Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наричат Джейми Оливър феномен в кулинарната индустрия. Той е сред най-обичаните телевизионни лица и един от най-известните британски експерти.
Книгите му с рецепти и съвети за храненето се продават като топъл хляб и са превеждани на няколко езика. Днес е автор на десетки кулинарни тв поредици, издава списание, собственик е и на веригата луксозни италиански ресторанти Jamie's Italian.
За британските медии Джейми винаги е интересен, а папараците са постоянно по петите му. Оливър е известен и като готвача с най-добро чувство за хумор.
Чаровният кулинар израства в Клейвъринг, Есекс, където от дете се мотае в кухнята на ресторанта на родителите си Cricketers. Джейми напуска училище още на шестнайсет и
решава да се отдаде
на кулинарията,

като придобива професионална квалификация City & Guilds. Първата му работа е като сладкар в ресторанта на Антонио Карлучо Neal's Yard.
Голямата му популярност в цял свят идва от телевизионните му кулинарни предавания. Първото му тв шоу "Голият готвач" става истинска сензация. В него се дискутират основни факти за храната, а непринуденото поведение на водещия вдъхновява хората да готвят. Успехът на "Голият готвач" отвежда Джейми на турне в Австралия и Нова Зеландия. След предаването Оливър се превръща в глобален феномен -
готви за италианския министър-председател
и за Тони Блеър на Даунинг стрийт.
Следват още много телевизионни поредици, които не могат да му донесат повече слава от тази, която вече има.
Те обаче му носят много повече пари
Тв поредицата "Кухнята на Джейми" се излъчва в 40 страни, включително и у нас, а готварската книга със същото име моментално се изкупува.
След този феноменален успех Джейми започва да развива и търговския си нюх. Той прави името си марка, която работи безотказно за него. Измисля дизайн на прибори за хранене за компанията "Чърчил чайна", а заедно с "Тефал" пуска няколко серии кухненски принадлежности. Единайсет години е рекламно лице на веригата супермаркети Sainsbury срещу два милиона долара годишно. Създава своя серия италиански луксозни храни, които се продават в цял свят.
В края на 2009 г.
създава приложение
за смартфони,

наречено "20-минутни ястия", което се превръща в хит и печели престижната награда на "Епъл дизайн" за апликации. Ясно е едно - на каквото и да сложи името си, то моментално ще се продаде.
Любим епизод от кариерата му е проектът Fifteen, който стартира през 2002 г. Идеята на Оливър е да обучава и реализира в ресторантьорството петнадесет младежи в неравностойно положение, които имат проблеми с наркотиците. Обучава групата, след което им дава ресторант в Лондон, в който да работят. Каузата му е с огромен успех. Ресторантите Fifteen стават верига
и се разпростират от Амстердам до Мелбърн
Междувременно Оливър получава Ордена на Британската империя и влиза в списъка на най-богатите британци под 30 г.
Последните му екранни проекти също се радват на зрителски интерес. Телевизионният хит "30-минутни ястия" бе последван от бестселър по темата, който се задържа 800 дни в топ 100 на Amazon. "15-минутни ястия" пък стана най-продаваната книга с твърди корици за 2012-а, като изпревари новата на Джей Кей Роулинг три седмици преди края на годината. През 2013 г. Джейми призна, че едва сега е прочел първата книга в живота си. Той се спрял на "Възпламеняване", втората книга от поредицата на Сюзън Колинс "Игри на глада". Пред целия свят Джейми разкри, че досега не е прочел нищо, защото страда от дислексия.
Цялата кариера на Джейми обаче преминава под идеята му, че човек трябва да се храни здравословно, използвайки само пресни продукти. Непосредствено след професионалното си навлизане в кулинарията Оливър започва война със заведенията за бързо хранене. Той успешно отглежда плодове, зеленчуци и подправки в оранжерията си в Есекс, има книга и поредица, отразяващи любовта му към органичното градинарство. Прави единствено рецепти, вдъхновени от собствената му продукция.
През 2005-а Оливър създава кампанията Feed Me Better за подобряване на качеството на храната в британските училища. Това го изстрелва на върха в годишната зрителска анкета на Channel 4 "Най-вдъхновяващата политическа фигура". Разпространява идеята си по-късно и в други страни.
Оливър решава да отиде в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята
да избират здравословна храна вместо вредните полуфабрикати,
които учениците често консумират. Джейми прави онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата. Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там.
В Америка например Джейми е посрещнат от деца, които искат да променят хранителните си навици, защото виждат, че близките им са болни. Самите семейства обаче се оказват пречка за революцията на британеца, защото не искат да се откажат от сладкото, пърженото и закусвалните, които са основните причини за големия процент хора в САЩ, страдащи от диабет. Една след друга вратите пред Джейми и неговата идея се затварят, като в същото време той започва да има все повече последователи в най-важната си целева група - учениците.
Това лято феновете на британския готвач му приписаха победа над американската верига "Макдоналдс", която обяви, че променя рецептата на бургерите си. От компанията обаче отрекоха това да е свързано с Оливър. В един от последните си проекти Jamie Oliver's Food Revolution британецът показа на света как се правят техните хамбургери. В редица документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото
се промиват с амониев хидроокис (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета
Действие, описано от Джейми като "розов слузест процес". Преди тази обработка въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек.
Готвачът се постара още повече, като занесе в училище купа със смес от мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето, от която след пържене в силно нагорещена мазнина се прави пилешки макнъгет. Преди тв поредицата на Оливър да стане прекалено скандална за Ей Би Си, тя бе наградена с "Еми".
Последна излиза тв поредица "Министерството на храната на Джейми", заснета в Ротердам. Там хората са насърчавани да си разменят рецепти и
да готвят с
пресни продукти

"Тази книга е вдъхновена от всички хора, които съм срещал и които са твърдели, че никога не са можели да готвят и никога няма да се научат - разказва в едно от последните си интервюта Джейми. - За мен подобен начин на мислене е огромно предизвикателство и ми действа като червена кърпа, размахана пред бик. Защото вярвам, че готвенето е основно и естествено умение, което всеки човек трябва да притежава, за да се грижи за себе си, за своето семейство и приятели."
След всичко това днес Оливър е милионер. Все още продължава да измисля нови и по-атрактивни кулинарни поредици, излъчващи се в над 100 страни. Умело управлява веригите си от ресторанти и пише статии за списания в цял свят, включително за собственото си издание "Джейми мегъзин". Той е и личен кулинарен консултант на много звезди, сред които са Брад Пит и Анджелина Джоли.
Кариерата обаче не пречи
на личния му живот
През 2000 г. Джейми се жени за бившия модел Джулиет Нортън.
Двамата са гаджета от 1993 г., преди още Оливър да добие световна популярност. Папараците и славата обаче поставят връзката им на изпитание. Двамата непрекъснато са следени от папараци, а местните вестници редовно публикуват измислици за готвача. При една от поредните новини, че Джейми изневерява на бременната Джулс, той избухва и спира да дава всякакви интервюта.
През 2001 г. Джейми дори
отказва да излезе от кухнята на собствения си ресторант
и да поздрави
президента Бил Клинтън

Държавният глава е дошъл на вечеря, като преди това е имал хиляди изисквания към храната, която ще се поднесе. Оливър ръководи вечерята, но излиза от задния вход веднага след сервирането . На въпрос няма ли да се срещне с Бил Клинтън, който го кани на масата си, Джейми казва, че ще му е по-приятно да се прибере при жена си.
Реакцията се излъчва и в едно от предаванията му, а феновете му го признават за пълен непукист. Днес готвачът и Джулс се радват на четири деца. Имат три дъщери - Попи Хъни Роузи, Дейзи Бу Памела, Петал Блосъм Рейнбоу, и един син - Бъди Беър Морис.  Последният ресторант на Джейми "Барбекоа" в Лондон е създаден в партньорство с американския главен готвач Адам Пер Ланг.

Любимата му рецепта:

Шоколадови трюфели

Необходими продукти:
4 300 мл течна сметана
4 300 г натурален шоколад
4 1 с.л. масло
4 1 с.л. настъргана кора от мандарина
4 1 щипка сол
4 1 шот бренди
4 100 г смлени ядки


Начин на приготвяне:
Сложете сметаната в тенджера и я оставете да се загрее, не трябва да завира. Дръпнете я от котлона и добавете маслото към нея. Разбъркайте и настържете кората на мандарината. Начупете шоколада и го поставете в купа. Върху него излейте топлата сметана и бъркайте внимателно, докато се разтопи. Добавете щипка сол и шот бренди. Може да го замените с уиски или водка. Разбъркайте до гладкост и оставете сместа в хладилник за 2 часа. Когато се охлади, оформете топчета от нея и ги оваляйте в смлените ядки.