Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рано сутринта в четвъртък е, но телефоните на Антон Златанов не спират да звънят.
"Колко души са се събрали? Как се държат? - пита 36-годишният мъж. - На големи групи ли прииждат? Има ли агресивни?!" "Движат се по двама-трима, няма големи групи, почти всички са от нашия профил" - докладват в слушалката.
"Група от 30 души преминава покрай военния клуб в посока парламента!" - пропуква лаконично и радиостанцията на бюрото му.
Главен инспектор Антон Златанов знае всичко за протестите във всеки един момент. Той е началник на група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия" в столичната полиция. Той е човекът, който въведе светлоотразителните жилетки "Антиконфликт полиция" и новата стратегия за опазване на реда при протестите, които се приемат със симпатия от хората на площад "Независимост".
"В цял свят се протестира много. И все повече тези протести са незаконни - без предварителна заявка и обявен организатор - обяснява Златанов. - Това затруднява много диалога и от години проучваме как работят колегите в Германия, Дания, Холандия и как техният опит е пренесен пък в Чехия, Унгария и Полша. Така, като се съобразихме с българския манталитет и закони, решихме да въведем две неща - първо, жилетките "Антиконфликт полиция" и, второ, екипите за диалог, които в момента се обучават и ще са готови за действие след около два месеца".

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"