Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мълвата за изгубената панда Манди се разпространи в нета за секунди. Съпричастни хора и медии търсеха нещастното мече дни наред.
Вълнуваха се кой е собственикът, как е избягала, намерена ли е.
Журналисти правеха и криминални разследвания за горкото животно. Звъняха редовно на посочения телефон в обявата. Държаха в течение притеснените любители на животните.

Правеха репортажи от местопрестъплението, разпитваха очевидци. Дори съседи на собственика потвърдиха съществуването на застрашения вид в техния квартал.
Оказа се, че въпросната панда е Ваня Щерева, а обявата, разлепена върху дърветата по една алея, са изненада от нейния приятел Алекс за "Св. Валентин".
И те, като повечето двойки, си имат галени обръщения. Той й казва "загубена панда", а тя на него - "коала". Ваня не мечтае да обиколи целия свят както повечето хора. Иска да отиде само на две места - в Китай и Австралия, за да гушне точно панда и коала. Алекс се заиграва с тази мечта, но не предполага каква вълна може да предизвика неговият подарък.
Точно в деня на влюбените приятелят й решава да я изненада
Разлепя обява със снимка на сладка дебела черно-бяла мечка, придружена със сериозен текст и телефонния му номер. За да е сигурен, че Ваня ще види обявата, я взема от работа, настоявайки да минат оттам.
"Приближавахме пътеката. Говорех му нещо адски сериозно, а той не ме слушаше. Това много ме дразнеше. Изведнъж започна да се смее. Видях разлепената обява на дърветата и изпаднах в шок. Пишеше: "Загубена панда", казва писателката.
Хората стават съпричастни още в първия ден. Започват да звънят на посочения номер, който е актуален. И така, без да го обмисля, Алекс лъже всеки, който се обади. Хората спирали пред обявата и си
записвали телефона, за да могат да отреагират, ако видят пандата
А виновниците за тази легенда стояли и гледали през прозореца как всеки ден различни минувачи се чудят истина ли е, или не. Започнали да звънят и репортери.
Но собственикът се оказва много несговорчив. Алекс променял гласа си, говорел сърдито и впрегнато. Някои дори решили, че е мутра. Започнали се писаници и предположения за това кой от подземния свят си е загубил пандата.
Дори излиза статия на първа страница на едно печатно издание със заглавие: "Панда беглец, върната срещу пари." Звънели на Алекс да питат дали е платил на хората, които са я открили, и той, верен на лъжливата история - потвърдил.
"Около седмица беше влязъл в роля. Докато не каза на една журналистка, че е намерил пандата. Тогава пожелаха да го снимат с мечето. Смях се много. Имам костюм на панда от дъщеря ми. Искаше ми се да извикаме медията, да го облека и приятелят ми да каже: "Ето я пандата". Разколебах се, защото не знаех как ще се интерпретира от хората. Случката си е много инфантилна и се притеснявах от това как медиите ще го представят", казва Ваня.
Това не е единствената раздута история по адрес на писателката. Наскоро недоволни фенове от новия сезон на "Под прикритие" я бяха нарочили, че е виновна за провала.
"Всичко тръгна от един коментар
на непознат човек под моя статия. Писах текст за българите в чужбина, който за два дни обиколи интернет пространството. Сред хилядите позитивни коментари някакъв човек се беше изказал от нищото: "Тази Ваня Щерева прецака "Под прикритие". Тя е виновна, не ми я хвалете." Тогава се ядосах много, защото отдавна не бях част от сериала. Казах, че нямам нищо общо и да не ме обвиняват. Миналата година за трети сезон също беше много гадно. Когато нещо не се харесваше, винаги аз бях виновната, въпреки че имаше още петима сценаристи. Веднъж четох и тоталната измислица, че докато пиша сценария на "Под прикритие", гаджето ми играе пасианс зад мен. Тогава вече не работех с екипа на сериала, а приятелят ми никога не е ходел в офиса", казва Щерева.
Ваня е свикнала на подобни публикации в медиите, но за Алекс все още е новост
и понякога се дразни на такива неща. Двамата се срещат преди повече от година чрез общ познат. Разменят си по някоя друга дума и забравят един за друг, но до един момент.
"След няколко месеца правехме концерти с Гери Турийска, за които ми трябваше китарист. Сетих се, че Алекс ми беше споменал, че свири. Оказа се, че не е много добър музикант, но пък станахме двойка", споделя Щерева.

Няколко месеца преди да се срещнат за втори път, Ваня отива на гадател. Той й предсказва, че ще се събере с човек, който отговаря на профила на Алекс.
"Тогава бях много разочарована, че ми говори в бъдеще време. Обикновено, когато човек отиде да му гледат, го вълнуват сегашните неща
Каза ми, че ще бъде мъж, който постоянно ще ме изненадва, и че вече съм се запознала с него. Тогава изобщо не се сетих за Алекс", разказва Ваня.
Приятелят й наистина не спира да я изненадва. Романтичната история с пандата е най-публичният му жест, който той прави за половинката си, но съвсем не е единственият. "Идеята беше много сладка. Той постоянно измисля подобни неща. Винаги в една двойка, когато някой започне да прави изненади, другият не е толкова активен. В случая аз съм ленивата. Наскоро закъснявах по някаква причина. Алекс ми се обажда с преправен старчески глас и ми казва:
"Куалата е болна. Умира!"
И аз - "Ок, ще си дойда." След няколко минути пак звънна и продължи: "Като си дойдеш, побутни ме леко встрани, че ще се вмириша." Накрая се прибрах и заварих в спалнята труп с неговия размер, увит в черни чували и една табелка: "Закъсня." Беше оформил тяло от възглавници и завивки. Ей такива глупости прави постоянно", разказва сценаристката.
И двамата са креативни личности. Алекс работи по сценарий за българо-корейски филм, отделно пише и за тв реклами. Цялото си въображение пренася и вкъщи.
"Често разиграваме ролеви игри. Имаме си няколко сюжета, с които се забавляваме.
Ако някой влезе в образ, другият за секунди продължава историята
Често се шегуваме с ревнивите хора, които се следят навсякъде. Разиграхме доста такива сценки. Получи се цял филм. Всъщност оттук тръгнаха игрите.
А когато сме си в нас, обичаме да се крием един от друг. Щом вляза в банята, веднага изчезва някъде. Намирам го на невероятни места. Веднъж и аз се скрих така, че не успя да ме открие. Бях в стаята на дъщеря ми, която често е разхвърляна. Затрупах се с дрехите и сложих една маса върху тялото ми. Алекс мина през мен, дори ме настъпи, но не успя да ме открие", разказва писателката.
В момента и двамата са се отдали на работата, което убива креативното им общуване. Скоро Ваня ще прави парти по случай 10-годишнината на "Образцов дом".
"Ще представя и късометражен филм по книгата. Едната роля ще я изиграе Стефания Колева, която вече ми е потвърдила. А за другата ще бъде Карла Рахал, но още не съм й казала, че я искам за тази роля (смее се). Струва ми се страхотно хора от класа ми в НАТФИЗ да участват в това, защото всички до един са активни и готини актьори.
В бъдеще имам идея и да направя пълнометражна продукция на "Образцов дом",
ако успея да намеря финансиране", казва Ваня.
Организира и будителски вечеринки с Гери Турийска, както сама ги нарича.
"Гери от няколко години прави "Пощенска кутия за приказки". Всяка седмица задава тема и всеки, който иска, може да изпрати текст по темата. Селектира най-добрите и ги представя пред публика. Кани известни артистични личности, които да ги четат. Невероятно е да видиш как хората идват, за да слушат литература. Събират се около 800-900 човека. Става голям купон. Наскоро Гери издаде книга с най-добрите текстове досега и пътуваме в различни градове, за да я представяме", казва Ваня Щерева.