Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАПАЦИТЕТ: Румяна Желева изуми ЕС с коментара си, че Грузия е в Близкия изток.
КАПАЦИТЕТ: Румяна Желева изуми ЕС с коментара си, че Грузия е в Близкия изток.

Бившият външен министър на ГЕРБ Румяна Желева, която изложи страната ни в европарламента в Брюксел през януари 2010 г., е станала доцент в Българската академия на науките.
Новината за научния й пробив бе потвърдена пред в. "168 часа" лично от самата нея, както и от проф. Кръстьо Петков, който е неин рецензент. Желева предизвика шумен скандал на изслушването си за еврокомисар с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи", след като бе уличена в конфликт на интереси и демонстрира солидни пропуски по география, пращайки страни като Грузия и Египет в Близкия изток и с желание за работа на терен в Аденския залив.
Изслушването се превърна в международен скандал,
а дни по-късно тя оттегли кандидатурата си за еврокомисар и участието си като евродепутат. Още същия месец с благословията на ръководството на ГЕРБ Румяна Желева напусна всички постове в партията и се прибра в Бургас, където живее преди резкия партиен възход.
В следващите две години не се чу почти нищо за провалената еврокомисарка. До октомври 2012 г., когато въпреки грозния скандал с изслушването ГЕРБ предложи Румяна Желева за председателството на Европейската народна партия на 21-вия й конгрес. На гласуването българката се класира на предпоследно място и отпадна.
През 2013 г., видно от документите, с които вестникът разполага, Румяна Желева се е отдала на научна работа. В брой 53 на "Държавен вестник" от 18 юни 2013 г. е обявен конкурс за доцент по социология - секция "Общности и идентичности" в Българска академия на науките, на който дамата с титла от Магдебурския университет в Германия решава да участва.Жури от общо 7 български учени правят рецензии и становища за научните й постижения. Проф. Кръстьо Петков и колежката му проф. Таня Неделчева публикуват рецензии за научно-преподавателските постижения на Желева, а професорите Духомир Минев, Георги Найденов и доцентите Мариана Драганова, Румяна Стоилова и Максим Мизов - становища.

Подробности от конкурса, както и интервю с Румяна Желева, четете в новия брой на в. "168 часа"