Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роден в Найроби, но с много смесени корени, Киран Джетуа бързо се издига в кариерата си на готвач. Той е първото от три момчета в семейството и почти целият му живот преминава в Кения. Майка му е англичанка, а баща му - индиец.
Влиянието на тези няколко култури обуславя стила му на готвене, а експертите го определят като афро-средиземноморски с лек източен привкус. Самият Киран пък казва, че задължителното при неговите ястия е да използва само свежи продукти.
Работата му в кухнята започва още докато е осемнайсетгодишен. Завършва бакалавърска степен по хотелиерски мениджмънт в Манчестър, след което за около пет години тръгва на пътешествие из целия свят. Мечтата му е да разбере повече за културата на хранене на останалите народи.
Кениецът успява да стигне от Америка до Италия, Франция, Южна Африка, Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка и Австралия. Така усъвършенства професионалните си способности и разширява мирогледа си. Придобитият опит по време на пътешествията съчетава с ярко изразената кулинарна традиция в семейството си и оформя едно дълбоко познаване на кулинарния свят. Днес въпреки че е един от най-известните професионални готвачи в света, той продължава да пътешества много, воден от любопитство и търсещ нови приключения.
Когато след дългото си пътуване се завръща в Кения, Киран усеща липса на качествени заведения за хранене с голяма и разнообразна кухня.
През 2010 година
решава да създаде
първия си ресторант,

като идеята му е той да се превърне във верига, разпространена из целия свят. Киран е собственик и главен готвач на първокласния ресторант за морска храна в Найроби Seven Seafood & Grill.Заведението му е съсредоточено само върху морската кухня. Избира стил на хранене, който да може да оцелее във всеки град по света. В кухнята на ресторанта се използват само местни продукти, като целта е до чинията на всеки гост да достигнат морските дарове от Индийския океан заедно с най-качествените кенийски зеленчуци за постигане на истинско изживяване на сетивата. Ресторантът се счита за един от най-добрите в цяла Кения. Във всяко едно от заведенията му в момента работят над петдесет души, а за него готвенето е бизнес. Според Киран в момента Найроби е вълнуващо място и успешна възможност за работа. Една от последните му инвестиции освен ресторантите е малък бизнес, свързан отново с храната. Създал е фирма, която доставя широка гама от модерни и класически ястия до офиси в Найроби. Засега той все още е в процес на разработка. Според Джетуа може да се печели много добре от инвестирането в бизнеса с хранене, но това изисква време и усилия.
"Не съм имал почивен ден в шест седмици.
Работил съм по осемнайсет часа
на ден в продължение
на шест седмици,

като през цялото време съм стоял прав. Когато става въпрос за храна, хората са много придирчиви. Те не толерират грешките на готвачите. Този бизнес не е за хора със слаби сърца", споделя в едно от последните си интервюта кениецът.
Заниманията на Киран с ръгби също запълват част от свободното му време. Той е играл за представителния отбор на английските университети, както и за кенийския национален отбор по ръгби. Като по-млад е бил и радиоводещ на собствено предаване в сутрешните часове. Киран е и единственият африканец сред петдесетте участници и се класира на седмо място в състезанието за най-добър мениджър в Австралия The Best Job In The World. В момента продължава кариерата си в телевизията, участвайки в различни реклами, включително такива, представящи Кения като туристическа дестинация. Има и няколко собствени предавания, излъчвани по целия свят, в това число и България.
У нас по 24 kitchen може да следите епизодите на "Кения: Кулинарно приключение", където Киран се съсредоточава върху невероятните продукти, които открива в Кения. В края на всеки епизод водещият представя на зрителя как тези продукти могат да бъдат съчетани, за да се получи прекрасно и оригинално ястие.
Страната никога не се е славела със своята кухня, но въпреки това има множество невероятно свежи, екологично чисти продукти, които все още се отглеждат и берат по традиционен начин. В предаването Джетуа кръстосва Кения, за да открие редки и високоценени продукти и така среща хора от различни племена и разкрива пейзажи от върховете на планина Кения до архипелага Ламу.
"Създавам ястия, които аз обичам да ям, като използвам най-добрите съставки. Рецептата трябва да е проста, но добре изпълнена. Ключът е порцията да е щедра, но представена елегантно. Обичам да ям толкова, колкото и да готвя", категоричен е Джетуа.

Любимата му рецепта:

Чийзкейк с мед

Необходими продукти:
100 г бадемова паста
400 г козе сирене
500 г крема сирене
150 г захар
1 с.л. мед
3 яйца
400 мл заквасена сметана
30 г брашно

Начин на приготвяне:
Разточете бадемовата паста върху поръсен с пудра захар плот. Изрежете малък кръг и го сложете във форма за торта. Запечете блата за 5 минути на 180 градуса. За пълнежа смесете в купа крема сиренето и натрошеното козе сирене. Добавете захарта и меда и разбъркайте. Добавете яйцата постепенно. След това добавете сметаната и брашното.
Изсипете готовата смес върху блата и печете 40 минути на 100 градуса. След изпичане охладете чийзкейка в хладилник за час и половина. По желание може да украсите с карамелизирана захар.