Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

300 000 лв. дълг от хазарт е най-вероятната причина за самоубийството на гарда от НСО Момчил Тодоров, който се застреля в началото на месеца пред дома си, научи в. "168 часа" от близки до самоубилия се, пожелали анонимност.
Вероятните причини мъжът да сложи край на живота си са две. Едната хипотеза, по която работят разследващите, е конфликт с приятелката му, с която живее в столичния квартал "Белите брези". Основната версия обаче е, че причината за крайните му действия се крие в отчаянието заради огромния дълг.
Вероятно е дължал
 парите на човек,
а не директно на казина, предполагат близки до Тодоров. Задълженията на комарджиите към игралните зали не може да надхвърлят 3-4 хил. лв., твърдят запознати.
Гардът от НСО се самоуби на 7 май в 8 часа. Той посегнал на живота си в гаража на кооперацията, в която живеел. Приятели и колеги на Тодоров са шокирани от постъпката му. След трагедията всички от сектора, в който е работил, са били на групова психотерапия. Голяма част от тях са присъствали на погребението на техния колега.
Трупът на Момчил Тодоров е открит от негови съседи малко след фаталния изстрел. 32-годишният сержант от НСО използвал служебното си оръжие за самоубийството. Известно е, че гардовете от Националната служба “охрана” не трябва да предават пистолетите си след края на работния ден.
Служители обаче припомнят пред в. "168 часа", че това е странно, защото ако се наложи да поемат задълженията си в извънработен час, те все пак трябва да отидат първо до службата, а чак след това да се насочат към мястото на операцията. Първоначално се говореше, че Тодоров е използвал лично оръжие за самоубийството си, но тази версия беше отхвърлена.
Часове преди да посегне на живота си, Момчил Тодоров е бил на работа в
 резиденция "Бояна"
Прибирайки се оттам, той паркирал пежото си на ул. "Нишава" 47, където живеел с приятелката си. Още в гаража извадил пистолета си и се застрелял.
Смъртта била мигновена, а кръвта му останала по стена на помещението. Изстрелът, с който Тодоров сложил край на живота си, не е по непредпазливост, категорични са експерти, участвали в огледа на местопрестъплението.
Предсмъртно писмо не е намерено. Колегите на Момчил твърдят, че не са забелязали нищо странно в поведението му дори през последните часове преди смъртта му.
Първата версия за самоубийството, която доби популярност, беше за проблеми с приятелката му. Според запознати със случая обаче огромният дълг е по-вероятната причина за действията му. Освен 300-те хиляди лв. заради хазарт
Момчил изплащал
 и 10 000 лв. кредит,
който изтеглил преди време.
От НСО отказаха коментар относно версиите за самоубийството на Момчил Тодоров. "Разследването се води от Военна прокуратура и ние въобще не сме страна, която може да се изказва по тази тема и да пречим на хода на разследването, напълно е забранено. Това е лична трагедия и не мога да коментирам, не е редно", каза говорителката на НСО Нели Иванова.
Военноокръжна прокуратура-София нито отрече, нито потвърди информацията за дълга на сержанта. "Разследването в такива случаи се основава на редица експертизи, за които е необходимо технологично време, за да бъдат изготвени.
Затова чакаме решението на експертите. Паралелно с това се разпитват свидетели. Не мога да коментирам нищо от досъдебното производство, защото такава е практиката, докато няма окончателен прокурорски акт. Колегите работят интензивно", отговори говорителят на Военноокръжна прокуратура-София полк. Елин Алексов.
Момчил Тодоров е роден в Самоков. Работел като постови в резиденция "Бояна" от 3 години. С приятелката си Евгения Карпузова се запознали, когато той служел в армията. След съкращения обаче се наложило той да се прехвърли в НСО.
Евгения има син
 от предишен брак,
който двамата с Момчил гледали като свое дете. Правели планове и за общо. В същия блок, където живеели, бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров-Топлото също има апартамент.
По времето на инцидента Евгения е била в родния си град Карлово. Когато научила за трагедията, се прибрала по спешност.
Тодоров е третият служител от НСО, който се самоуби през последните 7 години. През май 2010 г. 20-годишен гард се простреля фатално. Мъжът оставил предсмъртно писмо, а преди да сложи край на живота си подал рапорт за напускане на службата. Инцидентът отново станал в извънработно време.
Подобен случай
има и през 2007 г.
Тогава 44-годишният старшина Стойно Димитров беше открит облян в кръв в автомобила си. Служителят бил автомонтьор в НСО. Намерен е от полицейски патрул пред блока му в столичния квартал "Хаджи Димитър".
След трагедията с Момчил Тодоров стана ясно, че НСО не водят точна статистика на смъртните случаи в службата. Служители от сектора, където сержантът е работел, обаче разказват, че това е вторият случай на самоубийство в техния отряд.
Последният инцидент станал преди 2 години.