Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИНДЕР СЮРПРИЗ: Доматено пюре в лявата консерва и хероин в дясната. На снимката по долу - статия за аферата в холандски сайт.
КИНДЕР СЮРПРИЗ: Доматено пюре в лявата консерва и хероин в дясната. На снимката по долу - статия за аферата в холандски сайт.

Два тира с рекордните за България 1200 кг хероин са преминали безпрепятствено през ГКПП Капитан Андреево, без дори да бъдат проверени от митническите и гранични власти на пункта.
Аферата е от вечерта на 24 януари, но се пази в дълбока тайна от властите, за да се избегне скандал по случая.
Турските камиони освен през Капитан Андреево са минали безпроблемно и през още един български граничен пункт, преди да продължат пътя си към Западна Европа. Те са заловени ден по-късно - на 25 януари, на германо-холандската граница.
Двамата шофьори - турски граждани, на по 25 и 26 години, реално преминали през още 4 европейски държави, но
изтеглили късата клечка още с влизането си в Холандия Тировете пресекли границата с Германия до красивото градче Венло, провинция Лимбург.
То е известно освен с футболния си отбор и с факта, че сред 100-те хиляди жители има и много големи турски, немски и марокански общности. Големият проблем на младите турци обаче се оказал не космополитният дух на Венло, а не дотам гостоприемното служебно куче на митницата на граничния пункт. То веднага надушило дрогата и дало сигнал на водача си, като седнало до натоварените в камионите кашони и отказвало да помръдне от мястото си.
И тъй като точно това действие, а не свиреп лай е сигурен знак, че товарът съдържа дрога, на митничарите не оставало нищо друго освен да отворят стоката.
В двата тира имало общо 1720 кашона, като всеки от тях съдържал по 12 алуминиеви кутии с фабрично затворено доматено пюре.
В някои от консервите обаче съдържанието се оказало с бежовокафяв цвят, въпреки че етикетът отвън уверявал категорично, че пюрето е от добре узрели червени домати.
В този момент митничарят направил най-логичното нещо - бръкнал в джоба си и извадил малка найлонова опаковка, популярна на граничните пунктове като наркотест. При досега с кафеникавото доматено пюре
той моментално се оцветил
в зелено - цвета на хероина, така че оставало само в лабораторията експертите да се произнесат точно колко процента е съдържанието на активно наркотично вещество в заловената пратка.
Двамата турци, които твърдели, че дори не са подозирали, че в консервите има нещо различно от смлени домати, са задържани в полицията, а дни по-късно холандски съд ги е оставил за постоянно в ареста, докато тече разследването по случая. Службите в Холандия вероятно в съвместно разследване с турската полиция ще се опитат да разкрият кой стои зад търговската фирма, която е собственик на стоката в камионите.
От двата тира митничарите на Венло извадили общо 1200 килограма хероин - по 600 във всеки от камионите. Холандските власти са го оценили на цели 21,5 милиона евро.
Това е рекордно количество, което никога досега
не е залавяно
не само на българските, но и на турските гранични пунктове.
Нашите държат рекорд от 229,5 кг в една пратка от юли 2002 г., а турците хванаха през миналото лято 717 кг на ГКПП Хамзабейли срещу българския пункт Лесово.
Големият въпрос в тази история е защо наркотикът в двата тира не е открит при влизането им на територията на страната през Капитан Андреево?
Скандалът става още по-смущаващ, подкрепен от статистиката, която показва, че залавянията на хероин в последните години по митническите пунктове на страната са намалели.

Какви са причините за сериозния пропуск допуснат от митничарите, четете в новия брой на в. "168 часа"