Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отец Михаил Иванов от видинското село Покрайна е убеден, че подмладяването е възможно. "168 часа" пръв писа за него в миналия брой и за свидетелствата на хора, които са излекувани с молитвите му от рак, безплодие и други нелечими заболявания.
Свещеникът открива, че спирането на стареенето е възможно, преди 13 години.
"Тогава ми се появиха симптоми на дерматомиозит. Бяха ми познати от моя дядо, тъй като той, преди да почине, боледуваше от това заболяване - разказа Иванов. - Не ходих на лекар, защото щеше да ме постигне същата участ. Просто наложих вярата си и победих болестта. Сега съм напълно здрав. Искам да кажа на всички, че неверието води човека - към тление и смърт, а вярата към безсмъртие и вечен живот."
Популярният във Видинско свещеник открива през 1999 г. първите симптоми на болестта.
"Също както при дядо ми се появиха
сърбежи по краката,
безчувственост при допир, самата плът става нееластична, натискаш я и тя не се възстановява - все едно е дунапрен", обясни той.
При това заболяване преждевременното състаряване става вътрешно. Понякога човек дори няма време да остарее външно, защото умира.
"Болестта разруши имунната система на дядо ми, беше отпаднал - казва Иванов. - Наскоро четох, че заболяването вече може да се лекува в ранен стадий, но тогава се смяташе за нелечимо."
Когато открива симптомите на страшната болест, Иванов е едва на 27 години. Отказал да влезе в болница.
"Знаех, че след като дядо влезе в клиника, го изнесоха оттам мъртъв. Няма излизане с това заболяване. Затова реших, че няма смисъл да ходя. Изходът щеше да е през моргата", казва той. Именно тогава Михаил Иванов решава, че ще се бори със силата на вярата си.
"Може да ви се стори странно, но си
дадох две седмици,
за да се справя с нея
Поставих си реален срок, в който смятах, че мога да преборя болестта", обяснява той.
Чудото се случва. Заболяването, което спира растежа на нови клетки, е победено.
"Постепенно започна регенерация на тялото и аз оздравях, а човек с тази диагноза може да си отиде за няколко месеца", казва Иванов.
Организмът започва да се подмладява.
"Имам снимки от периода на заболяването. Вярно, тогава бях с дълга коса и брада, но хората ме мислеха за много по-възрастен, никой не вярваше, че съм на 27 години.

Смятаха ме за 40-годишен. Когато този процес спря и започна подмладяването, изглеждах по-млад, отколкото когато бях болен", казва Иванов.
Към 30-те заради стрес започва да побелява.
"Реших да преустановя този процес и от тогава до сега няма ново побеляване", усмихва се свещеникът.
За него
старостта е болест,
плод на съзнанието ни.
"Забележете до колко години старее човек. Обикновено до 75 г., след което процесът спира. Хората, дори да станат на 95 г., в повечето случаи изглеждат като на 75 г. Затова смятам, че старостта е болест, която има своя край. Човек на определена възраст спира да старее и изглежда по същия начин дори и на 100", казва Михаил Иванов.
За него естественото ни състояние са младостта и зрелостта, а не старостта.
"Очистете мислите и съзнанието и върнете у себе си първоначалната природа, живейте вечно и безкрайно, радвайте се на живота, той е създаден за вас", казва отец Михаил Иванов.

Отец Михаил Иванов

С молитва се активира хормонът на подмладяването 

- Отец Михаил, сериозно ли мислите, че човек може да се подмлади?
- Както всяко чувство у човека има своя хормон, например агресията е вследствие на повишен адреналин, щастието - на отделяне на ендорфин, така и вярата е в резултат на отделянето на мелатонин от епифизната жлеза.
Мелатонинът е хормонът на младостта. Неговото повишено отделяне усилва имунната система, предотвратява ракови заболявания, атрофията на половите органи и така нататък, т.е. регенерира тялото.
- Как чрез молитва може това да се случи?
- Науката ми е хоби от дете затова мога да кажа, че когато човек проявява истинска вяра, се появява и
промяна в химичния
състав на тялото
Адреналинът се покачва, мускулите вибрират, температурата на тялото се повишава, кръвта нахлува в мозъка, активира се епифизната жлеза и т.н. Освен това в съборното послание на апостол Яков четем, че: "молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния...". Това ще рече, че от болестта, наречена старост, човек също може да се изцери. Когато намерим точните думи и правилната вяра, ще активираме епифизната жлеза и тя ще отдели хормона на младостта и тялото ще се подмлади.
В човешкия организъм съществува микроклетка или по-точно микрокапсула, която аз наричам "животрон". Тази микрокапсула е капкообразна и има отвор откъм опашката на капката. Във вътрешността на капсулата се намира ядрото на животрона. Ядрото е безцветно като стъкло и с трикрака форма подобно на желиран бонбон. За мен то има най-важната функция - да дава живот на клетките в тялото.
Животронът не се влияе от градирането и деградирането на организъма. Той го причинява. Също така искам да отбележа, че ядрото на животрона може да приеме и първоначалната си форма при определени обстоятелства. Това се случва,
когато му бъде зададена програма отвън
Тази програма може да бъде зададена чрез първоматерията.
Цялата материя и биоматерия е произлязла от първоматерията, или от черната материя, както я нарича науката. Първоматерията има способността да приема и предава информация, както и да я съхранява. Начинът първоматерията да приема и отдава информация е тя да бъде въведена в резонанс.
- Как става това?
- Ще ви дам един обикновен пример, за да ме разберете какво искам да кажа.
Да вземем например, че разговаряте с човек. Има думи и изречения, които приемате спокойно, но има и думи или изречения, които могат да ви извадят от равновесие, т.е. у вас настъпва резонансно състояние. Точно това се случва и с черната материя при определени слова. Настъпва резонанс и тя вече е способна да предаде определена информация или програма на "реалната" материя, тази, която познаваме. Ето защо първоматерията може да пренесе и предаде определена програма, в случая към ядрото на животрона и да възстанови първоначалната му форма. От това следва, че
тялото отново ще се сдобие с живителни сили.
- Тоест с думите се активира програмата?
- В квантовата физика се твърди, че материята е енергия, а енергията е вибрация, вибрацията е звук, звукът е слово. Е, сега ясно ли е защо написаното в Библията е вярно, че: "В началото беше словото."
Всичко това, което ви казвам за животрона, предстои да бъде открито от науката и ако тя има нужда от малко помощ, моля да заповяда.
- С какви молитви да активираме подмладяването?
- Няма да ни стигне мястото да обяснявам. Всичко съм описал в книгата "Учението на живота" с авторски псевдоним Лиахим Вонави. 

 В Осака връщат времето назад,
но увреждат имунитета

Няколко научни центъра в света работят от години срещу процеса на стареене.
В САЩ от години проучват как хормонът мелатонин може да удължи живота ни. Там направили опит да трансплантират епифизи от млади плъхове на възрастни, което довело до зашеметяващо подмладяване. Обратно, имплантирането на епифизи от стари мишки на млади причинило преждевременното им състаряване.
Впоследствие в процеса на изследването се оказало, че хормонът мелатонин има и невероятен имуностимулиращ ефект. Освен това ускорената му секреция помагала при болни от рак.
Затова учените в САЩ сега търсят начини как да се запази секрецията на този хормон до дълбока старост, за да може организмът ни да остане млад по-дълго време.
В Университета на Аризона също неотдавна публикуваха зашеметяващото откритие, че пчелите могат да обърнат процеса на стареене, да се подмладят и да живеят доста по-дълго от обичайния за тях кратък живот.
Оказало се, че те силово се самопринуждавали да стават дълголетнички, ако оцеляването на кошера е застрашено. Това станало, като учените изтеглили оттам младите пчели, които трябвало да заместят възрастните работнички. В кошерите останали само старите берачки, ларвите и пчелата майка.
Работата за известен период силно намаляла, но впоследствие повече от половината от старите пчели възобновили старите си функции и животът в кошера се възобновил.
Ако пчелите могат да препрограмират мозъка си и да се подмладят, защо и хората да не могат, питат изследователите.
Известният френски професор Мирослав Радман също е на прага на епохално откритие.
Неотдавна той откри молекули, които са мощни антиоксиданти и спират процеса на стареене. Ученият и екипът му изучавали организми, устойчиви дори на радиация. Оказало се, че когато попаднат в организма ни, те стават изключителни защитници на имунитета, което обръща процеса и може да доведе до мечтаната вечна младост.
Напред с материала са и учените в Университета в Осака. Там директно са изолирали протеина, които влияе на стареенето. Изследователите успели да му въздействат и на практика спрели напълно процеса.
Неприятното в случая е, че подмладяването увредило имунитета им. Сега учените търсят начин да елиминират това негативно странично действие на подмладяването.

Анета Аничкина, психиатър:  

Всичко е до програмата,
която си зададем

Възрастта преди всичко зависи от вътрешното преживяване на човека за възраст. Има хора, които дори на 20 години имат поведение и преживяване като на по-възрастни. И обратно, със сигурност хората, които правят различни превантивни техники срещу остаряването като йога, спорт и т.н., изглеждат по-добре, те се чувстват по-добре и са по-големи оптимисти.
Всичко е до програмата, която си задаваме. Но за да изберем правилната програма, за да можем да я инсталираме и тя да заработи, мозъкът ни трябва да е здрав. Да сме психически здрави. Защото нерядко се виждат и негативни резултати, когато, да речем, един човек, който има психическо заболяване и се занимава с йога, ситуацията е плачевна.

Моника Балаян, психолог:

Ако дадем команда младост,
тялото ще се подмлади

Като психолог съм убедена, че старостта е вид заболяване, от което можем да се излекуваме. Увереност ми вдъхнаха учените в Университета в Осака, които неотдавна проведоха един много интересен експеримент. Благодарение на него се оказа, че може да се прекрати стареенето на клетките в човешкото тяло. Проблемът е, че заедно с подмладяването имунитетът започва да пада. Затова сега се правят изследвания как да се избегне този негативен ефект. До подобен извод стигна и руският професор Виктор Зуев от Научно-изследователския институт в Москва. Той също направи откритието, че може да се забави процесът на стареене.
Великият учен академик Владимир Бехтерев в свое специално изследване стигна до извода, че човешката личност е безсмъртна.
Да не забравяме, че има страни, в които жените просто нямат климакс. При тях менопаузата настъпва чак към 70 години.
В Университета на Аризона също проведоха много интересен експеримент с пчели. Там успяха да измамят по-старото поколение, че няма кой да изпълнява функциите им, когато умрат - това стана, като учените отстраниха от кошера по-младите пчели. Какво било учудването на изследователите, когато възрастните, вместо да приключат житейския си път на обичайната за това възраст, възобновили старите си функции, за да не загине кошерът. Тоест всичко е в програмата, която си зададем. Твърдо вярвам в това. Ако програмираме тялото си за старост, то остарява. Ако му дадем команда младост, се подмладяваме.
За психолозите е ясно, че преди физиката ни стареят емоциите, а тялото ни е нещо като тяхно огледало. Има много примери за хора с младежки емоции, с младежки начин на мислене, които изглеждат наистина много по-млади от реалната си възраст. Забележете, че тези, които изглеждат по-млади, обикновено кипят от енергия, имат творчески планове, идеи, цели, желания и горят от амбиция да ги реализират. Те не се оплакват, не хленчат, винаги са на 100% фокусирани в целта си. Никога не си губят времето, за да се ровят в миналото, да съжаляват за пропуснати възможности и т.н. Те са влюбени в бъдещето и го очакват с нетърпение. Не са многознайковци, убедени, че знаят всичко. Напротив, те са любопитни и имат огромен интерес към живота. Именно това помага на човек да остане млад.
С методите на психологията провеждам подобен експеримент със себе си и мисля, че има ефект.

Проф. д-р Връбка Орбецова:

На столетниците им
никнат нови зъби

Това означава, че процесът на регенериране е заложен у нас

- Г-жо Орбецова, може ли да се каже, че старостта е болест?
- Все още малко се знае за остаряването и болестите на напредналата възраст. Тази теория бе развита от двама лекари, автори на "Ултрадълголетие". С много научни доказателства те защитават тезата си, че старостта може да се смята за автоимунно заболяване. При него имунната система, призвана да ни пази, ако срещу нея има прекалено много агресия, от пазител става враг. И започва да атакува самия организъм. Забележете, че честотата на сърдечносъдовите, на злокачествените заболявани расте, но с още по-голяма скорост се увеличават автоимунните заболявания - МС, Хашимото, ревматоидният артрит, диабетът, болестта на Крон и др.
В този случай може да си отговорим защо стресът ускорява стареенето и скъсява периода на ползотворната възраст. За щастие имунологията много напредна и има доста сложни, но точни методи, с които се определя нивото на протеина CRP.
Ако той е повишен, това означава, че имунната ни система е свръхактивна и тя вече не ни е от полза. Дори ни вреди и е
в основата на ускореното стареене,
на автоимунните заболявания, на бързото износване на организма, на кръвоносните съдове, нервите и др.
Вече всеки може да провери нивата на този протеин в организма си.
Отделно американците разработиха тест с точкова система. Задават се въпроси, на които всеки може да отговори и които са свързани с бита му.
Един от въпросите е дали човек пуши, защото тютюнът предизвиква свръхактивност на имунната система и е доказано с клинични изследвания, че CRP е десетократно по-висок при пушачите, отколкото при непушачите. Друг въпрос е свързан с местоживеенето - дали е в екологично замърсен район, защото това води до три пъти по-високи нива на този протеин.
Има въпрос, свързан с това колко пъти човек разказва вицове или слуша вицове. Колкото повече прави това, толкова по-нисък е CRP в организма.
Друг въпрос в теста е свързан с това колко често човек се смее, дали го прави от сърце. Оказва се, че веселите хора като цяло имат понижени нива на протеина. Неслучайно смехотерапията е призната като официално направление в медицината.
Има въпрос, свързан с това
доколко редовен е сексът
и има ли любов и привързаност между партньорите. Силната връзка означава понижено равнище на протеина.
Мрачното настроение, безсънието обикновено показват високи нива на CRP. Много ме впечатли и друг факт във въпросника. Оказва се, че хората, стриктно спазващи трикратното хранене през деня, имат по-високи нива на протеина, а тези, които се хранят начесто и по малко, по-ниски.
Друг въпрос е свързан с физическите упражнения. Оказва се, че те намаляват напрежението в тялото и имунната система. Масажите също са много полезни за спирането на процеса на остаряване. В резултат на изследвания се препоръчва и един час преди основното хранене да се вземе поливитаминен препарат от типа на мултивитамините.
 - Възможно ли е подмладяването да е програма, която си задаваме?
-Да. Всеки човек си идва с генетична програма, но когато е създаван геномът преди много хилядолетия, продължителността на живота е била много по-висока - над 100 години. И науката приема, че човешкият живот е закодиран за над 100 години, като тук става дума за пълноценен живот.
Фактът, че на столетници им поникват нови зъби, означава че
организмът има резерв,
начин за регенериране, за подмладяване. Още в Библията е казано, че хората са живели по 800 години.
- Има ли изследвания у нас за подмладяването и синтеза на мелатонин?
- Мога да говоря за нашите изследвания, които правихме в групата по хипертония. Те бяха едни от първите в тази насока в света. При експериментални животни с атеросклероза се оказа, че има обратно развитие. Затова написах изречението: В такъв случай може спокойно да говорим, че има подмладяване, че не е илюзия търсенето на източници на подмладяване.
Когато завърших докторската си дисертация и видях изследванията с такава висока ензимна и коензимна активност на черния дроб, на бъбрека, на сърцето, реших да повторя още веднъж двугодишния експеримент. От един момент настъпваше голяма стабилизация на биологичното окисление, което бе парадоксално, но означаваше, че животът би трябвало да е много по-продължителен от сега. И с добра жизнена енергия.
Оказа се, че животните, които не могат да се разболеят от атеросклероза и диабет, имат висока активност на системата NAD-H (субстанция, гарантираща правилното протичане на ензимите в организма - бел. ред.). Подобен се оказа и случаят с животни с експериментален диабет.
- Кое гарантира висока активност на системата NAD-H?
- Основният й източник е ниацинът. Забележете, че едва сега става актуално лечението на диабета с ниацин и фолиева киселина, затова ми се иска младите да знаят, че и
нашата наука е
дала своя принос
в тази посока. Данните от изследването ни бяха публикувани и на Запад.
- Как да си набавим ниацин?
- Организмът си има начин да поддържа този потенциал, но ако не приемаме витамините с храната, той не може да ги синтезира. Затова въпросът с храненето и начина на живот е основен. Природосъобразното хранене, богато на витамини, гарантира правилното протичане на биологичното окисление, здравите митохондрии и добро ниво на NAD-H.
- В западната преса се твърди, че приемът на ниацин осигурява по-висок синтез на мелатонин, което може да стимулира подмладяването?
- Затова ви казвам, че изследването в дисертацията ми бе изненада дори за мен. Защото изследвах точно тази система с ниацина, която е в основата на добрата биоенергетика. Неслучайно повторих опита, защото се усъмних в първите резултати. Мелатонинът осигурява възстановяването на човека, защото е естествен регулатор на съня. А най-честата причина за нарушение на баланса на имунитета ни е безсънието.

Ана Пейкова, естетична медицина, дерматолог:

Стареенето може
да бъде забавено

Процесът на стареене може да бъде забавен. Има методи, с които да съхраним кожата на тялото. Разбира се, много зависи от самата кожа, от съхранението на клетките, защото стареенето е свързано с хормонално изчерпване, в организма намаляват структурите, задържащи водата, понижава се еластичността на кожата, изчерпва се колагенът и т.н.
Ние можем да действаме чрез прием на хранителни добавки, с витамини, а външно да прилагаме инжекционни техники, с които да вкарваме хиалуронова киселина, за да се подобри еластичността на лицето. В тях и в колагеновите мезотерапии няма нищо опасно само когато са прилагани от лекар и препаратите са разрешени за употреба у нас. За съжаление напоследък много немедицински лица се занимават с това.
Като цяло за тялото е добре да се прилагат хранителни добавки, съдържащи колаген. Хубаво е той да е във вид, усвояем от организма какъвто е рибният. Полезно е да се приемат минерални води, по-рядко да се излага кожата на слънце, да се намали тююнопушенето. Необходимо е и балансирано хранене, защото токсините, които се отделят с храната, водят до стареене. Физическите упражнения са задължителни.