Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два дни преди Джоко Росич да влезе в болница, за да бъде опериран от мозъчен тумор, дъщеря му Ирина напуска добре платената си работа в Калагари, Канада, и купува билет за България. Тя тегли всичката отпуска, която й е позволена, за да дойде у нас и да помогне на баща си. Взема полета, въпреки че не се е прибирала от няколко години насам.

В Канада Ирина Росич работи като медицинска сестра, но дори това, че работата й е да помага на хиляди хора дневно, не я спира да се върне у нас.
Лекарите, които проведоха операцията на актьора, разказаха, че прибирането на Ирина
подействало добре на Джоко и му помогнало да проговори по-бързо

Когато се събудил, той бил толкова развълнуван, че я вижда, че изрекъл първите си думи. Радостта от появата на Ирина, която Росич не е виждал от няколко години, според лекарите ще помогне и за бързото му възстановяване. Ирина бдяла денонощно до леглото му заедно със снахата на Джоко и двете й деца. Лекарите обаче уточняват, че опасността за живота на известния актьор още не е преминала. Състоянието му денонощно е под наблюдение в Централната реанимация на "Пирогов". Апаратът за изкуствено дишане е свален, актьорът е контактен. Според лекарите засега той няма никакви поражения след операцията на главата, която му бе направена миналата седмица, за да бъдат отстранени туморни разсейки.
На българите обаче Ирина Росич е позната не като медицинска сестра, а като изумително добра актриса. Преди да напусне страната ни, се снима за няколко родни филма. Докато гледат играта й, нашите критици ахват, всички режисьори искат да я включат в проектите си.
"Дъщеря ми Ирина завърши ВИТИЗ, беше страхотен актьор, аз съм никой в сравнение с нея. Тя се роди актриса. Тогава обаче всички си мислеха, че като отидат в Холивуд, и Холивуд ще падне в краката им. Но през трудните години след промените й падна черно перде пред очите и заминаха с мъжа си и единия си син за Канада", казва в едно от интервютата си Джоко Росич. 
 Преди да стигне до Канада обаче, докато е в България, Ирина е на върха на кариерата си

През седемдесетте години получава женски роли. Играе Виолета в "Два диоптъра далекогледство" и Маргарита в успешния за времето си "Като песен". За да пробие навън с актьорската си кариера, Ирина Росич заминава за САЩ. Мечтата й е да завладее Холивуд. Няколко месеца обаче след пристигането й в Америка се отказва от актьорството по здравословни причини. Близките й споделят, че така киното е изгубило една велика актриса. Тя дълго време преживява оттеглянето й от киното. За да се съвземе по-бързо, заминава със съпруга си в Канада, където намира работа като медицинска сестра. Новата й професия бързо я завладява и отдава живота си на това да помага на другите.
Сега най-голямата дъщеря на Росич е отново в България, за да помогне на баща си да се пребори с тежката диагноза. Веднага след като научава за тумора му идва тук, като оставя в Калагари мъжът си и детето си.
Най-вероятно Ирина ще остане до Джоко, докато се възстанови напълно,
или ще го накара да
отиде с нея в Канада

Синът на Ирина - Георги, Джоко не е виждал от няколко години. Засега обаче той няма да се прибира от Калагари, където в момента завършва висшето си образование.
Здравословното състояние на Росич рязко се е влошило, след като жена му си отиде. Той изгуби любовта на живота си миналата година, след като лекарите й откриха тумор на панкреаса, който не успяха да отстранят успешно. Тежката мозъчна операция на Джоко Росич беше извършена в "Пирогов" и продължи близо пет часа. За тумора в мозъка си Джоко Росич разбира преди месец. Той веднага пита лекарите колко ще живеее, ако реши да не се оперира, но когато му обясняват, че положението е сериозно, влиза в болница.

 

На пазара Ситняково" се молят за великия актьор

Всички на софийския пазар "Ситняково" обичат Джоко Росич. От трийсет години насам той ходи там всяка събота и неделя. Посещава едно и също заведение, но никога не пропуска да се заговори с някоя продавачка от сергиите.
"Обичаме го толкова много. Искаме да се оправи по-бързо и да се върне при нас. Винаги говореше с чувство за хумор. Молим се да се оправи и всичко с него да е наред", коментира продавачка от пазара.  Ходенето в кръчмата на бай Илко всеки уикенд е закон за Джоко. Спира да посещава мястото за няколко месеца след смъртта на жена му, но когато се посъвзема, се връща отново при старите дружки. Те обаче са категорични, че след загубата той вече не е същият.  Допреди няколко години Джоко бил всеки ден на пазара. Купувал оттам всичко необходимо и забавлявал продавачите. Компанията, с която се събирал, била само от интелигентни и образовани хора. Най-близкият му човек е писателят Йордан Василев, мъжът на Блага Димитрова. В своя книга той посвещава една глава на съботно-неделните сбирки на "Ситняково". Озаглавил я е "Малкият парламент".