Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златко Културиста е на свобода и гребе с пълни шепи от удоволствията на живота. Осъденият за трафик на дрога лежа близо четири години в бразилски затвор, след като е спипан на летището в Ресифе със сакове, натъпкани с кокаин.
В края на октомври Златко Генев се възмути, че бразилските власти продължават да го държат, а в същото време пуснаха Гълъбин Боевски да се прибере в България след само година и половина в пандиза. Протестите му очевидно са дали резултат и бившият културист също получи шанса да се върне към нормалния си живот. В момента Генев опитва да забрави ужаса от затворническия живот, забавлявайки се активно на остров Итамарака. Той се любува на слънцето, плажовете и топлата морска вода. Културиста пожела да сподели щастието си с близките си хора, показвайки им снимки, на
които пие студена бира,
вози се на лодки край пристанището
и с любопитство оглежда туристите.

Засега Генев няма право да се върне в България и това го принуждава да се изживява като турист в страната, която го държа като затворник цели четири години. Само един последен подпис на съдията го дели от завръщането му в родината. Според запознати Златко ще е на острова най-много още месец.
"Следя какво се случва в страната ни, но въпреки това ми се прибира много. Каквото за вас, приятели, това и за мен. Лошо-хубаво, у дома ми е", обяснява Златко силното си желание да се върне у нас в профила си във фейсбук.

Докато е на острова, Генев снима всичко с телефона си, с който разполага още след влизането си в бразилския затвор. Последните му кадри са на европейски лайнери, а под снимките споделя, че отново големият кораб ще го отмине.
Нова година Генев посреща на Итамарака, съвсем сам на трийсетградусова жега. За празника поздравява всеки от близките си в България с по една снимка от плажа. Споделя пред всички, че приятели на острова няма. "Не ме дразнете със статусите си за първи и втори сняг в България. И тука става, времето е топло и хубаво. Живея на ръба на океана. Има риба и бира, какво повече му трябва на човек. Жалкото само е, че на това красиво място се намират затворите", пише Генев.
Как изглежда той в момента, след като е бил обречен няколко години на самота, знаят само най-близките му. Културистът никога не качва кадри със себе си. Според приятелите му Златко не искал да се показва, защото много е
отслабнал и изгубил
формата си на културист

Близки на Златко разказаха пред "168 часа", че в момента той живее на квартира. Хваща се от време на време на почасова работа, за да си докарва някакви доходи, но рядко го наемали. Споделят още, че за да си осигури нормален престой в затвора, е трябвало да продаде апартамента си в София. С парите плащал на местни хора да му внасят в килията алкохол, цигари, така се сдобил и с телефон. От тези пари днес е останала малка част, с която сега е наел квартира на острова, изхранва се и ще успее да се върне у нас.
След неочакваното завръщане на Гълъбин Боевски Златко ще е вторият, който ще стъпи на родна земя, изтърпял по-малка част от наказанието си. Генев е задържан през 2010 г. в гр. Ресифе, Бразилия, с 3,93 кг кокаин. Дрогата била скрита във фалшиво дъно на един от саковете му. От Ресифе той трябвало да лети първо за Лисабон, а оттам - за Брюксел.
Малко след задържането си през 2010 г. Златко е осъден на 5 години и 6 месеца затвор и започва излежаването на наказанието си в пандиза "Барету Кампелу" на о. Итамарака. Той го описва като
един от най-мизерните затвори на Бразилия

"Майната им на бразилците. Прибирам се вече. Излежал съм си присъдата, която не желая да коментирам. Сега съм свободен - условно. Кога ще ме експулсират, зависи от съдията", казва след условното си освобождаване Генев.
Докато е в затвора, Златко споделя на приятелите си, че често е провокиран от местните затворници. Няколко пъти се е стигало до сериозни скандали. Според него в пандизите на Бразилия парите определят всичко. Имаш ли ги, си добре.
През половината време от престоя си в затвора Златко е активен във фейсбук благодарение на нелегално внесен мобилен телефон. От кадрите, публикувани от културиста, личи мизерната обстановка. В килията в един от затворите, в които е бил, той разполгала с телевизор и вентилатор, който му помагал да преодолее местната жега.
От решетките си Генев виждал красивите
палмови гори
чувал и шума на океана.

Златко е един от първите културисти в България. Започва да се занимава с този спорт в края на 60-те години, когато това не е особено популярно у нас, а турнирите са рядкост. Генев е бил пет пъти шампион на България и още докато е активен състезател, започва работа като учител по физкултура и английски език.