Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато преди 4 месеца "Ню Йорк таймс" написа: "Задръжте си дъха, ако ходите в България", в главата на Волен Сидеров още не се бе родил фундаменталният план за рестарт на комбината "Кремиковци".
Ако кампанията на "Атака" беше вече в ход, американският всекидневник сигурно щеше да препоръча противогази на туристите в нашата страна. И тази предпазна мярка нямаше да е никак преувеличена.
В последните 2 години няма класация, която да не поставя София ако не на първо място в Европа, то със сигурност в десетката на най-мръсните градове на Стария континент.
Но и без класации ние си знаем много добре прашната истина. Неслучайно бизнесът с автомивки в нашата столица процъфтява. Всеки собственик на черен автомобил в София си знае, че ако не го измие два пъти в седмицата, при първия лек дъжд той ще бъде покрит с лепкава кал.
Кал, която представлява фин и не толкова фин прах - твърди частици, малки водни капчици и полепнали по повърхността им химикали - с една дума, опасна мръсотия, която от години се разнася по улиците и тротоарите на града и влиза всекидневно в устата и белите дробове на нас и нашите деца.
Традиционното софийско замърсяване води до хронични бронхити, сърдечносъдови заболявания, астма, респираторни инфекции, повишава вероятността от белодробен рак, алергии, спонтанни аборти, увреждане на плода и със сигурност намалява средната продължителност на живота.
Ние, гражданите, се сещаме за всички тези страшни заболявания само няколко пъти в годината, когато над града падне гъста мъгла и нивото на тези опасни твърди частици във въздуха скочи 8 пъти над нормата. Световни екологични организации обаче излизат с данни, че въздухът в София е опасен за здравето на хората цели 176 дни в годината. И само ако се качим на Витоша и видим гъстия смог над града, разбираме колко вярно е това.
Цялата тази мръсотия с произход отработени газове от автомобилния трафик и печки на въглища и дърва е предостатъчен проблем за софиянци и без мегаломанския проект "Кремиковци", построен типично глупаво по комунистически - на километри от града. Комбинатът никога няма да бъде рестартиран - столичани няма да го позволят, защото знаят, че след спирането му раковите заболявания в града са намалели три пъти! Така че, ако ще спасяваме от безработица населението в равното Софийско поле, по-добре да строим там оранжерии вместо замърсяващи заводи. Препоръча ни го и Световната банка.
Но ако все пак Волен и "Атака" са подтиквани към тази екзотична кампания не от определени финансови интереси, а от носталгия по миналото, защо не се борят вместо за възраждане на "Кремиковци" за измиване на улиците на града всяка седмица.
Навремето София се почистваше с вода всяка нощ, а сега - при увеличено в пъти автомобилно замърсяване, максимум 4 пъти в годината. Това е крайно недостатъчно. И въпреки че преди няколко години екоминистър Нона Караджова призна, че мръсният въздух е много голям проблем не само за София, но и за много общини в страната, все още няма конкретен план как този проблем, застрашаващ здравето на милиони, да бъде решен.
Със сигурност верните крачки са в ограничаване на автомобилния трафик и движението на стари коли. Но първо Столичната община трябва незабавно да предприеме мерки за много по-често измиване на града. Защото почистването с вода през последните години е само хвърляне на прах в очите. Прах, който носи болести и смърт.