Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма нито един страничен човек или страна, които да се смятат за виновни за драматичния инцидент с легендата във Ф1 Михаел Шумахер, категорично твърди Патрик Куинси, който е прокурор на Албервил.
Така досието за драмата, развила се сутринта на 29 декември 2013 г. във френския зимен курорт Мерибел, е затворено официално на 12 февруари. Това означава, че съдебен процес няма да има, както и няма да бъде търсена отговорност на мениджърите на курорта за случилото се с легендарния седемкратен световен шампион.
Разследването, което е било направено, категорично доказва, че Шумахер се е намирал
встрани от
маркираната писта,
когато, се е сблъскал с покрит със сняг камък, преди да отскочи от него и да удари фатално главата си в друг, който е на 4,5 м по-надолу по траекторията, по която се движи германецът.
В резултат от удара на 29 декември миналата година най-успелият пилот във Формула 1 е с жестока контузия на главата и в продължение на 45 дни и две последователни мозъчни операции е поддържан в изкуствена кома в стабилно, но критично състояние.
Според оскъдните новини, които се получават от университетската болница в Гренобъл, където Шуми се намира от инцидента насам, състоянието на пилота продължава да бъде стабилно, но критично. В момента лекарите постепенно се опитват да го изведат от седацията (изкуствената кома, при която се намаляват използваните лекарства - бел. ред.)
Междувременно успоредно с разследването на властите, ски-академията в Шамони
направи свои тестове,
използвайки същата екипировка - ски и каска , с които германецът е карал във фаталния ден. Симулираните удари на каската, на която е била монтирана Go-Pro камера, както и в изпитанията на каската, без да има монтирана камера, са показали, че шлемът не би довел до подобна травма.
Разследването на френските власти също така по безспорен начин доказва, че обозначенията и подготовката на пистата в Мерибел напълно отговарят на френските стандарти в ски курортите.
Още първата информация, която се появи в електронните издания веднага след инцидента на Михаел, говореше, че той се е движил с над 98 км/ч при спускането си през нерегламентираната зона на пистата.
По-късно тази информация бе опровергана,
но останаха въпросите дали Шуми се е движил по обозначеното, или по трасето, което не е препоръчително за каране на ски заради множеството камъни, повечето от които не личат заради снежната покривка.
Също така свидетели на инцидента разказаха, че Шумахер се е опитвал да помогне на паднал скиор, преди да се катапултира от фаталния камък и да се нарани.

 Мениджърите на Мерибел спасени от 3 г. в затвора

Заключенията по разследванията на прокуратурата в Албервил и затвореното досие по случая "Шумахер" означават, че мениджърите на курорта няма да бъдат преследвани съдебно. Ако заключенията на Патрик Куинси не изключваха вината на други хора и страни, шефовете на Мерибел можеха да бъдат осъдени на 3 години затвор. Това е за наказателната отговорност. Въпросът обаче остава открит за това дали юристите на фамилията Шумахер няма да предявят граждански иск и ако направят това, дали той ще бъде срещу курорта, или срещу производителят на екипировката. До момента никъде не се споменава коя е фирмата - производител на защитния шлем на пилота.

Българският шампионат започва с експеримент

Националните първенства на България в автомобилния спорт започват този уикенд с експериментален шампионат по рали-спринт край Самоков. Това е дисциплина, която се практикува от години в Западна Европа, но за първи път ще бъде използвана в България.
За такива състезания настояваха самите пилоти, защото еднодневните надпревари са далече по-евтини. Използва се само едно трасе, което се преминава 6 пъти, а правилата на състезанието са класическите за този спорт.
Ако времето не бе необичайно пролетно за февруари, експериментът над Самоков (3,9-километровия път от Нови Искър до писта "Ястребец") трябваше да бъде върху покрито със сняг трасе, рали, каквото в България никога до момента не е било организирано.
Стартът в Боровец е открит, което означава, че резултатите от него няма да се зачитат за първенството, включващо кръговете във Варна (27 април), Видин (19 октомври) и Твърдица (9 ноември).

ОПАСЕН ПАСАЖ: Червената линия показва траекторията, по която се е движил Шумахер във фаталния за него 29 декември 2013 г. В най-далечната си точка този път е на 4,5 м от ограничителната линия на пистата, отделящи я от опасните камъни.
ОПАСЕН ПАСАЖ: Червената линия показва траекторията, по която се е движил Шумахер във фаталния за него 29 декември 2013 г. В най-далечната си точка този път е на 4,5 м от ограничителната линия на пистата, отделящи я от опасните камъни.
ПЪРВО И ПОСЛЕДНО: Преди пет години ралито на София бе прекратено заради обилен снеговалеж, в който безопасността на пилотите бе поставена под въпрос.
ПЪРВО И ПОСЛЕДНО: Преди пет години ралито на София бе прекратено заради обилен снеговалеж, в който безопасността на пилотите бе поставена под въпрос.