Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Октай Енимехмедов събирал оборотите от дилърите на Ицо Боксьора
- Задържан за грабеж и побой още като ученик
- Разминава се със затвор в поредица от инциденти

Задържаният за атентата срещу Ахмед Доган Октай Енимехмедов има скрита до момента криминална биография, която не е свързана единствено с известния наркобос от близкото минало Ицо Ширев-Боксьора.
25-годишният мъж, който опита да стреля с газов пистолет по почетния председател на ДПС, има регистрации в полицията още като ученик, а работата му за Боксьора не е била на обикновен бияч в наркоструктурата му, а на доверен човек, който е прибирал всекидневните обороти от дилърите, научи "168 часа". Студентът отличник от ВИАС се забърква в поредица от криминални инциденти с побоища и дрога, но
винаги успява да се измъкне сух
Данни за участието му в наркоорганизацията полицията в София събира през 2010 и 2011 г., когато бригади на Ицо Ширев с брадви в ръце ударно завземат териториите на други пласьори в центъра на София и в кв. “Студентски град”. Експанзията е последица от оттеглянето на големите босове от миналото заради проточилите им се проблеми с правосъдието.
Октай Енимехмедов не просто е имал обща снимка с Ицо Ширев-Боксьора, както обяви веднага след атентата срещу Ахмед Доган вътрешният министър тогава Цветан Цветанов. Студентът атентатор е бил от най-близкото обкръжение на наркобоса. Двамата са имали общи националистически интереси и герои като например Васил Левски.
Само преди месец "168 часа" описа случка от Софийския централен затвор, при която лежащият там Октай Енимехмедов е пребил жестоко двама пандизчии, които се изгаврили пред него с Апостола на свободата.
Васил Левски е и
единственият герой, пред когото се прекланя и Ицо Ширев
Той е роден в града на Апостола Карлово и в една от малкото свои медийни изяви казва: "От него съм се научил да бъда борбен докрай и да отстоявам правата си".
Източници от полицията, но и от престъпния свят свидетелстват днес пред "168 часа", че атентаторът на Доган и наркобосът са връстници и са били постоянно заедно както по време на работа за организацията, така и в боксовата зала (и двамата са боксьори, Октай - младежки шампион, а Ширев участва и в свободни боеве), но и на забавления вечер.
Проверка на вестника показа, че Октай Енимехмедов е засичан от полицията в автомобил заедно с наркобоса не само веднъж, както бе съобщено първоначално след инцидента в НДК. За първи път двамата са видени заедно още през 2009 г. в Бургас.
Тогава автопатрул спира софийски "Мицубиши Паджеро", за който се говори, че Боксьора наследил от Радо Темерута, заедно с ударната му бригада, когато поел бизнеса му в столицата. Зад волана е самият Ширев, а около него са насядали Геган Мелконян, Виктор Джамбазов и Енимехмедов. Проверката на място показва, че арменецът не фигурира в компютърните масиви на МВР, но Джамбазов, който е от Златоград, присъства там с информация, че
участва в наказателна бригада на наркобоса
През май 2010 г. полицията отново спира джип на Ширев - този път "Мерцедес" G-класа, и не в Бургас, а в кв. “Студентски град” в столицата. Вътре се возят пак Енимехмедов, Виктор Джамбазов и Николай Иванов. Последният е от Тополовград и според информация на МВР също участва в наказателни бригади на младия бос.
По това време в службите, които наблюдават наркоразпространението в София, вече е постъпила информация, че Октай събира парите от дилърите, които работят за Ицо Ширев. Според оперативна информация студентът отличник от ВИАС дори ползвал електронна машина за броене на пари.
На 10 ноември 2010 г. той е задържан на бул. "Патриарх Евтимий" № 75 - срещу ул. "Цар Самуил" до Петте кьошета в столицата. "Енимехмедов се държеше спокойно и не оказа съпротива, но в джоба на панталона му при обиска бе намерено пакетче с наркотик", разказва свидетел на акцията.
По случая според източници на вестника в софийското Четвърто РПУ веднага е било образувано досъдебно производство, което е докладвано още същия ден по бързата процедура, но наблюдаващият прокурор е наредил да се образува по общия ред.
На 10 януари следващата година срокът на разследването по случая е удължен с 4 месеца, защото свръхнатоварените специалисти от Института по криминалистика и криминология на МВР
все още не са готови с експертиза
на намереното вещество в джоба на Енимехмедов.
Резултатът от анализа е изпратен в Четвърто РПУ на 10 март 2011 г. (точно 4 месеца след задържането). В документа пише, че конфискуваното вещество е марихуана с тегло 0,51 грама. Разследващ полицай докладва материалите на прокурор Николай Попов в Софийската районна прокуратура.
По молба на вестника там бе направена проверка за съдбата на досъдебното производство, но магистратите отговориха, че при тях никога не е водено дело срещу Октай Хасанов Енимехмедов освен това за нападението срещу Ахмед Доган в НДК.
Надеждни източници, запознати със случая, обаче твърдят, че това не отговаря на истината. Още през март 2011 г., когато материалите по случая са докладвани на прокурор Николай Попов, той определя досъдебното производство
да се изпрати в прокуратурата с мнение за прекратяване
по чл. 24, ал. 1 от НПК - поради маловажност. "Деянието не е извършено или не съставлява престъпление" - както дословно гласи текстът в закона.
Според информация на "168 часа" на 23 март 2011 г. материалите по това досъдебно производство срещу Октай Енимехмедов са архивирани в Софийската районна прокуратура.
Странно е, че две години и половина по-късно те не бяха открити при проверката по молба на вестника. В същото време служители от полицията неофициално твърдят, че преди да влезе в затвора за 8 месеца и 13 дни, Ицо Ширев е оказвал неприкрит натиск в интерес на приятеля си.
Същите източници дори разказват, че Октай е имал и друго задържане в софийско РПУ с амфетамини и голяма сума пари в различни валути, но случаят е бил потулен. "168 часа" не успя да открие доказателства за това.
Така или иначе героят от НДК се измъква сух след това задържане с дрога. Както и в следващия инцидент от 25 октомври 2011 г. Този път действието се развива в Бургас. Енимехмедов е арестуван пред заведение в морския град и е откаран във Второ полицейско управление. Причината е сбиване и оказване на съпротива на пристигналата на място полиция.
Обвинен е по чл. 325 от Наказателния кодекс за
“грубо нарушаване на обществения ред”,
но и за "съпротива срещу орган на властта". Законът предвижда до 5 години затвор за това престъпление. Районният съд в Бургас обаче налага административно наказание - глоба от 100 лева за Енимехмедов и за пореден път го освобождава от наказателна отговорност.
Прави впечатление, че съдът и прокуратурата са твърде меки с приближения на Ицо Ширев-Боксьора, въпреки че това не са първите му сблъсъци с правосъдието.
Той е задържан с наркотици и през октомври 2009 г. край дупнишкото село Мурсалево. Полицаите го спират в личния му автомобил "Фолксваген Пасат", а при проверка в боксерките му са открити 3 грама канабис.
Обвинен е по чл. 352а, ал. 3 от Наказателния кодекс, но и Районният съд в Дупница решава, че случаят е маловажен и Октай отново се разминава с наказателна отговорност, като плаща глоба от 500 лева.
Но ако приемем, че в двата случая - и в София, и в Дупница, Енимехмедов е бил задържан с малки количества наркотик, които могат да се приемат като дози за лична употреба (въпреки че дилърите носят точно такива количества, а самият Октай признава, че е вземал кокаин, а не марихуана), и това обяснява действията на магистратите,
недоумение буди
съдийското решение
по случая с побоя и полицейската съпротива в Бургас от 25 октомври 2010 г., защото това не е първи подобен инцидент със студента по архитектура.
На 7 юни 2008 г. той се сбива пред дискотека в Бургас заедно с брат си Метин, който спечели ферарито на Слави Трифонов в шоуто "Танцувай с мен". Братята влизат в сблъсък с друга компания заради скандал, а след намесата на охраната Октай Енимехмедов нанася брутален побой и над бодигард на заведението.
Така нападателят на Доган отново става обект на досъдебно производство, но този път е разследван по чл. 131, ал. 1 от Наказателния кодекс за нанасяне на тежка телесна повреда на длъжностно лице. Законът предвижда за това от 3 до 15 г. затвор, но и този път Енимехмедов е помилван от Районния съд - Бургас с условна 3-месечна присъда с 1 година изпитателен срок. Магистратите, които го разследват отново в морския град за побой три години по-късно, не вземат това предвид по никакъв начин.
Октай според информация на вестника е задържан няколко пъти и като непълнолетен в Бургас и дори се е водил на отчет в Детската педагогическа стая (ДПС) във Второ полицейско управление в града.
През 2003-та и 2004 г. срещу него са водени две предварителни проверки - съответно в Първо и Второ РПУ, за хулиганство и грабеж. Заедно с трима приятели (Тодор, Валентин и Николай)
Енимехмедов е уличен в грабеж на мобилен телефон
"Нокиа". Следващата година той е задържан заедно с Николай за побой и за първи път е регистриран в полицията и за хулиганство.
Тази наркохулиганска поредица от на пръв поглед дребни инциденти и приятелства със сигурност показва, че 25-годишният Октай не е просто родолюбец с болезнено изострена чувствителност.
А това дали сам е решил да атакува лидера на ДПС, за да спечели своите 5 секунди слава на голямата сцена в НДК (обратна версия за организирана група при подготовката на атентата виж долу), едва ли скоро ще стане ясно...

Проверявали тайна среща на Октай в сладкарница преди атаката в НДК

Анонимен мъж съобщил в МВР, че там Енимехмедов е бил с още трима души

Столичната полиция е проверявала за тайна среща на Октай Енимехмедов в сладкарница до НДК, която се е състояла часове преди той да атакува почетния председател на ДПС, но не е успяла да събере факти, които говорят за организация от повече хора, която стои зад инцидента.
В дните след покушението от 19 януари в МВР е получено анонимно телефонно обаждане, което службите не успели да проследят. Обадил се мъж, който не пожелал да се представи. Той казал, че в деня на неуспешния атентат е забелязал студента по архитектура в сладкарница до двореца с още трима души. Анонимният мъж отказал повече подробности и затворил телефона, научи "168 часа".
Независимо от това столичната полиция започнала веднага проверка по случая, тъй като тази информация говорела за по-сериозна подготовка за нападението и за участието на цяла група в конспирацията.
Първоначалното разследване показало, че в указания район има само една следкарница - от веригата "Неделя", която се намира точно срещу пилоните на НДК. Оперативни работници отишли в заведението и разпитали целия персонал, който бил на работа във въпросния ден. Показали им и снимки на Енимехмедов. Никой обаче не успял да си спомни той да е бил техен клиент с други хора на 19 януари.
Полицаите опитали да прегледат и записи от охранителни камери от района, но се оказало, че точно там няма нито една. Така работата по тази версия приключила.
Междувременно самият Октай направил пълни самопризнания в Института по психология на МВР и не спирал да повтаря, че идеята за нападението над Доган е само негова, пазена е в тайна дори от най-близките му и никой друг не му е помагал в начинанието.
Веднага се потвърдило мястото, от което той е купил газовия пистолет - магазин на “Армс” ЕООД на бул. “Евлоги Георгиев” № 32. Продавачката веднага разпознала по снимка Енимехмедов и обяснила, че той е бил при нея в деня преди инцидента. Обяснил, че иска да си купи оръжието за самозащита, търсел възможно най-евтиното в магазина и купил към него няколко турски патрона.
Версията, че студентът може да е бил подпомаган и от други хора или да е изпълнител на чужда поръчка се потвърдила и от огледа на жилището му, което той ползвал срещу месечен наем. Оказало се, че Октай е бил суперконспиративен. Той не водел в апартамента дори приятелката си. И даже колетите и пратките с пари от Бургас получавал не там, а срещу поискване.
Октай Енимехмедов обяснил, че се отличава от всички останали хора, защото ги превъзхождал, бил много по-смел и решителен от тях. В малката мансарда, която обитавал, имало на един шкаф знамената на България и на Европейския съюз, а по лавиците били наредени биографични четива и психологическа литература. На масичка в хола криминалисти и психолози видели книга за Александър Велики, а до нея предсмъртното писмо, което оставил, адресирано до майка си, преди да тръгне на мисията към НДК. В него се извинявал, че ако бъде убит от бодигардовете на почетния председател на ДПС, няма да може да завърши образованието.
Според преподавателите той бил отличен студент, а преди това завършил с отличие и строителния техникум в Бургас. Последната му приятелка разказала, че Октай е голям джентълмен, не пиел, не пушел, но бил малко потаен. Двамата така и не правили секс преди ареста му след инцидента.
На симпатичната блондинка, която е студентка от ВИАС, но не от неговия курс, Енимехмедов обяснил, че мъжът трябва да бъде смел, да бъде воин. Той разказал пред психолозите следното за инцидента: "Харесвах Доган, защото е умен, комбинативен и защото е успял, но той манипулира хората и говори целенасочено срещу българите.
Аз съм против разделението на турци и българи. Не исках да го убия, а само да го стресна и да го уплаша. Усетих най-якото чувство на света, когато се изкачвах по стълбите към Доган. Това беше неповторимо преживяване. Най-хубавият момент в живота ми. Притеснявах се само и изпитвах лек страх, че ще бъда разкрит със стария пропуск, докато влизах в залата и притичвах към подиума.”

Първата присъда на Енимехмедов е за инцидент с ревнив младеж в дискотека

от ГЕОРГИ ИВАНОВ

Октай Eнимехмедов има биячески наклонности още от юношеските си години. В Бургас той неведнъж е влизал в конфликти по заведенията.
За едно такова сбиване получава и условна присъда през 2006 година.
Тогава той е на 19 години и току - що се е разделил с активния спорт. Ставал е няколко пъти държавен шампион и притежава внушителна фигура. Екшънът се развива в дискотека в Морската градина през лятото. Октай влиза в заведението около полунощ с приятели и брат си Метин.
След два часа забавления и танци той решава да покани на танц момиче от съседна маса. Дамата се съгласява на блуса. По средата на танца обаче при тях пристига нервиран млад мъж, който
блъска в гърба Октай и успява да го събори на земята заедно с момичето
На нея удря и шамар, а на Енимехмедов се заканва, че ще му счупи главата.
Оказва се, че това е бившият приятел на дамата, който обаче още има чувства към нея и не може да се примири с раздялата. Стига се до бой между двамата. В битката се включват приятелите на Октай и група от 10 човека явно приближени до ревнивеца. Дискотеката заприличва на каубойска кръчма. Тела хвърчат по дансинга, чупят се чаши и чинии, момичетата реват, а бармани и сервитьори не знаят какво да правят. Охраната се намесва, но тримата гардове отнасят по няколко юмрука и не могат да предотвратят екшъна. През това време Октай нанася няколко много мощни юмручни удара на мъжа, който го е нападнал.
Чупи му ребро и челюст и буквално го нокаутира
В този момент нахлуват десетина полицаи, които слагат край на баталната сцена. Октай е задържан, като при ареста оказва съпротива и се налага ченгетата да го укротяват. В крайна сметка получава една година условно заради нанесените телесни повреди на зарязания ревнивец и на един от охранителите на дискотеката.
Бургазлията проявява буйния си нрав и преди две години отново в нощно заведение. Тогава той заедно с брат си Метин и аверите им Мерсин Симедчиев и Ибрахим Мустафа бяха арестувани, след като пребили охранител на дискотека, държали се агресивно с полицаите и блъскали с глави и крака по автомобила им.
Четиримата са спретнали много здрав екшън,
което наложило намесата на органите на реда. Тогава те бяха задържани в ареста за 24 часа и след това пуснати.
По-късно бяха осъдени на глоба и пробация с полагане на обществено полезен труд.
Октай и Метин и компания се появили пред елитната дискотека "Буда бар" малко преди 2 часа през нощта.
Те били видимо пияни, държали се шумно, единият започнал да си сваля блузата и да си събува обувките на входа на заведението, разказаха вчера сервитьорки. Гардът Валентин се опитал да не допуска подпийналата компания в дискотеката, за да не стане беля. Тогава четиримата бабаити скочили да го бият. Момчето се затичало към улицата пред заведението, но хората на Метин го последвали. Полицията спасила положението.
“Нещата не са такива, каквито се представят
Срещнахме се с брат ми пред заведението, той се връщаше от сватба. Аз бях от другата страна на бара, когато видях, че охраната го обгражда. Един от гардовете имаше електрошокова палка, а другият извади черен нож срещу него. Тогава тръгнах да го защитя. Никой не се е събличал гол, един от приятелите ми си събу чехлите", заяви тогава Метин Енимехмедов.
И двамата братя Октай и Метин притежават много солидна физика. Тренирали са от малки бойни спортове и не си поплюват, когато някой ги предизвика, разказват техни познати. Самите те обаче никога не са предизвиквали сами свадите. Обикновено са кротки и приятни като компания по заведенията. Обидят ли ги обаче става страшно.