Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СРЕЩА: Драган иска да се види очи в очи с полицайката, за да разбере от нея какви щети  е нанесъл.
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ И ЛИЧЕН АРХИВ
СРЕЩА: Драган иска да се види очи в очи с полицайката, за да разбере от нея какви щети е нанесъл. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ И ЛИЧЕН АРХИВ
Полиция и протестиращи влязоха в нов директен сблъсък на 118-ия ден от бунтовете срещу правителството. Полицайка твърди, че барабанчикът на протеста Драган Илиев я е бил, а той, че само е вдигнал каската й от паветата, за да й я подаде.
27-годишният студент е обвинен в хулиганство, съпроводено със съпротива на орган на властта, извършено с особена дързост и цинизъм. Деянието се води престъпление против реда и общественото спокойствие и се наказва с до 5 години затвор.
Второто обвинение срещу Драган е за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служба. Студентът твърди, че всичко това е лъжа, а от МВР отказаха да предоставят официална позиция по случая при запитване от вестника.
"Служителката на МВР твърди, че клиентът ми е нанесъл удар по бузата й, в резултат на което е причинено охлузване на лигавицата, отново от хулигански подбуди", обяснява адвокатът на Драган Калин Ангелов. Според закона най-тежката присъда, която може да се даде за това провинение е 3 години затвор.
"Взета е мярка за неотклонение подписка. Лицето е неосъждано - коментираха пред в. "168 часа" и от Софийска районна прокуратура - Илиев е
дръпнал каската на полицейски служител,
обиждал го е и тръгнал да бяга. Бил е настигнат от служителя и негови колеги. Той продължил да ги обижда и нанесъл удар с ръка в областа на главата на служителката.
Разпитани са свидетелите и от двете страни. Вече има прецизно обвинение. Наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства. Полицейските служители вече са дали показания."
Кой обаче е младият мъж на мушката на прокуратурата? Драган Илиев е студент 3 курс философия в Софийския университет. Разказва, че заради случая все още не е бил на лекции. Живее в София с брат си, който е епилептик и е 100% нетрудоспособен. Драган сам се грижи за него.
Наскоро е започнал работа като преводач във философското списание "Ново време". На протестите присъства от 7-ия ден и обикновено е на предна позиция с огромния си барабан. Според него заради силния шум, който издава с музикалния си инструмент по време на шествията, е добре познат на полицията.
Всички му викат "барабанчика на протеста", но няма данни да е влизъл в сблъсък със служителите на реда до този нещастен за него 9 октомври.
"Инцидентът се случи точно когато протестът завиваше по улица "6 септември", малко преди МВР - разказва Драган - Видях една униформена служителка, която беше в доста открита схватка с възрастен гражданин.
Мъжът беше с бяла коса и ми изглеждаше на около 70 години
Полицайката го нападаше. Когато видях това, се обърнах и казах: "Оставете човека!" В следващия момент чух женски глас, а репликата беше нещо като: "Ей сега ще видиш ти", явно насочена към мъжа.
Полицайката свали каската от главата си и я хвърли на земята. Шлемът падна буквално в краката ми. През това време тя продължаваше да налага човека.
Помислих, че тази жена вече е в някакъв пристъп на ярост
След като каската падна на земята, аз съвсем спокойно се наведох и я вдигнах. Полицайката се засили към мен. Аз държах каската и исках да й я върна. Опитах се да й кажа, че съм мирен протестиращ и не искам да създавам проблеми, но тя крещеше да й върна каската, изобщо не чуваше какво й говоря.
Според мен е много по-безотговорно да оставиш каската на земята. Намерението ми при всички положения е било само да й я върна.
След като скъси разстоянието, полицайката ме хвана. Поне два пъти се опитах да й кажа, че искам да й върна каската. Тя обаче вместо да си я вземе, продължаваше да ме дърпа. В следващия момент дойдоха още двама униформени.
За трети път казах, че съм мирен протестиращ
и не съм искал да направя нищо на каската. Тогава вече единият полицай каза: "Да, да, по-спокойно, оставете момчето." Чак тогава успях да дам каската в ръцете на полицайката. Униформените освободиха хватката и шествието премина покрай нас."
Проблемите на Драган с полицаите обаче не приключват дотук . След като недоразумението с каската най-сетне изглежда, че се е изяснило, студентът продължава по пътя на протеста. Среща се със своя приятел Петър няколко минути по-късно. Именно той се оказва вторият задържан по случая, макар и да не е присъствал по време на схватката.
"Тръгнахме към паметника Цар Освободител - продължава историята си Драган. Имах среща с Петър, за да му дам един буркан домашна лютеница. Той ме попита какво ще правим и решихме да ходим да си купим айрян от една закусвалня.
Това стана към 8,20 ч, няма и 20 минути след случката. На ул. "Иван Шишман" ни спряха полицаи. Поискаха ни личните карти. Ние представихме документите си, участвахме в обиска, който последва.
Отворих всички
135 отделения на раницата си
След това ни казаха да минем от другата страна на улицата. Направиха ни справка на личните карти. 15 минути по-късно, докато още ни проверяваха, към тримата полицаи се присъединиха още и станаха около 7 души.
През цялото време никой не ни каза за какво са ни спрели. В един момент извадиха белезници и ни заключиха. Петър попита на какво основание ни задържат и един от тях отговори: "Ей сега ще видите защо." Качиха ни в полицейската кола. Озовахме се в 1 РПУ. Там ни казаха, че сме там за случая с каската. Нито един от служителите, които ни задържаха, не беше присъствал по време на схватката.
В районното пристигнахме около 21 ч. Основанието за задържането ни беше хулиганство. Казаха ни, че се извършват съответните рутинни работни процедури. Дадохме показания, разпитаха ни и ни накараха писмено да представим случая. Всичко си написахме. Петър го пуснаха в 3 часа, а мен на другия ден в 18 ч. Заповедта за мен беше за 24 часа.
На разследващия полицай, който проведе разпита, обясних, че имам брат със стопроцентова инвалидност, който не може сам да се грижи за себе си. Че аз отговарям за него и му давам всеки ден лекарства. Обясних му, че не представлявам никаква заплаха за обществото. Бях доста притеснен за брат си. Като стана 8 часа сутринта, попитах кога ще ме освободят. Противно на слуховете и градските легенди, че е изключително потресаващо Първо РПУ и че служителите се отнасят лошо, аз мога да кажа, че нямах никакви проблеми, докато бях вътре. Много внимателно се държаха с мен, даже сутринта ме попитаха искам ли закуска. Бях много притеснен, не знаех какво ми се случва.
След това разбрах, че ще ме съдят. Първо от слухове между служителите, които се носеха по коридорите. Добре, че още вечерта се свързах с адвоката, който пое защитата ми. Съобщиха ми официално че ще ме съдят от самото РПУ, дадоха ми да подпиша обвинителния акт, докато бях още там.
Първоначалното обвинение беше за хулиганство с особена дързост, като 5 дни след това ме натовариха с още едно - за нанасяне на лека телесна повреда на униформен служител. Аз нямах никакъв физически контакт с полицайката, освен че тя ме дърпаше. Нито с нея, нито с другите двама мъже, които се присъединиха да "помагат" на своята колежка.
Аз просто държах каската, те ме бяха хванали с 6 броя ръце. Имам 13 души свидетели, от които показания ще може да дадат само трима. Обясниха ми, че съдът нямал ресурса да разпитва повече. Още не се знае кога ще бъде делото.
След случая не съм виждал повече полицайката, но искам с нея очна ставка
Нека тя да ми каже какви повреди съм й нанесал.
Нейната версия е, че аз съм я ударил по лицето и съм и издърпал каската. А аз й върнах каската лично в нейните ръце".
Адвокатът на Драган Калин Ангелов обясни, че е образувано бързо досъдебно производство, което е трябвало да приключи в 7-дневен срок. Прокурорът обаче удължил разследването с още една седмица.
"Има свидетели и от тяхна страна, и от наша. Поискали сме очна ставка. Има две страни, които твърдят различни неща", коментира адвокатът. "Личното ми убеждение е, че Драган казва истината", твърди Калин Ангелов.
Кой обаче ще се окаже виновен за този сблъсък между полицай и протестиращ, ще отсъдят магистратите.
ПОЗИЦИЯ: Драган е на протестите от 7-ия ден със своя огромен барабан.
ПОЗИЦИЯ: Драган е на протестите от 7-ия ден със своя огромен барабан.
КОНФЛИКТ: По време на инцидента с каската Драган така и не разбира защо полицаите се нахвърлят срещу него.
КОНФЛИКТ: По време на инцидента с каската Драган така и не разбира защо полицаите се нахвърлят срещу него.