Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коледните хонорари на певците варират между 600 и 20 хил. лв., показа проучване на "168 часа". За парти през декември звездите вдигат двойно парите, но заради кризата склоняват и на пакетни тарифи.
В последните дни на 2013 г. изпълнители и фирми оцеляват, като комбинират по-модерните и популярни изпълнители с нетолкова известните в бранша .
Възможна е и комбинацията между доказани колоси, които са скъпо платени, и изгряващи млади звезди, които все още държат ниски цени.
Така в пакет можете да поръчате Васил Найденов, чийто хонорар е 9000 лв. или Георги Христов (7200 лв.) заедно с Рафи или Криско (4200 лв.) за коледното си фирмено парти, и да се вместите в бюджет от 10 хил. лв.
За тази сума те ще пеят за вас час и половина, научи "168 часа", след като се свърза като клиент с три от най-големите фирми в този бизнес - "Ара мюзик", "Пайнер" и "БГ рекърдс".
"Комбинацията на няколко звезди е най-предпочитаният вариант, защото се задоволяват музикалните вкусове на няколко поколения
и се гарантира доброто
настроение за вечерта
За съжаление това предполага всички разходи да са умножени по две - хонорар, разходи за пътни и нощувка, което не винаги е възможно", обясняват от "БГ рекърдс".
Повечето фолкпевици продължават да държат по-високи хонорари от поп и рап изпънителите.Според проучването на "168 часа" най-скъпото трио в попа за коледно парти са Графа, Михаела Филева и Вензи - 9600 лв. Те обаче накуп струват точно колкото вземат за коледно парти Преслава, Ивана и Цветелина Янева, но за индивидуално участие. Те са и най-скъпоплатените фолкпевици, е видно от официалните тарифни планове на "Пайнер".
С малка разлика ги следва колежката им Галена (8400 лв.). А за Алисия, Емануела, Глория, Андреа, Анелия и Джена трябва да извадите 7200 лв. хонорар, ако искате да ви забавляват на парти по празниците.
Интересно уточнение за фолкпевците е, че ще се наложи
да поемете абсолютно всички разходи,
които ще се изпречат на пътя им към купона ви. Ако партито е извън София, се ангажирате да платите пътните им с лек автомобил и престоят им в хотел.

Според проучването на "168 часа" най-скъпото трио в попа за коледно парти са Графа, Михаела Филева и Вензи - 9600 лв. Те обаче накуп струват точно колкото вземат за коледно парти Преслава, Ивана и Цветелина Янева, но за индивидуално участие. Те са и най-скъпоплатените фолкпевици, е видно от официалните тарифни планове на "Пайнер".
С малка разлика ги следва колежката им Галена (8400 лв.). А за Алисия, Емануела, Глория, Андреа, Анелия и Джена трябва да извадите 7200 лв. хонорар, ако искате да ви забавляват на парти по празниците.
Интересно уточнение за фолкпевците е, че ще се наложи
да поемете абсолютно всички разходи,
които ще се изпречат на пътя им към купона ви. Ако партито е извън София, се ангажирате да платите пътните им с лек автомобил и престоят им в хотел.
Докато, ако ангажирате поп, рап или дори фолкизпълнител чрез друга фирма, различна от музикалната им компания, тогава те поемат допълнителните разходи.
"По принцип, когато поръчката минава през нас, хонорарът на певците включва само неговото изпълнение. Ако заради участието се налага пътуване или нощуване в друг град, тогава тези разходи се поемат от организатора", уточняват от "БГ рекърдс".
Ако не харесвате чалга, за абсолютно същата сума можете да се насладите и на Георги Христов (7200 лв.).
Графа, Миро и Орлин Горанов също успяват да държат прилично висок хонорар за самостоятелно участие - 6600 лв.
В случай че бюджетът ви е малко по-стеснен,
можете да се позабавлявате с хитовете на Орлин Павлов или Нели Рангелова за 4800 лв. Плътно до естрадната певица Силвия Кацарова се нарежда и Криско - 4200 лв.
Обикновено за 1 или 2 биса, без значение в кой жанр, не се плаща допълнително, приема се като комплимент към гостите. Но ако надскочите доста ограниченото време от 1 час и 15 минути до 1 час и половина, си плащате допълнително според уговорките.
Цифрите, които цитира "168 часа", са с начислен ДДС. Те се предлагат в официалните тарифни планове на музикалните фирми, предоставени на репортер от вестника, който се представи за клиент. Проверката показа, че хонорарите през празничния декември са много по-високи.
"Заплащането на нашите изпълнители за предстоящите коледни и новогодишни празници се увеличава двойно", потвърдиха от "Ара мюзик".
Докато от "Пайнер" споделиха, че хонорарите им не се променят през декември, защото е месец като всички останали.
От "БГ рекърдс" потвърдиха увеличените хонорари само за Нова година и допълниха: "Хонорарите на изпълнителите се променят само на Нова година заради конкуренцията между хотели, общини, телевизия." Към парите за певците се добавя и заплащане за озвучаването.
Дори и помещението, което сте наели, да си има озвучителна техника,
фирмите посредници ви вземат по минимум 400 лева за тази услуга. Всички попфолк изпълнители работят със свои озвучители, но хонорарът им е включен в цената.
Единственият изпълнител от поп музиката, който държи на свое озвучаване, е Васил Найденов. При него обаче то е включено в общата цена. що държи да работи с точно определени озвучители. Около името й витаят много митове и легенди, що се отнася до хонорарите й. В медийното пространство дори се спекулираше със сумата от 100 хил. лв.
"168 часа" разбра, че тарифата за нейно участие не пада под 20 хил. лв. в зависимост от договорката. Естрадната певица обикновено не работи с мениджъри и сама преговаря за участия и партита.
Мариана Попова и Мария Илиева и тази година си остават едни от най-скъпо платените певици в попа. Хонорарът им варира между 6000 - 7000 лв. до 10 хил. лв., в зависимост от това дали ще има и група заедно с тях.
Тарифата на Калин Вельов с Деси Тенекеджиева е 4560 лв
Сравнително изгодно е и дуото между Михаела Филева и Вензи - 3960 лв., които освен свои парчета изпълняват и световни хитове.
Хонорарът на повечето изпълнители е достатъчно висок, за да направят компромис с личното си време. Много от топпевците участват в различни риалити формати като жури, но това не ограничава кой знае колко възможността им за ангажимент към частно парти.
Ако сте си избрали Мария Илиева, но пък тя трябва да решава съдби в X factor същата вечер, няма никакъв проблем да дойде на партито ви преди или след лайфа на предаването. Час и половина ще подържа настроението на купона, а след това ще продължи с ангажиментите си към формата.
По-младите изпълнители имат по-богат и разнообразен репертоар. Тъй като нямат все още по няколко албума зад гърба си, звездите от музикалните риалити програми забавляват хората с голям спектър от световни топпарчета на ниски цени.
"Има по-голям интерес към опитните певци не само заради репертоара, но и заради разпознаваемото им име. Но и младите изпълнители
започват да се налагат и често са предпочитани
заради по-ниските хонорари", казват от "БГ рекърдс".
Така за сумата от 3000 лв. може да си наемете Влади и Алекс или Пламен и Таня от X factor 2013. А Богомил от миналогодишния формат на предаването пък се ангажира за 1920 лв.
По 1800 лв. струват Светла Иванова и Искрен Пецов, които са и с най-ниските тарифи в своя стил музика, както показа проучването ни.
За парти с малко повече ориенталски ритми за същите пари може да наемете Ани Хоанг, Амет, Стефани и още няколко по-безизвестни фолкзвезди.
Заради финансовата криза в попфолк бранша се допуска и пазарлък за цената, ако не става въпрос за топизпълнителите, уточниха от "Ара мюзик".
"Певците ни са едни от най-търсените. Тенденцията е всяка следваща година интересът към тях да нараства все повече, което ни радва изключително много", казва Полина Цветанова, пиар на "Ара мюзик".
В музикалната компания държат в пъти по-ниски цени,
отколкото в "Пайнер" за повечето си изпълнители, като изключим Емануела и Алисия (7200 лв.).
За най-малко пари пък могат да бъдат наети Кристиан - 600 лв., Дебора (1200 лв.), Виктория и Джоанна (960 лв.).
Джина Стоева, Джордан и Ивена вървят между 2000 и 3000 лева на участие.
Изгодни изпълнители има и в "Пайнер". Под 1000 лв. падат хонорарите за певците Мария Петрова, Росица и Денис. А за сума до 2000 лв. може да се насладите на Татяна, Юнона, Милица и още няколко имена.
Средният вариант в "Пайнер" е около 3000 лв. За тази сума могат да ви предложат Милко Калайджиев, Тони Дачева, Роксана и др. (виж 6 стр.).
По-ниско платените изпълнители не означават задължително по-ниско качество на купона. Всеки един певец
изпълява парчета и по желание на гостите
Честа практика е да пеят хитове на по-известни свои колеги.
За по-големите традиционалисти се предлагат и фолклорни групи и изпълнители, които са на доста земни цени в сравнение с повечето им колеги от попа и чалгата, показа проучването на "168 часа". Най-висок хонорар държи Славка Калчева - 3000 лв.
Следват я "Оркестър Пловдив" - 2400 лв. и Росица Пейчева и Иван Дяков - 1800 лв. Средното ниво се държи от сестри Диневи - 1500 лв., както и Мария и Магдалена Филатови, Пепи Христозова и Здравко Мандаджиев - 1200 лв. А най-ниски хонорари вземат Ива Давидова (1080 лв.) и Янко Неделчев (960 лв.). Има и фолклорни групи и певци, които нямат твърда тарифа, а са по договаряне. Това са оркестрите "Канарите", "Орфей", "Виевска фолкгрупа", Джина Стоева с ансамбъл "Чинарите", Поли Паскова и Николай Славеев с група.
Най-изгодно за стеснените бюджети излиза наемането на диджей. За суми от 300 до 1200 лв. получавате четиричасова програма, която удовлетворява всички вкусове.

 

 Калин Вельов: Спекулират с високи хонорари, за да вдигат имидж

 Пазарът ни е малък и няма смисъл от скъпи тарифи, хората трябва да могат да си те позволят

- Според вас реални ли са сумите, които се спекулират в медийното пространство като хонорари на звездите?
- Ако са реални, са само за някои отделни артисти. Има случаи, при които клиент е суперфен на дадена певица и дава мило и драго тя да му изпълни свои парчета. Но това се случва рядко.
Има и колеги, които пускат такива слухове заради имиджа си. Така, когато им се обадят и кажат реалната сума, оставят впечатлението, че специално за тези клиенти дават промоционална цена.
Все едно да пусна слух, че Калин Вельов и групата му струват 15 хил. лв., и когато ми звъннат за участие, да кажа:
"Щом е за теб, пускам на 7000 лв."
Пазарът в България не е особено голям и не виждам смисъл в това да се държат високи суми.
- Реално този трик за вдигане на рейтинг има ли ефект?
- По-скоро би имал негативен ефект. Човек, който може да си позволи определена сума, за да те наеме, но чуе отнякъде, че струваш три пъти повече, не би посмял да ти звънне. Освен, разбира се, ако не се поинтересува повече за хонорара ти.
Може би за някои има ефект, а за други не.
Моите принципи и генерална идея за музиката са, че не трябва да струваш толкова, че хората да не могат да си те позволят. Искам музиката ми да достига до хората, затова трябва да поддържам подходяща цена. Не става въпрос музикантите да работим така, че едва да преживяваме, но в крайна сметка трябва да сме на достъпна цена, за да достигнем до хората.
- Какви са адекватните хонорари за нашия пазар?
- Няма такъв хонорар, който може да бъде определен като добър или лош. Зависи от актуалността на артиста, както и от неговата таргет група. Има изпълнители, които се слушат от млади хора и пеят по клубове и нощни заведения, други - в пиано барове, трети правят големи концерти.
Актуалността ти във всяка една таргет група определя цената ти. Зависи също и колко често ти се въртят песните по радиата, телевизията и интернет, направил ли си нови парчета и доколко са успешни.
Търсенето определя цената
За един човек добрата цена може да е 1000 лв., но за други - 5000 или 10 000 лв. Зависи какво си постигнал и къде се движиш.
- Можем ли официално да посочим вашия хонорар?
- Не смятам, че е коректно спрямо останалите изпълнители. Отделно моят хонорар е различен спрямо вида на участието. Хонорарът ми като музикант или инструменталист е различен. Мога да взема едни пари, когато съм инструменталист в групата на Лили Иванова примерно, други - когато съм като соло вокалист в дует с Нина Николина, и съвсем различни, когато участвам с латиногрупата ни "Тумбаито".
Цифрите варират и спрямо това дали свирим на частно парти, в малък клуб, или на открита сцена.
Не сме определили 100% твърда цена
Случаят я определя. Затова винаги когато ми се обадят хора, разпитвам подробнос за сцената и стила музика.
- А какво оскъпява най-много хонорара?
- Продължителността на изпълнението е нещо, което може да оскъпи допълнително. Когато едни клиенти искат изпълнителят да ги забавлява 2 часа или три серии от по 1 час, предполага по-сериозно музициране.
Различно е, когато искат да минеш през някой клуб, за да изпееш 2-3 парчета на плейбек и да изчезнеш. По този начин можеш да посетиш 3-4 заведения за една вечер. Всичко това определя хонорара. Или изпълнение за политическа партия също е повод за по-висок хонорар.
- Сравнено с предишни години, какво се е променило?
- Има времена, когато хората се отпускат, защото нямат политически и икономически стрес. Минахме през едни години на еуфория, когато хората имаха малко повече пари. Но има и години, когато сме в криза и нещата се свиват.
Освен това има и периоди, в които някой стил става популярен, както е сега българският рап. Всички изпълнители в този стил просперират повече. Българският пазар е свит и е нормално да намалее работата на едни за сметка на други спрямо ситуацията.
Докато американският пазар е огромен и има работа за всички. Те имат музикален бизнес, а ние нямаме нищо. Тук интересът се премества в един конкретен стил и всички радиостанции започват да въртят него. Малка държава сме и е нормално това да се случва.
- Кризата налага ли да правите компромис като увеличите времето на участие за сметка на хонорара?
- Това е индивидуално решение. Изпълнители като Васил Найденов и Лили Иванова правят концерти по 2 часа и половина, защото обичат музиката. Когато имаме изпълнение с Любо Киров в нощен клуб, продължава също дълго време. Публиката дава енергия на певеца и той се увлича. И тук няма значение дали свириш за 100, или 1000 лв. Просто обичаш това, което правиш.
- Доволен ли сте от участията си през годината и особено сега в празничния декември?
- Това дали човек е доволен, или не се определя от вътрешното му състояние и философията му на живот. Ако съм алчен човек, който се стреми да изкарва все повече пари, за да си купи най-скъпите неща, никога няма да съм доволен. Ако философията ми за живот е устроена по друг начин, ще разсъждавам различно.
Винаги може повече, но най-важното е да сме живи и здрави и да обичаме това, което правим. Израснал съм с музика от малък и за мен тя е важна. Не държа да тъна в лукс и разкош, а да се радвам на малките неща в живота.

Рачков и Зуека вземат по 4000 лв. за шоупрограма

За да ангажирате звезди от екрана като водещи за парти, трябва да си приготвите от 690 до 6500 лв. Колкото по-известно е лицето, толкова по-висока е сумата. Така Зуека и Рачков от "Господари на ефира" ще ви забавляват за по 4000 лв.
А ако искате двамата в комплект за партито си, може да се стигне до споразумение за 6500 лв. Същата е тарифата и за Рачков и Мария Игнатова.
И популярните, и непопулярните водят програма по максимум 2 часа и половна. Най-изгоден сред известните е Лео, който е звезда от два риалити формата - Big brother и VIP brother. Той се ангажира за 1700-1800 лв. А ако сумата ви е солена, за 690 - 1200 лв. може да си наемете популярно лице от новинарските емисии на телевизиите.