Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Кутровски триумфално се завърна в световния тенис, след като спечели турнира в Шербрук. С победата си той успя да привлече вниманието на всички специалисти в този спорт.
Въпреки че почти година е отсъствал от корта заради наказание, българинът показа най-доброто от себе си.
С успеха Дими сложи край на черната си серия от пет поредни загубени финала на ниво "Фючърс".
"Не можете да си представите колко щастлив се чувствам. Това ми беше десети финал на турнири от серията "Фючърс" и едва втората победа. Първият път бе преди две години в Турция.
Чувствам се страхотно
след победата,
още повече че я постигнах пред погледа на майка ми", сподели в свое интервю след финала Кутровски.
След допинг скандала нашенеца категорично отказваше медийни изяви. Един от най-добърите български тенисисти у нас след Григор Димитров беше уличен в употреба на забраненото вещество метилхексанамин. Кутровски обясни, че веществото е попаднало в организма му след приемането на хранителната добавка Jack3d. Въпреки че ITF не оспорва обстоятелствата, свързани с поглъщането, Световната антидопингова агенция
го наказва с лишаване
от състезателни права
със срок две години
Родният тенисист обжалва и наказанието му бе намалено на девет месеца. В по-леката мярка лично се намесил и Анди Родик, който в телефонен разговор с представителите на Висшият спортен арбитражен съд в Лозана "свидетелствал за характера на Кутровски". Интересна подробност е, че това се случило на 30 август - деня, в който Родик имаше рожден ден и в който обяви отказването си от професионалния тенис.
"Беше грешка от моя страна. Трябваше да бъда по-внимателен и си платих скъпо за това. Ако наказанието бе останало две години, определено обмислях възможността да се откажа от тениса, но не исках да приключа кариерата си по този начин. Това бе много важно за мен и когато санкцията бе намалена, взех решение да продължа да тренирам. Беше тежко, но аз не съм от хората, които се предават лесно, и продължих да тренирам всеки ден", казва в едно от интервютата си софиянецът.
В края на май миналата година Кутровски се завърна в професионалния тенис. Оттогава насам той достигна до четири финала на турнири от сериите "Фючърс". Триумфът в Шербрук изкачва Кутровски до 345-а позиция в света. За Димитър това е втори трофей при професионалистите, въпреки че е изиграл над десет финала. Първият успех за него бе преди две години в Анталия. Така третата ни ракета в момента
отново се нареди сред топ 400 на световната ранглиста
От допинг скандала, разразил се през 2012 г., Кутровски не е печелил турнир.
След първото място в Шербрук Кутровски отпадна в първия кръг на турнира в Калабасас, щата Калифорния, който е с награден фонд 15 000 долара. Той отстъпи на участващия с уайлдкард Тейлър Хари Фриц от Съединените щати с 3:6, 4:6. Това беше последният турнир за Кутровски преди двубоя срещу Гърция за купа "Дейвис" от 4 до 6 април в Атина.
"Tова не е резултатът, на който се надявах. Някой промени през последните две седмици, направиха така, че не играх на нивото, на което исках. Научих си урока и успях да се придивижа напред. Сега започвам официалната
подготовка за втория кръг
от турнира в Гърция,
категоричен е българинът.
Докато беше лишен от тенис турнирите, българинът, който живее в Тексас, се ожени за дългогодишната си приятелка Кристи Фигероа. С американката се запознават, докато Кутровски учи в местния университет, а на турнира в Сан Хосе бъдещата му съпруга присъства на част от мачовете.
Дебютът на Димитър в професионалния тенис е през 2011 г., когато е в отбора на България за купа "Дейвис" и побеждава в мач с Беларус.
Като юноша е състезател на ЦСКА. През 2003 г.
е номер 28 в европейската ранглиста на ETA
за юноши до 16 г., а през 2005 г. достига до 69-о място в световната ранглиста на ITF до 18 г. Завършва висшето си образование в университета в Тексас, където играе в американското колежанско първенство. Той е сред най-успешните състезатели на университета, а след завършването си активно участва на фючърси в САЩ. Най-доброто място, което е имал в световната ранглиста, е 313.