Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луканов на яхта с Тодор Живков и Людмила
Луканов на яхта с Тодор Живков и Людмила

Братът на Андрей Луканов - Александър Атанасов за 9 месеца е формирал приходи в неофициална (черна) каса в размер на 43 610 зимбабвийски долара.

За тази афера от края на 80-те години той е разследван от външно министерство след сигнал на служител от разузнаването, показват документи, с които "168 часа" разполага. По случая е извършена финансова ревизия на дипломатическото представителство на България в Хараре - столицата на Зимбабве.

Сумата се равнява на

26 430 щатски долара

Впоследствие работна група на въшно министерство се заема да обсъди какви наказания да наложи.

Братът на Луканов е бил посланик в африканската държава от септември 1986 г. до май 1987 г. По сигнал на служител от разузнаването за този период е била назначена ревизия на Министерството на финансите и на Министерството на външните работи. Накрая работната група е предложила Александър Атанасов да възстанови в държавния бюджет част от парите, потънали в черната каса, а именно 38 429 зимбабвийски долара. По тогавашния курс американският долар е вървял официално по 1,65 зимбабвийски. Така братът на Луканов е трябвало да върне 23 300 щатски долара.

"За целта да подпише декларация, с която да се задължи да възстанови на държавния бюджет тази сума, изцяло или на части, в определен от ревизията срок. В противен случай ревизионните материали да се предадат на съда и прокуратурата за образуване на следствено производство", пише в докладната записка на работната група. Неин ръководител е тогавашният заместник-министър на външните работи Марий Иванов. Титулярът Петър Младенов е делегирал на заместника си това задължение. Документът е бил

изпратен до всички посолства на България

в чужбина.

Марий Иванов не е случаен гражданин. Той е син на дееца на БКП Антон Иванов, който е участник в Септемврийското въстание и впоследствие във въоръжената съпротива срещу хитлеристките войски в България и разстрелян след присъда от военен съд през 1942 г. Според писмото, което Марий Иванов изпратил на българските посланици,

братът на Андрей Луканов е трябвало

да бъде отзован

"по целесъобразност и освободен от системата на Министерството на външните работи", след като възстанови посочената в ревизионния акт сума в определения срок.

В същото време завеждащият финансовата служба в посолството в Хараре - Атанас Ангелов, е бил глобен с 1500 долара, защото е допуснал да се изразходват нецелесъобразно 5160 зимбабвийски долара (3100 американски долара).

Комисията е предложила и цялостно обновяване на дипломатическия корпус на посолството на България в Зимбабве. При ревизията Атанасов е признал, че е подписвал чекове, като от конвертируемата банкова сметка на посолството са преведени 26 хиляди американски долара към сметки на отделни хора в Лондон и Атина, пише в документа. Бившият посланик е дал и писмени обяснения, че парите са били обменени и той получил в Хараре 78 хиляди зимбабвийски далара. От тях внесъл в касата на посолството 43 954 зимбабвийски долара, които съответствали по тогавашния курс на преведената в Лондон и Атина американска валута. "Остатъкът от 34 046 зимбабвийски долара останал лично за него", допълва работната група в ревизията си.

По-нататък братът на Андрей Луканов им разказал, че е

обменил част от парите

по черния курс

В официалните протоколи, които били иззети от посолството, обаче бил посочен по-нисък от действително вървежния по онова време курс на долара.

Така Александър Атанасов декларирал една сума пред Министерството на външните работи, а впоследствие пред финансовата ревизионна комисия признал, че е реализирал по-голям приход в неофициалната каса.

В докладната си записка Александър Атанасов потвърдил, че няма документи за извършените операции, защото ги е унищожил, но предлагал това да го потвърдят свидетели.

"Ревизията не може да приеме евентуалните сведения на свидетелите за доказателства. За такива могат да служат само истински разходооправдателни документи", пишат проверителите. Според Атанасов парите били изхарчени за 38 мероприятия. За финансирането им не е давано разрешение от ръководството на Министерството на външните работи.

"На ревизията не бяха представени никакви документи за 38 429 зимбабвийски долара, от които да е видно, че действително са изразходвани тези валутни средства", пише в докладната на заместник-министър Марий Иванов. След като документите са унищожени, според работната група

не може да се провери и доколко са достоверни данните,

посочени в писменото обяснение на Атанасов, и каква част от тези средства действително са похарчена за провеждане на въпросните мероприятия. Ревизията констатирала, че братът на Луканов е похарчил 38 хиляди зимбабвийски долара (над 20 хиляди американски по официалния курс) за мероприятия, свързани с посещения на български делегации, организиране на изложби, разходи за коктейли, обеди и вечери. В тази сума влизало и гостуването на български футболисти, балетисти, писатели.

В Хараре не скъпили хубавия алкохол

През август 1986 г. от София били изпратени 372 бутилки с различни видове български напитки.

"През декември 1986 г. са преведени от банковата сметка на посолството 270 щатски долара на "Винимпекс" за покупката на вино. Доставените и закупените напитки не са поставени под отчет и няма точни данни за кои мероприятия са изразходвани", пише в писмото на Марий Иванов, като се цитира ревизията.

Пак според нея Александър Атанасов наредил 26 814 зимбабвийски долара да се използват не по предназначение, а да се купи имущество за резиденцията и за ремонт на сгради. Тези пари били приходи от използването на хотела към посолството и от продажбата на служебни коли. Според нарежданията на Министерството на външните работи тези приходи можело да се харчат само за обзавеждане, хавлии, сапун и тоалетна хартия на хотелската част или за купуване на нови служебни автомобили. Братът на Андрей Луканов надвишил и лимита на разрешените за ползване държавни коли. Вместо допустимите две той използвал повече. Според отчета за 6 месеца на 1987 г. те са изминали 61 522 км, което било 9 пъти повече от допустимото за периода.

Още по време на самата ревизия Александър Атанасов получил предупреждение да спре да набира пари в черната каса.

Пак тогава министерството по сигнал спряло превод от 48 хиляди щатски долара по частна сметка в Атина, което би довело до неофициален приход.

"Изпратени бяха няколко грами, с които бе дадено указание да не се извършват в бъдеще трансфери на валута и да не се формират приходи за неофициална каса. Съгласно действащото финансово законодателство е недопустимо формирането на приходи за друга каса освен за официалната", казва в писмото си до посланиците заместник-министър Марий Иванов. Част от парите били обменяни в Хараре и след това били отклонявани към черната каса без разрешение на ръководството на МВнР. Ревизорите установили, че министерството е останало в неведение за приходите в черната каса.

 

Атанасов сгафил с интервю за мерките срещу СПИН в България

Зимбабвийският премиер издал заповед за ограничаване

достъпа на Александър Атанасов до министерствата

Голямо напрежение в София предизвикало интервю на Александър Атанасов за мерките срещу заболелите от СПИН в България, което той не съгласувал с МВнР. Оттам му издали указания да се съобразява с "центъра", но въпреки това братът на Луканов дал ново интервю на тема търговско-икономическите отношения между България и Зимбабве. Там си позволил да говори за 200 стипендии, които София щяла да отпусне, с подробности за предстояща бартерна сделка, което се тълкувало като опит за поставяне на зимбабвийската страна пред свършен факт.

Най-страшно се оказало, че служителите в посолството били разстроени, а работата на партийната организация - парализирана.

Работната група, разследваща дейността на брата на Андрей Луканов, е направила тези изводи от няколко източника. От една страна, е получила отчет от Александър Атанасов за дейността на мисията в Хараре с дата 26 юли 1987 г. В същото време различни отдели на външното министерство също са написали "оценка за състоянието на културно-пропагандната и информационно-проучвателната работа".

Освен това комисията е разполагала и с оценка за дейността на посолството през отчетния период, направена от отдел в МВнР. Ревизията пък на дейността на Александър Атанасов е била подписана лично от тогавашния главен ревизор. Разпитани били и накарани писмено да дадат обяснения голяма част от служителите в посолството, както и кореспондентът на "Работническо дело" и хора, работили във външнотърговската фирма "Техноимпекс".

Информацията от всички тези свидетели хвърлила светлина върху цялостната работа на мисията в Хараре, стила и метода на посланика, качеството на провежданите мероприятия и отношенията със зимбабвийските партньори. Отчетеното като положително действие на Атанасов е преводът и подготовката за печат на сборник "Избрани произведения на др. Тодор Живков" на езиците шона и ндебеле. Работната група критикува брата на Луканов, че политическият анализ на ситуацията в Зимбабве не е достатъчно задълбочен.

"Липсата на такт и прекалената самоувереност на посланика е довела до сложни ситуации, предизвикали остра реакция от зимбабвийската страна и неблагоприятни последици за двустранните ни отношения", казват колегите на Атанасов от министерството в докладната записка. Атанасов заявил пред вицепремиера на Зимбабве Саймън Музенда, че отношенията между двете страни са равни на нула, което предизвикало остър протест от директора на отдела за социалистическите страни. Сред гафовете на брата на Луканов било и прекаленото желание за бързи решения в икономическата област, заради което премиерът на Зимбабве наредил да разредят достъпа му до министерствата.

 

Взели паспорта му на летището, когато дошъл за погребението

При пристигането си в София от Москва за погребението на Андрей Луканов Александър Атанасов е бил спрян на летището именно по възобновена проверка по случая със зимбабвийските долари. Това станало на следващия ден след убийството на бившия премиер, който бе застрелян на 2 октомври 1996 г. Властите иззели международния паспорт на Александър Атанасов и му наложили мярка за неотклонение. Той трябвало да подпише, че няма да напуска София и страната.

"С чичо ми се прибрахме заедно от Москва за погребението на баща ми. И двамата по онова време работехме в Москва и хванахме самолета на следващия ден, след като ни съобщиха какво се е случило. Спомням си, че на летището взеха паспорта на чичо ми и го накараха да се подпише, че няма да напуска София", разказа пред "168 часа" Карло Луканов, син на бившия премиер.

Мярката за неотклонение и изземането на паспорта станали именно по възобновена проверка по случая с черната каса в Зимбабве. Карло Луканов не можа да си спомни колко време след това Александър Атанасов не е можел да напуска страната, но проверката е била прекратена.

"Чичо почина около 10 г. след баща ми. Ако е имало някакви неправомерни действия от негова страна, в това време проверката е трябвало да ги покаже. Но мисля, че злоупотреби не е имало и затова тя беше прекратена", допълни Карло Луканов.

Александър Атанасов е върнал парите, събрани в черната каса. "Не съм запознат с документите. Знам, че е имало проверка, която е установила някакви нарушения. Не е ставало въпрос за злоупотреба или липса на пари. Получили са наказание за това, че са обменяли по черен курс зимбабвийска валута. Но са използвали тези пари за нуждите на посолството, тоест са увеличили бюджета", каза още Карло Луканов.