Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На подсъдимата скамейка обвиняемите стоят спокойно, мерят думите си, не показват емоция.
Сдържаното поведение обаче определено не им е присъщо, когато се срещат със служителите на отдел "Призоваване, принудително довеждане и конвоиране" към Главна дирекция "Охрана на съдебната власт". В момента на връчването на обвинителни актове, призовки или принудително довеждане до съда, всеки от тях реагира различно. Някои посрещат служителите приветливо, други се крият, а трети са агресивни. Бивш служител в звеното разказа пред в. "168 часа" за някои от реакциите на известни личности в подземния свят при срещата им с принудителния отдел.

Клюна ги разиграва, откриват го в хотел в Бояна

Наркодилърът Антон Милтенов, известен с прякора Клюна, дълго разигравал служителите на принудителното звено, когато трябвало да му връчат обвинителен акт. На адреса, където се очаквало да бъде открит, се появили само майка му и баща му. Те отказали да съдействат за издирването на сина им, но в крайна сметка склонили да му се обадят, разказва един от присъствалите тогава. След като се свързали, Клюна им казал къде да се срещнат.
Малко по-късно обаче променил мястото 
Накрая уговорката останала за хотел в Бояна. Там Клюна пристигнал с два джипа и солидна охрана. Докато чакал да му бъде връчен обвинителният акт, завалял дъжд. “Един от охранителите му отвори чадър, а Клюна се обърна към мен - Айде бе, старши, два часа го пишеш тоя документ”, разказва служителят на звеното. - Аз му казах, ако не му се чака, да отиде и да си седне в колата. Той точно това и направи. Накрая аз отидох и му връчих акта.”
Въпросният обвинителен акт е връчен на Милтенов за притежание на наркотични вещества през 2004 г. Година по-късно той е застрелян в заведение за сладолед в центъра на София заедно с приближените му Иван Призрака и Николай Добрев - Цайса.  Преди това има няколко опита за убийство на Клюна.  На 28 юни 2002 г. той е прострелян от снайперист в дома си в кв. “Княжево”. През септември същата година е обявен за общодържавно издирване. Регистриран е за опит за убийство, търговия с наркотици, кражби и е търсен като поръчител на покушение срещу Илиян Версанов. През 2003 г. Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, обявява Милтенов за наследник на убития Константин Димитров-Самоковеца. Година по-късно
срещу Клюна е извършен
 нов опит за убийство
На 17 януари 2004 г. от изкорубеното заведение “Феята” стрелят по колата му с гранатомет, докато тя се движи към бул. “Цариградско шосе”. През февруари същата година е задържан за взрив в кв. “Люлин”.  На 5 април 2004 г. Милтенов отново оцелява след покушение. Този път по колата му е стреляно в района на хотел “Славия”. Това се случва дни след нападението срещу Николай Добрев-Бай Добри, за което Милетинов е един от заподозрените.
Последният неуспешен опит за убийство на Клюна е на 27 май 2004 г. Бойна граната е хвърлена в двора на къщата му. На 1 юни в дома му са открити наркотици, оръжия и голямо количество пари и му е повдигнато обвинение. 

Боби Цанков - спокоен и усмихнат

Радиоводещият Боби Цанков, който беше показно разстрелян през 2010 г., често се е возел с градския транспорт на Съдебната власт.
“Винаги беше усмихнат. Изглеждаше спокоен, въпреки че всички знаехме, че отива да говори за прекалено сериозни неща, за много големи хора”, разказва служителят в отдел "Призоваване, принудително довеждане и конвоиране". По думите му Боби Цанков
никога не показвал
притеснение,
не издавал вътрешното си състояние дори и малко преди разстрела му през 2010 г. 
С колите на съдебната власт бившият радиоводещ е бил воден, за да дава показания. Най-често го карали до следствието. “Държеше се позитивно с всички. Въпреки че често го карах, не е имал някакво специално отношение към мен”, каза служителят. 
На 5 януари 2010 г. Боби Цанков бе застрелян в центъра на София, докато отива на среща с адвоката си. Нападателите са двама мъже, които откриват огън по него на ъгъла на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Цар Самуил". Показното убийство се случва посред бял ден - около 12,30 часа. Цанков паркирал бронирания си джип пред стара кооперация, където била срещата. Бил пресрещнат от двамата стрелци на излизане от адвокатската кантора. При нападението пострадали още двама души. 
До фаталния януарски ден Боби Цанков прави журналистическа кариера. Бил е водещ в радио и на тв предавания, както и изпълнителен директор на радио “7 дни”.
Бил е и съдружник на убития Антон Милтенов-Клюна. Издава книгата “Тайните на мутрите”,  в която разказва за подземния свят у нас.
Година преди убийството му срещу Боби Цанков
текат 5 наказателни дела
 и десетки граждански
за измами в ефира. През 2010 г. е третото демонстративно нападение срещу радиоводещия. Седем години по-рано той оцелява при първия бомбен атентат срещу него. На 15 ноември 2003 г. взрив избухва пред дома на родителите му в София. По това време той се намирал в апартамента, но не е засегнат от експлозията. На следващата година, часове след като е дал показания срещу Клюна в СДВР, е ранен при взрив във входа - на същото място, където избухва и първата бомба за него. 
През 2004 г. стартира наказателно дело срещу радиоводещия в Софийския районен съд за измама в големи размери на Ваня Червенкова при изграждане на билбордове. В този период той често се вози в колите на отдел "Призоваване, принудително довеждане и конвоиране".
На 6 юни същата година вече е под домашен арест. Обвинен е, че като директор на радио "7 дни" през 2001 г. е сключил договори за реклама, без да има право за това, с 10 души и не ги е изпълнил. След четири месеца е освободен под парична гаранция. Сключва споразумение с прокуратурата през 2006 г., като се признава за виновен за измама в размер на 1500 лв.
Година преди да бъде убит, подава оплакване в ГДБОП за заплаха, която му е била отправена от Стефан Бонев-Сако. Разказва, че наркобосът му отправил предупреждение,
че ще бъде убит, ако не спре да пише за Мето Илиянски
На 24 ноември 2009 г. Сако е освободен срещу 6000 лв. гаранция. 
Убийството на Боби Цанков все още не е разкрито. След ареста на “Килърите 2” тази година обаче смъртта му бе свързана с престъпната групировка.

Варсанов черпел с кафе, ползвал колите на конвоя като такси

Илиан Варсанов, сочен за един от столичните наркобосове, редовно се възползвал от колите на отдел "Призоваване, принудително довеждане и конвоиране" в периода 2002-2005 г. Служителите пък го смятали за много приветлив човек, защото винаги бил любезен. "Винаги отваряше вратата бързо, никога не ни караше да чакаме.
Като влезем, пита: Кафенце
пиеш ли, с колко захар?,
разказва един от работещите в отдела в този период. 
Варсанов гледал да не тревожи жена си, когато идвали да го отвеждат. “Вършеше си тихо работите, обличаше си костюма и питаше - тръгваме ли, момчета?”, разказва още служителят. По думите му обаче Варсанов леко злоупотребявал със звеното. Бил един от най-редовните пътници в колите, защото за всяко свое довеждане обявявал, че се чувства в опасност. “Ние си го знаехме: Варсанов - 11 ч., през седмица. Бяхме му като такси”, споделя служителят. 
Илиан Варсанов е сочен за ключова фигура в наркобизнеса в столицата. През 2003 г. срещу него също има опит за убийство. Той оцелява при нападение в кв. "Белите брези". За случая е арестуван и оправдан Димитър Вучев-Демби.
В началото на същата година Варсанов е арестуван и по-късно освободен за ръководене на престъпна група, занимавала се с наркоразпространение. В дома му са открити 25 мобилни телефона, чрез които се смяташе, че уговарял доставки и поръчки. Заедно с него са арестувани още петима души. При претърсвания в жилищата им са открити около 25 топчета хероин, найлонов плик с 0,5 кг марихуана, 15 г амфетамин и пресовка хероин с тегло около 200 г, както и 3600 лева и незаконни оръжия. Това обаче не е първата среща на Варсанов със съдебната власт. През 2005 г. той бе
оправдан за убийството
на Антон Милтенов-Клюна
Бил е под домашен арест от 2002 г. като обвиняем за побой и грабеж на Христо Георгиев-Хамстера и за подготовка на убийство на Клюна. И двете дела са отлагани многократно. Обвинението по първото е, че през 2001 г. в жк “Стрелбище” заедно с Мартин Първанов-Лудия и още 5 души нападнали Хамстера и му взели 1500 евро и GSM. Варсанов и Мартин са задържани малко след инцидента.
 В следствената килия Варсанов остава до 30 юни 2002 г, когато е пуснат под домашен арест. Потърпевшият се явява в съда чак през 2004 г. и тогава е даден старт на делото. През 2005 г. обаче процесът започва отначало заради смъртта на един от заседателите по делото. 
По обвинението за планиране и подготовка на убийството на Клюна Варсанов е арестуван за 72 часа през 2004 г., а след това отново му е наложен домашен арест.

Владо Кузов бил тих и неразговорлив

В коли на отдел "Призоваване, принудително довеждане и конвоиране" са се возили и представители на властта. Такъв е депутатът Владимир Кузов, който получи условна присъда през 2009 г. за блудство с малолетен. “Беше тих. Не говореше с никого. Подписваше се и нищо не казваше”, разказва служител на звеното. 
Депутатът в 40-ото Народно събрание Владимир Кузов бе арестуван в началото на 2009 г. малко преди края на мандата на правителството. Тогава
получи условна присъда
 за блудство с дете
в подлеза на гарата в "Подуяне". Депутатските му правомощия са отнети. За времето, докато е народен представител, той има 26 внесени законопроекта.
Кузов влезе в парламента като депутат от листата на “Атака” през 2005 г. В началото на 2006 г. обаче бе изключен от парламентарната й група, след като стана ясно, че срещу него тече дознание. По това време прокуратурата публикува списък на политици, срещу които текат разследвания. Кузов сам се съгласява да бъде свален имунитетът му. През май 2007 г. е осъден на първа инстанция. На 18 февруари 2009 г. получава условна присъда. 
По-късно Кузов заведе дело срещу България в Страсбург за нарушаване на човешките му права по време на процеса. 

ИЗДИРВАНЕ: Антон Милтенов променял два пъти мястото на срещата за връчване на обвинителен акт.
ИЗДИРВАНЕ: Антон Милтенов променял два пъти мястото на срещата за връчване на обвинителен акт.