Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако можеше да има референдум колко да са високи депутатските заплати с три възможни отговора: а) 2550 лева, б) 1000 лева, в) 110 лева, познайте за кой вариант щяха да гласуват най-много българите.
Едва ли който и да е здравомислещ човек се съмнява - верният отговор е "в" - 110 лева. И той ще събере най-много гласове само защото на бюлетината няма записано по-ниско число или отговор "никаква".
Ето това е и причината в България никога да не се проведе референдум за депутатските заплати. Просто чиновниците в парламента никога няма да позволят хората, които са ги избрали, да покажат директно какво си мислят за тях. Тъй като на изборите те няма как да го направят - там гласуват за партии, които сами си редят листите.
Чиновниците депутати в парламента много добре разбират как вече 24 години функционира тази добре смазана партийна схема. Както и отлично знаят, че могат да си вземат каквито си пожелаят решения, като основният принцип е да бъде защитен техният интерес, а нуждите на избирателите нямат абсолютно никакво значение.
Ако някой се съмнява в тези твърдения, явно не е чел във вестниците и интернет новините от парламента от 3 и 5 февруари. На 3-ти се разбра, че за първи път от 4 години насам депутатите няма да замразят за пореден път заплатите си и така те ще скочат с 354 лева, за да достигнат 2550 лева "на калпак".
Два дни по-късно пък научихме, че пенсиите на българите, които принципно са замразени още преди 26 хиляди години през ледниковата епоха, ще скочат с 9 (девет) лева. За да може средните да станат 307 лева - чувствително по-малко дори само от последното увеличение за парламентаристите.
Елементарна калкулация показва, че разликата в увеличението за депутати и пенсионери е цели 40 пъти - естествено, в полза на чиновниците в парламента. Още щом цифрата се изписва на монитора ми, първото нещо, за което се замислям, е как е възможно бандата, отвлякла 13 души срещу откуп и убила двама от тях, да бъде наречена "Наглите" при наличието на толкова активни в своята безпардонност народни избраници?
Докато неуспешно се опитвам да намеря логично обяснение за този очевиден пропуск, се сещам, че за капак депутатите от 43-тото Народно събрание са може би най-мързеливите от 1989 г. насам. За първи път избирателите излъчихме цели парламентарни групи, които с месеци не стъпваха в сградата на площад "Народно събрание".
За "Атака" да не говорим. Те са в някакъв перманентен all inclusive. Много по-лесно е да ги срещнеш на ВИП-а на аерогарата да налагат някой граничар или дипломат (задължително жена), ако им е попаднала подръка, отколкото на работното им място.
Най-жалкото в цялата тази депутатска финансова операция от последната седмица е, че хората в парламента определят правилата на играта и брутално ощетените пенсионери в крайна сметка няма да ги накажат на следващите избори за тези две нагли решения. Нищо че пенсионерите са най-активните гласоподаватели и са цели 2,2 милиона на брой в нашата страна.
Така че, честно казано, на мен въобще не ми се пишеше социален коментар, но депутатите от 43-тото Народно събрание, просто ти крещят: "Напиши! Напиши колко сме нагли!"