Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България е страната на схемите и тарикатите.
Място, където нищо не се случва ей така, случайно или по силата на обществена логика. Всичко има задкулисна цел и всеки се възприема за топиграч, който трябва да изиграе останалите и да стъпи върху бърза пачка.
Повечето схеми в България са дълбоко неморални, но за сметка на това - на 100 процента законни. За всяка от тях специално се променят наредби, правилници, приемат се цели закони в така нареченото Народно събрание.
Поради тази причина почти всички схеми са успешни. Провалят се само ако играчът изпадне от задкулисието. Тогава, ако не си е оплел както трябва кошницата, се превръща директно от топтарикат в топмишена. Но и в това няма нищо обезпокоително - насреща е беззъбото правосъдие.
То оставя в крайна сметка у играча само един неприятен спомен за страшен арест със "стани", "падни", влачене с белезници в съда и авторитетна пресконференция за изумително страшното престъпление, за което го чакат десетки години затвор.
След решението на последна инстанция обаче в 90 процента от случаите прокурорът излиза ошмулен от залата, а тарикатът - с усмивка на лицето в стил "пореден доказано некорумпиран политик" и иск в джоба на адвоката срещу държавата в Страсбург.
И понеже този сериал българският зрител го гледа с 4 години по-дълго дори от "Дързост и красота", днес всеки се усеща в схемата и иска да участва в голямата игра. А тарикатлъците стават все по-сложни и понякога оплитат в безпомощност главните герои.
Ето сега например Станишев, който се кълнеше, че няма да става евродепутат, преди неприятния изборен резултат, в момента е в тотална зависимост от Борисов, за да хване спасителния полет за Брюксел.
И червените депутати направо ни притесниха жестоко в светкавична разяснителна кампания колко безотговорни били тия от ГЕРБ, защото не се явявали в пленарна зала, за да обсъждат така важни за народа закони и дела.
А то става дума за една определена схема - гласуване на оставката на Станишев като депутат, иначе няма как да замине за Европарламента.
Вярно, това е лъч надежда за Курумбашев, който леко си обърка схемата, като се надцени и в момента се оказва с отхапан от лидера евромандат (виж колажа), но защо не ни казват истината, а ни говорят куп глупости, сякаш публиката е дошла от помощно училище?
Депутатите на Борисов, естествено, точно по тази причина не влизат в Народното събрание. Защото услугата им към Станишев ще трябва да се осребри, но това е друга, бъдеща схема.
Тя обаче най-вероятно няма да се сбъдне изобщо, защото червените парламентаристи вече са измислили специална процедура за заминаването на Станишев за Брюксел - нашият парламент е гъвкав, той работи с индивидуални схеми за всеки играч.
Антон Кутев пък, който принципно не може да бъде определен като мълчалив, оказва се, знаел през цялото време отговора на въпроса "Кой предложи Пеевски?", но конспиративно онемял.
Сега охотно разяснява, че това се наложило, за да не станел депутатът от ДПС вътрешен министър и вицепремиер - явно някаква друга схема, на която сега идва моментът да се разясни на публиката.
Но пък не казва коя е тази банка, която можело да бъде фалирана в бъдеще. Нито пък защо онази, другата банка се фалира сега, а не преди 6 или 12 месеца.
Но това са явно други схеми, на които още не им е дошло времет