Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-актуалното залагане в интернет вече не е кой ще измине под 2 часа АМ "Тракия", а колко депутати ще изгорят с предварително платени почивки, ако президентът наложи вето на актуализацията на бюджета.
Ако Плевнелиев върне закона, народните представители, които от понеделник вече ще се припичат на горещия черноморски и средиземноморски пясък, ще трябва да прекъснат аварийно "ваканцуването", да скочат по колите и да отпрашат бързо към София, за да прегласуват бюджета.
Ще им трябват 121 карти за гласуване в залата, което означава пълна мобилизация от страна на БСП и ДПС плюс златния глас от "Атака".
Реално 42-то народно събрание работи най-късно до 17 часа, за да не се налага по-късно ползването на рисковите бели автобуси на МВР. Така че веднага след като на светлинното табло в парламента се изпише "121 гласа "за" при прегласуването на актуализирания бюджет, депутатите ще пришпорят колите обратно и още същата вечер ще се радват отново на морския бриз.
По всичко личи, че нищо не може да откъсне от морето народните избраници. Те не се плашат нито от политическа криза, нито от сриваща се икономика. За 42-то народно събрание не обединението, а "ваканцуването" прави силата (виж колажа по темата на стр. 20-а). Затова въпреки протестите и проблемите в управлението на държавата, въпреки че правителството се отказа от дълъг отпуск, депутатите ще почиват това лято само два дни по-малко от обикновено.
Напълно заслужено. За тях не важат правилата за обикновения българин, който може да ползва платен годишен отпуск само ако е натрупал минимум 8 месеца трудов стаж на новото работно място.
Депутатите са необикновени хора. Те са се трудили цели 3 месеца и половина. И понеже реално работят само 3 дни в седмицата, това прави цели около 30 работни дни от началото на мандата им. Така със "102 гласа "за" на 31 август те си гласуваха 32 почивни дни - което пък означава, че се награждат с по 1 ден разтуха за всеки прекаран под обсада ден в 42-то народно събрание. Е, това се казва стандарт!
Трескавата подготовка за ваканцията започна още преди протестиращите на кафе пред парламента да облекат бански. Оказа се, че избраниците от ГЕРБ, които най-малко са работили в настоящия парламент - реално около 15-ина дни, имат най-много резервации за луксозната държавна база в "Евксиноград".
Щом чу за това разкритие, лидерът Борисов, който лично ще се окъпе само веднъж в морето тази година, веднага контрира, че по негово време в бившата морска резиденция на Батенберг били отдъхвали предимно депутатите от БСП. Явно традиционно морският бисер на властта приютява най-щедро опозицията от парламента.
Въобще всички освен Хафъзов от ДПС уредиха летните почивки. Той, отдаден на избирателите си, никога не е "ваканцувал" нито на море, нито на планина - един депутат от Бургаския регион, който цял живот се е движел в котловини и равнини, избягвайки географски сблъсък с морски и планински територии.
Хафъзов е стоикът на нашето време, категорично удържал на ваканционната съблазън.
За всички останали народни представители нека "ваканцуването" започне сега!

*Парламентарно подобрен вариант на заглавието на българския сериен филм "Неочаквана ваканция" (1981 г.).