Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откакто научих, че ще сме домакин на европейското по футбол през 2020 г., съм изпълнен с особено чувство на гордост.
Само се чудя на кой точно стадион да посрещнем 60-годишния юбилей от първото в историята състезание за купата на Стария континент?
Дори за човек, който е гледал европейски турнири само от телевизионния екран, дори и при аналогов сигнал на приемника съвсем ясно се вижда, че националният стадион "Васил Левски" не става за тази работа. А с настъпването на цифровизацията този проблем ще се изостри рязко.
Без да знае за проблемите в България, президентът на УЕФА г-н Мишел Платини леко ни е улеснил, като е предвидил тези общо 51 футболни срещи да се изиграят в 13 различни града в 13 различни държави в Европа, а мачовете са разделени на два големи пакета - "Финали" и "Стандартен".
О
ще не се знае за кой пакет ще участваме - последното заседание на Министерския съвет, откъдето всъщност дойде амбициозната новина, бе "просто оперативно", на него са обсъждани само опорните точки на сътрудничество. Тепърва ще се уточняват конкретните ни ангажименти към УЕФА и, кой знае, страната на "бистришките тигри" може да се окаже подходяща и за пакет "Финали".
Нека бъдем оптимисти! В крайна сметка до събитието има цели 7 г. Дотогава може и да преодолеем проблема с липсата на пари за пенсии, както и за заплати за целия държавен сектор, който според някои проучвания засяга около 400 хиляди българи.
България е страната на изненадите и неограничените възможности.
В
се пак у нас "Чавдар" (Етрополе) и "Витоша" (Бистрица) летят с правителствения авиоотряд за срещи с треторазрядни футболни отбори, а какво остава за решения на национално ниво.
Така че в следващите 7 г. може хем да оцелеем, хем да реновираме "Васил Левски", че даже и да построим още един чисто нов национален стадион. Дали всичко това обаче ще се окаже достатъчно? Дали няма още с какво да се изложим финално пред чужденците?
Какви са гаранциите например, че в последния момент няма да възникне неразрешим казус по въпроса кой да излезе на реновирания зелен терен - единайсеторките на Франция и Италия от пакет "Стандартен" на Евро 2020, "Лудогорец" срещу "Базел" за Шампионската лига или пък Дейвид Копърфийлд за грандиозно магическо шоу?
Хайде, ако е Дейвид Копърфийлд, човекът е велик илюзионист, може и да направи някой фокус и да реши проблема, но ако сме продали десетки хиляди билети за рок концерт? Музикантите едва ли ще ни влязат в положението...
Т
ака че аз хем се радвам много, че Министерството на спорта изпревари с цели 12 дни крайния срок за кандидатстване за Евро 2020, хем се чудя защо професорката по синтаксис, която го управлява, не се захване с по-реалистични за страната ни проекти.
Като например другия документ, обсъден на същото правителствено заседание, който показва, че безработните младежи у нас са повече, че се увеличават отпадащите от образователната система ученици, а броят на студентите намалява.