Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В книгата "Гешев остава жив след 9 септември 1944 г." "168 часа" за първи път доказва по безспорен начин, че легендарният полицай е успял да избяга след комунистическия преврат.

В секретните досиета подробно е описано как Държавна сигурност е издирвала "кошмара на комунистите" из цял свят в продължение на 30 години. Без никакъв успех.

Те бяха разкрити, след като "168 часа" помоли единствената наследница на Гешев - Анна Гешева, да провери какви документи има в Комисията по досиетата за роднините . По закон само тя като пряк потомък има достъп до автентичните текстове.

От докладни на агенти на ДС става ясно, че в МВР са изпаднали в шок, когато подслушват разговори на роднините на Гешев. От тях се разбира, че легендарният полицай е

жив и се укрива

в Канада

Близките му тайно са получавали писма от него след 9 септември 1944 г., свидетелстват засекретени документи на Комисията по досиетата. Те са част от досието на брата на феноменалния полицай - Емануил Гешев. През 2014 г. то бе предоставено на неговата единствена наследница - 27-годишната Анна Гешева.

В документите подробно е описано как тайни агенти са подслушвали Емануил и неговия син, който носи същото име. От разговор между двамата става ясно, че "Кольо е изпратил писмо на майка си от Торонто, Канада."

По това време майката на Гешев все още е жива.

Агентите не били на себе си, когато са подслушали и разговори между сестрите на Гешев. Едната попитала: "Къде е писмото от Никола, скъса ли го?" Другата съзаклятнически потвърдила.

Причина за превантивната мярка бил възрастен човек, който уж носел масло на семейството. Той без извъртане

предупредил фамилията, че ще дойдат хора, за да

търсят писмото

Затова бързо трябвало то да изчезне.

След този скандален за властта разговор МВР изпраща агенти в Торонто, за да издирват палача на комунистите, става ясно от разсекретените от Комисията по досиетата докладни записки. Според тях мисията е неуспешна. Въпреки огромните усилия да бъде открит Гешев в Торонто, търсачите му не попадат на никаква следа от полицая. За него се знаело, че е изключително умен и предвидлив и че спазвал всички правила на конспирацията. Той бил наясно, че близките му са следени и подслушвани. Затова най-вероятно писмото нарочно е изпратено от Торонто, докато самият Гешев може да е бил в друг град на Канада или пък в която и да е друга държава.

Документи в Комисията по досиетата разкриват още, че Държавна сигурност винаги се е съмнявала в смъртта на легендарния полицай. Нещо повече - там фигурира и следният многозначителен текст: "Източникът на Държавна сигурност, който твърди, че Гешев е бил убит на границата, не е достоверен."