Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чудесата в България никога не стават по Коледа, но за сметка на това винаги се случват преди избори.
Особено когато става въпрос за народни душмани като "Топлофикация", енергото, кредитни институции, ВиК и прочее...
Как иначе да си обясням факта, че в продължение на цяла една година след падането на правителството на ГЕРБ заради високите сметки за ток по този въпрос не се случи нищо съществено, а сега - броени дни преди евровота държавата ни изненадва с уникална активност.
Р
егулаторът ДКЕВР, където години наред си харчеха огромните заплати и бонуси и работеха основно за интереса на чуждите посредници ЕРП-та, с наближаването на изборите става направо неузнаваем. Не само че вече не си затваря очите пред неправомерно растящите сметки, но е поставил електроразпределителните дружества под тежък обстрел.
И с всеки изминал ден и час до евровота атаката става все по-ожесточена. Вчера им поискаха лицензите, днес заплашват да ги глобят 2,5 милиарда лева, ако изборите не дойдат навреме, утре, както са се засилили, по инерция може да последва и директна национализация.
Н
якои веднага привидяха в това предизборен сценарий. Канонадата прикривала нерешими проблеми в сектора и всъщност била само приятелски огън, за да се хареса правителството на избирателите. Със сигурност това е вярно, но още по-сигурно е, че и зад обратната теза има скрити и нездрави интереси.
Л
ошото е, че за да се разбере дали мерките срещу произвола на ЕРП-тата са само пиар за активиране на електората, трябва да минат много месеци, в които съдът да обяви отхвърля или оставя в сила тежките глоби, наложени на частните дружества. Тогава ще стане ясно дали държавата се е подготвила сериозно да защити интереса на хората, или, както често се случва, атаката е била просто сватбарска стрелба във въздуха.
К
огато обаче дойде време за развръзката и часа на истината, ще бъде късно - изборите ще са минали отдавна - който гласувал, гласувал. И прецаканите ще могат да си го върнат чак на следващия вот. Но едва ли, защото и тогава ще бъдат замаяни от поредно политическо шоу...
Тук не съобщаваме някаква голяма новост относно неизпълнените предизборни обещания - те са просто едно дежавю на прехода. Единственото хубаво в този бизнес е, че летвата за угаждане на електората малко по малко се вдига. Преди 10 г. бе достатъчно да викнеш пред "Александър Невски": "Сваляме цената на тока!", и всички хукват към урните, днес трябва поне да глобиш ЕРП-тата, за да завие избирателят към кварталната секция.
Т
ака че няма спор по въпроса как вече 24 години не спират успешно да ни лъжат, но и еволюцията в обещанията никой не може да отрече.