Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Mистериозен скандал с високо напрежение между доктор по право и ММА борец се вихри в София от около месец. Поредица от заплахи в рамките на седмица получава известният преподавател д-р Чавдар Стоянов, който вече се движи с охрана.
Ужасяващата за него серия започва с инцидент на 8 април. Юристът пие кафе с колега в столично заведение зад софийския университет. Излизайки от кафенето, изневиделица към него се приближава младеж на видима възраст около 20 години с татуиран кръст на главата.
"Той ме попита дали знам, че любимото му занимание било "да троши крака", като отправи директна заплаха, съдържаща предупреждение:
“Внимавай много,
знам къде живееш,
ще подстрадаш тежко, спри да пускаш жалби тук и там!", пише в сигнала си до Софийската районна прокуратура потърпевшият Чавдар Стоянов.
Чавдар Стоянов, както и неговият колега, с когото бил в заведението, са притеснени от ситуацията, но в същия момент момче, което по случайност е там, се притича на помощ. Това е Бранко Бабанчев, 9-кратен шампион в престижната верига “Туинс ММА”. С негова помощ заплахите стихват и агресивният младеж си тръгва по пътя.
"Младежът изглеждаше агресивен и превъзбуден", описва юристът Добрин Кузманов, който е свидетел на случая. Нападателят се обърнал към него с въпроса: “какво ме гледаш бе?!” и отправил още една заплаха. Кузманов също като Стоянов описва случая в жалба до Софийската районна прокуратура.
"Случката беше много неприятна за мен и породи редица въпроси - коментира пред в. "168 часа" гл.ас. Чавдар Стоянов. - Сезирал съм компетентните органи и смятам, че както винаги досега в изискуемите по закон срокове те ще си свършат работата. Във всеки случай тази случка доведе до това да наруши ежедневния ми ритъм на работа и да създаде у мен усещането на страх и неприятното чувство, че някой се опитва да се меси в моята дейност на преподавател, юрист и човек с активна гражданска позиция."
Преписката по сигнала на Чавдар Стоянов е била възложена на прокурор на 22 април, съобщиха от Софийската районна прокуратура.
Проблемите на Стоянов обаче не приключват дотук. Същата вечер преподавателят забелязва младежа да пуши цигара пред блока му в столичния квартал “Лозенец”. "Според мен не бе случайно и затвърди убеждението ми, че
 заплахите
не са безобидни
Те засягат живота и здравето ми, предизвиквайки у мен чувство на страх и несигурност", пише за случая в жалбата си Стоянов.
На следващия ден - 9 април, Чавдар Стоянов за пореден път се сблъсква с нападателя си. Случаят е описан в друга жалба до Софийската районна прокуратура от негов приятел - Милен Шопов.
"Престоях около десет минути в апартамента на Стоянов, излезнахме заедно и лицето се нахвърли с обидни думи към Стоянов и мен. На Стоянов директно заяви, че ще го ликвидира, а мен нарече с обидни квалификации, които в стресова ситуация не запомних", пише Шопов. Той разказва, че не познава нападателя, но му направил впечатление татуираният кръст на главата на младежа. В този сблъсък скандалът е предотвратен от шофьора на Стоянов.
Дни след инцидента на домашния си телефон
Стоянов отново
получава заплахи
Обаждането е анонимно, но преподавателят разпознава отново същия глас, който е чул при инцидентите пред кафенето и пред дома си.
Сагата със заплахите има своята предистория година по-рано. В продължение на няколко месеца в началото на 2013 г. преподавателят по право получава есемеси, пращани от интернет-клубове от неизвестно лице, в които отново се съдържат агресивни предупреждения. В този случай обаче те се отнасят не до живота на преподавателя, а до разгласяването на данни от личния му живот.
"Имаше и елемент на изнудване - от мен се изискваше да предоставя на конкретно място и в определен час сумата от 1000 лв., за да не бъдат оповестени тези клеветнически "данни и твърдения", които уж щели да ме злепоставят", припомня в жалбата си Стоянов. Още през март миналата година той се е оплакал до прокуратурата за този случай.
Според Стоянов е възможно заплахите, които е получавал тогава, и новите инциденти да имат връзка. Предположението му защо се е стигнало дотам, е обществената му, политическа и гражданска ангажираност и негови публични изказвания.
След случая пред кафе "Модера" в полицията дава показания и един от студентите на Чавдар Стоянов, който също става свидетел на случая. Момчето също подробно описва заплахите, които преподавателят му е получил.
Във всички постъпили жалби като нападател е посочено едно и също лице - Николай Кръстев. Младежът е състезател по ММА и бокс. Вестник "168 часа" успя да го открие, за да изложи своята версия за случая. Той обаче твърди, че на същата дата не е бил в София.
"Изобщо не ме интересуват тези негови измишльотини", заяви Кръстев. Той разказва, че
не е наясно да са пускани жалби срещу него
Твърди също, че никой не го е търсил и за първи път чува за тази история. Спомня си обаче, че познава Чавдар Стоянов. По думите на Кръстев преди години той е работел за него, но след като напуснал, повече не го е виждал.
Докторът по право е категоричен, че Кръстев никога не е бил негов служител.
По думите му го е виждал единствено във фирмата, от която наемал охрана, за да се пази след заплахите.
Името на д-р Чавдар Стоянов обаче не за първи път е замесено в конфликт. През септември миналата година той за кратко бе отстранен от работата си в Техническия университет заради скандал с подкуп.
Секретарка в Техническия университет носи бял плик, поставен в студентската книжка на Стоянов. Той обаче отказва да го вземе, а по-късно научава, че това е било капан и вътре имало пари, които били белязани.
По думите на доктора по право
секретарката ходатайства за
съпруга на бившата
здравна министърка
от кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова. В крайна сметка Красимир Атанасов, който тогава учи задочно в Стопанския факултет на Техническия университет, се явил на въпросния изпит и успешно го положил, без да се налагат подкупи.
Въпреки че не взема парите, неочаквано за него на 19 септември Чавдар Стоянов разбира, че в програмата на университета неговото име не фигурира.
Изненадата за него е огромна, тъй като през юли същата година е получил уверение, че ще води лекции и упражнения до 180 часа. В крайна сметка случаят приключва благополучно за Стоянов и часовете му са възстановени. Но това не е всичко.
Непосредствено след тази афера неизвестни хора атакуват колата на Стоянов.
“Бяха спукани
гумите на личния ми автомобил
- “Фолксваген Поло”.
Това се случи в близост до Техническия университет - София в началото на месец октомври. Имаше подобен случай със спукани 2 гуми на същия автомобил в гр. Пловдив, където изнасям лекции по Право на Европейския съюз", пише в жалба след инцидентите Чавдар Стоянов.
След случаите със спуканите гуми
Стоянов получава обаждане от мъж на около 35-40 години,
който не се представя по телефона, но настоява да се види с доктора по право в заведение в столицата.
Въпреки опасенията си, преподавателят решава да отиде на срещата, само че придружен от охранители. Когато го виждат в такава компания на уговореното място, трима мъже веднага плащат сметката си и си тръгват. Стоянов така и не разбира кой и какво е искал от него.
Докторът по право води лекции и упражнения в три висши учебни заведения в столицата - Софийския университет, Техническия университет и Нов български университет. Извършва правни консултации и за политически партии.
След поредицата от стресиращи случаи през 2013 г. животът на професора, който тъкмо е започнал да заприличва на сюжет от криминален сериал, за кратко се успокоява.
Това затишие обаче продължава само до началото на този месец. Когато идва срещата с ММА боеца.
При всички случаи биографията на доктора по право предизвиква твърде много съмнения и въпросителни.
Тепърва прокуратурата ще изяснява кой в тази история лъже или не казва цялата истина.