекарските кабинети и здравните каси заради чиновническа глупост, здравният министър Таня Андреева, която бе отговорна за това, тихичко подписваше заповеди за уволнения в кабинета си.
Толкова тихичко, че когато новият министър Мирослав Ненков поднесе опакован в червено букет при смяната на правителството, дори и не подозираше какво ще се случи в първия му работен ден.
Нищо не знаеха и лекарите в "Пирогов", в Онкологията в София и в плевенската болница "Георги Странски", които сутринта на 7 август се оказаха с внезапно сменени директори.
Всъщност в последните си работни минути химикалката на г-жа Андреева е разписвала заповеди толкова тихо, но и трескаво, че наложи назначаването на разследване още в първия работен ден на министър Ненков кои други големи болници в страната са със сменени last minute директори.
Когато уволняваш тихомълком, без аргументи и накуп в последните си работни минути половин дузина шефове на най-големите здравни заведения в страната, това изглежда единствено задкулисно, подло и нечистоплътно.
То напомня за стила на тройната коалиция, която направи в последните минути от управлението си стотици вредни за държавата и данъкоплатците, но печеливши за партийните мутри заменки на хиляди декари земя.
Изглежда, че стилът last minute става все по-заразителен и актуален не само в света на туризма, но и в управлението на страната.
Докато Таня Андреева е мишкувала на дребно, тъй като заповедите й ще бъдат отменени и единственото, с което ще се запомнят, е с петно от задкулисие в биографията й, колежката й Десислава Терзиева - бившият министър на регионалното развитие в кабинета "Орешарски", е запалила тайничко фитила на един бъдещ скандал с Европейската комисия.
Терзиева е подписала разрешение за строеж на "Южен поток", който бе спрян след мощен натиск и заплаха със санкции от Брюксел заради непрозрачни процедури в изпълнението на проекта.
Бившата министърка обаче е разрешила строеж на газопровод, приемен терминал и компресор, при това в защитената местност Паша дере, като допълнително е продала почти на безценица 360 декара земя от варненския кв. "Аспарухово".
Сега служебното правителство има буквално 24-часов срок, за да обжалва пред Върховния административен съд предварителното изпълнение на това решение.
Тайната операция на Десислава Терзиева щеше да изглежда просто като една солова акция, ако в последните седмици от управлението си правителството не бе подписало и договор с "Уестингхаус" за строеж на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
Всички тези количествени натрупвания само от последната седмица говорят за качествено организиран стил на управление - стил на непрозрачност и задкулисие. Стил на грозна далавера "като за последно".
И тези нелицеприятни факти излизат в първия работен ден на служебното правителство. Какво ли още предстои да научим?

* В последната минута - от англ. - бел. ред.