Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЛО: Светлозар Собаджиев 3 години чака в панамския затвор “Ла Хоя” старта на делото по неговия случай.
ДЕЛО: Светлозар Собаджиев 3 години чака в панамския затвор “Ла Хоя” старта на делото по неговия случай.
Адвокатът на задържания за наркотици в Панама капитан Светлозар Собаджиев - Цезар Гуардия, който бе застрелян с 5 куршума за отмъщение преди дни, е работел като юрист въпреки забраната, която получил за поредна измама през 2007 г.
Хладнокръвно убитият след провинциално състезание по хвърляне на ласо Гуардия успя да завлече и българския капитан с 33 хиляди долара, разкриха пред "168 часа" историята му източници, близки до кампанията за освобождаване на сънародника ни.
Убитият юрист периодично мамел клиентите си,
като изтеглял големите хонорари за случаите, които трябвало да води, от сметките им и след това дори не завеждал дела в тяхна защита. Точно това се случило и с капитан Собаджиев, на чийто кораб бяха открити 169 кг кокаин.
Морският вълк попада в чуждестранния арест през 2011 г. След задържането му Цезар Гуардия обещава, че ще поеме защитата му, за което иска хонорар 33 000 долара. Сумата, която звучи внушително, всъщност е дори по-малка от средната за защитниците в Панама. Вторият адвокат на Собаджиев например е взел 40 000 долара за услугите си.
След ареста на Собаджиев негови приятели веднага започват да събират пари, за да му помогнат. Когато успяват да преведат 33 000 долара,
Гуардия ги лъже, че е започнал процедура за стартиране на процеса
Още през същата 2011 г. обаче адвокатът прибира средствата и се укрива. Твърди се, че е избягал в Мексико, но по-късно става ясно, че през тези 3 години измамникът си е живеел спокойно в Панама, разказват близки до кампанията в помощ на Собаджиев.
След като капитанът е ограбен, става ясно, че това не е първият случай, в който Гуардия лъже подсъдим. Подобна измама се разиграла и през 2007 г. при друго дело. Тогава са били отнети правата на адвоката, което обаче не му попречило да си намери нови жертви. Освен измамите, които правел срещу клиентите си, Гуардия е обвинен и в други престъпления.
През 1996 г. има подозрение за участието му в престъпна организация, заради което му се налага да дава показания пред панамския съд. През 2001 г. е разследван по подозрения за фалшифициране на подпис на длъжностно лице и агент на ДЕА, пише сайтът elsiglo.com.
За съжаление на близките и приятелите на капитан Собаджиев, преди да наемат Гуардия, те не знаят, че правата му са спрени, разказват още приближени до кампанията. Така се стига и до кражбата на голямата сума и се налага събирането на нови средства от дарения за наемането на поредния адвокат. Търсят Цезар Гуардия в Мексико, докато той се крие в Панама. Убиец го намира на селско състезание и спира с 5 куршума поредицата му от измами
Делото срещу варненския капитан се отлагаше
цели 3 години
През това време той лежеше в панамския затвор "Ла Хоя" без присъда.
Капитан Собаджиев е задържан през 2011 г. на борда на кораба "Маас Трейдър", където местните власти намират 169 кг кокаин.
Арестувани са и другите членове на екипажа, но в последствие само капитанът остава задържан.
Първото заседание по делото на Светлозар Собаджиев се състоя на 19 декември миналата година. Преди това то е отлагано многократно. Очаква се всеки момент да бъде оповестено решението на съда. Присъдата трябваше да бъде произнесена в едномесечен срок, който отдавна изтече.
Българският капитан обаче вече е представляван от нов защитник. Точно докато чакаше решение в затвора, първият му защитник Гуардия бе застрелян брутално в село Санта Рита ла Чочера, на около 120 км от столицата Панама.
Последните думи на адвоката били: "Не ме оставяйте да умра", съобщава www.midiario.com. Юристът е убит на излизане от арена за състезание по мятане на ласо.
54-годишният адвокат веднага бил откаран в най-близката болница
след нападението, но по пътя починал. Събитието, след което се случил инцидентът, е било охранявано от 25-има полицаи, но никой от тях не успял да хване нападателя. Очевидци разказали, че куршумите покосили Гуардия недалеч от арената, на която се състояло състезанието. Убиецът обаче се бил скрил в обрасла местност. Според някои от източниците той е неизвестен, според други - непълнолетен. Експерти разказват, че убийството е твърде често използван метод за разчистване на сметки с адвокати в Панама. Така че най-вероятно наемникът е изпратен от някой грубо излъган от него клиент. Едно е сигурно - този много гневен човек не е българинът Собаджиев, който чака присъдата си в строго охранявания затвор “Ла Хоя” в Панама.
ИЗСТРЕЛ: Цезар Гуардия беше застрелян с 5 куршума от неизестен извършител.
ИЗСТРЕЛ: Цезар Гуардия беше застрелян с 5 куршума от неизестен извършител.