Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"168 часа" в два поредни броя разказа за чудесата, които стават след молитви на отец Михаил Иванов във видинското село Покрайна. Над 15 души споделиха как им е помогнал при различни ракови заболявания, безплодие, инфарктни състояния, кожни болести и други. Оттогава са минали години, без да се повторят страшните диагнози.
На последната проповед на 29 септември в храма се събират над сто души - всички дошли за индивидуални молитви.
"С едно детенце наистина стана някакво чудо, припадна, след което се вдигна и каза: "Добре съм. Оздравях." Това разказа пред "168 часа" 60-годишната Цветанка Арсова от София.
Тя чула как бабата на момиченцето обяснила, че в последно време детето вземало много лекарства, а след молитвата дори хремата му изчезнала.
"Свещеникът определено не е като другите попове, които само отбиват номера с молитвите. На него молитвата като че ли му извира от душата, вибрацията буквално се усеща в църквата - допълва Арсова. - Молитвата му въодушевява. Много силна беше. Свещеникът наистина иска да помогне на хората и призовава Божията благодат."
"Много хора бяха дошли за индивидуални молитви, но отец Михаил Иванов каза, че ще направи обща. Обясни ни, че Бог е жив, че Той е в нас и чува молитвите ни. Че вярата, която ще ни излекува, е в нас. След което ни помаза. Аз съм убедена, че ако се помолиш от сърце, Бог чува", разказва 58-годишната Йовка Димитрова от Стара Загора. Тя пътувала 3 часа до Видин, но казва, че вече е с нагласата, че псориазисът й ще мине.
Самият Михаил Иванов казва, че иска да научи хората сами да се молят.
"В този процес най-важна е вашата вяра, тъй като Христос винаги пита "Вярваш ли, че мога това?" и след това отговорът му е: "Да бъде по твоята вяра."
Моята част от този процес е да създам чрез молитва връзката между Бога и вас, т.е. да бъда проводник на Божията благодат, а от това колко и как вярвате, съответно ще получите и изцеление", казва видинският свещеник.
Той е убеден, че Бог не дава с мярка, а само човек приема с мярка.

- Г-н Иванов, как се молите, че молитвите ви сякаш биват чути, както казват присъствали на църковните ви служби?
- Като за начало трябва да осъзнаете, че всичко, което се случва, се случва само във вас самите, във вашия собствен вътрешен свят и никъде другаде. И ако сте болни и искате да се излекувате, то помощта ще дойде отвътре, от вашия вътрешен свят, защото там се намира Бог с цялото ангелско войнство. И само Той може да ви излекува или изцери, ако поискате това от Него. Но го искайте от цялото си сърце и душа, от всичкия си разум и всичката си сила. И Той ще го направи.
Като за начало, когато се разболявате или сте болни,
не трябва да се противите
на болестта
Трябва да я приемете и да признаете този факт, за да се изпълни смисълът на болестта и да завърши нейното време. Защото, ако се противите, само удължавате своята си агония. И ако твърдите, че не сте болни казвайки: АЗ НЕ СЪМ БОЛЕН или АЗ СЪМ ЗДРАВ, ще влезете в противоречие с истината за това, че сте болни. Тогава болестта ще придобие още по-голяма сила и състоянието ви ще се влоши много повече. Но ако кажете: Да, аз наистина съм болен, ще изпълните смисъла и времето на болестта и тя ще спре активното си действие върху вас.
След това трябва да осмислите и осъзнаете, че Бог ви е създал да бъдете здрави и ако сте се разболели, то е само защото по някаква причина сами сте допуснали това да се случи. С други думи, трябва да поемете отговорността за това, че сте болни, и да не търсите причини извън себе си.
Трябва да се знае, че
причината за всяка
болест е грехът
Не е задължително грехът да е лично ваш, понякога просто ставате жертва на обстоятелствата. От друга страна, не трябва да търсите причината извън себе си, нито да се обвинявате, а да поемете отговорността, че съзнателно или не сте допуснали да се разболеете. От това следва, че първата стъпка към вашето оздравяване е да поискате прошка от себе си за това, че сами сте допуснали да се разболеете. Направете го с думите: "Простено - прости."
Необходимо е да сте изпълнени с чувство на милост и състрадание и съответно със същото чувство да си дадете прошка.
Втората стъпка е да благословите болестта в себе си с думите: "Господ да те възлюби." По този начин предавате болестта на Божията любов, в която любов грехът, тоест болестта, "изгаря като сух храст в разгорещена пещ".
Третата стъпка е всеки да осъзнае, че Бог го е сътворил здрав, а не болен. Бог иска да сте здрави. Затова обхванете себе си с цялата си мисъл или по-точно болния човек, в когото сте се превърнали, и се отречете от този човек, като използвате божествената формула: АЗ СЪМ ТОЗИ, КОЙТО СЪМ. Но в случая трябва да кажете:
АЗ НЕ СЪМ ТОВА,
АЗ НЕ СЪМ
Като под ТОВА имате предвид болния човек.
С това свидетелство вие се освобождавате от оковите на болестта.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"