Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-жо Дончева, как ни се отрази управлението на ГЕРБ?
- За мен най-големите поражения са в духовността. Да накараш една нация да мисли, че интелектът, интелигентите, творците, хората на духа имат място в ъглите или вън от страната. Самите привърженици на ГЕРБ не мисля, че са изцяло лоши хора. Или напълно отричащи духовността. Просто може би много от тях желаят ред и смятат, че този ред се постига с прости хора, които прилагат фатмашки методи. И че те никога няма да бъдат засегнати. Може би ние сме много крехка демокрация, която не може истински да се потресе от това, че хората са тотално контролирани, подслушвани, следени, тормозени. Може би голяма част от хората, които изпитват недоимък, се радват от посегателството върху богатите хора и смятат за редно и справедливо някой да отиде и да вземе чужд бизнес, създаден с много усилия и безсънни нощи.
Почти не познавам човек, който да каже, че не става за депутат,
защото няма качества за това. Напротив, масово хората се стремят към парламента като към нещо, което им се полага от само себе си. Моят автомивкаджия също ме попита какво трябва да направи по време на изборите и той да попадне в парламента. Вижте поведението на протестиращите. Отношението им към властта. Те са 25 - 35- годишни хора, голямата част от тях нямаха никакви професионални постижения до момента, дори не смееха да кажат какво работят. Но те смятаха, че така, както нищо не са работили в продължение на по-голямата част от трудовия си живот, изведнъж могат да управляват държавата. Защото световната революция създава такива мисли. Хората някак си трябва да стигнат до това, че държавната работа е работа като всяка друга. Иска си майсторлъка, познанията, отдаването
- Как ви изглежда парламентът?
- Все по-некачествен като състав. Неговите селекционери, които уж са стари политици, показват все по-плачевни резултати. Може би защото никой от тях не търси законотворци, хора с поглед към законодателството, хора с визия за държавата, хора, които биха се развили там. Погледнете състава на парламентарните групи и вижте броя на икономистите и юристите в тях. Аз мисля, че
това ще бъде първата правна комисия на парламента, в която няма да има 100% юристи
То не им и трябват. Защото те биха се замислили над странни законодателни предложения.
- Кои са селекционерите?
- Лидерите на партиите и групите около тях.
- Сегашният парламент изненада ли ви със странни решения?
- Още от първия момент. Всички тези бъркания в МВР и в системата за сигурност нямат нормално оправдание. Искат контрол над сектора за сигурност, защото смятат, че Бойко Борисов го е овладял. Това е обяснението на едните. И кой знае защо слагат съветника на Борисов Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи.
- Защо стана така?
- Това е голямата питанка. Отдавна говоря, че задкулисието на прехода и кукловодите му дирижират както ГЕРБ, така и БСП. Те не могат да направят упражнението с общо правителство в момента, но ще се помъчат да го направят във времето. Очевидно е, че те имат изконни територии, в които няма да допуснат никого и в името на тяхната защита те могат да сложат такъв човек за опазване на техните зони. А пък какво щяло да става с правителството, с обичайната човешка управленска дейност, няма значение. После ще видите какви парламентаристи са предложени като граждански квоти и странични лица, ще видите какви областни управители ще има и какви зам.-министри.
Вече е ясно, че има 3-4 от министрите, които гравитират към ГЕРБ безусловно
Ако ви обясняват, че те са някакви фамозни експерти, няма да намерите потвърждение за това в съответните професионални среди.
- Твърдите, че това е нещо като управлението на НДСВ, в което имаше двама министри от БСП?
- Това е по-скоро управление тип "Любен Беров". Само че то донесе позитиви на БСП. За това правителство не съм сигурна, че ще стане така. От гледна точка на БСП има една много голяма подмяна на вота. В крайна сметка с мандата и отговорността на БСП има правителство с четирима гербаджии. И определен набор неидентифицирани субекти, които може да се определят като носители или на корупционни практики, или на други. Няма нужда да се наричат експерти, защото хората не ги възприемат по този начин. Същевременно те не са свързани с БСП нито организационно, нито поне познавателно.
- Каква е целта - да се приобщи част от ГЕРБ, която е около Бойко Борисов, и да игнорират тази, която е около Цветанов?
- Според мен всичко е схеми.
- Като се има предвид тази сложна конфигурация, къде е мястото на Борисов и Цветанов?
- В тази скрита конфигурация
Цветанов няма място. Той ми изглежда хвърлен на вълците
Сега въпросът е докъде ще стигнат с наказателната акция. Аз имам резерви поне докато не видя един читав обвинителен акт, внесен в съда за престъпление, което да звучи убедително. Допустителството, че някакви подчинени не си свършат работата, не е такова. Когато видя обвинителен акт за това, че Цветанов е наредил определени незаконни действия, ще смятам това за убедително. И, разбира се, ако за това има и доказателства, а не само твърдение.
Бойко Борисов според мен ще си има още известно време своя писта за игра
Той има достатъчно депутати, има си поле и съвсем не е отминала възможността след няколко месеца той да се опита да се върне в играта, обръщайки нещата през улицата. Не смятам, че мачът за него е приключил окончателно. Мисля, че кукловодите, които стоят зад кабинета, все още не са във война с Бойко. Лична война. Смятам, че те имат прекалено много общи неща, общи действия и бизнеси, пари, които са общополучени, и т.н. Смятам, че те ще се опитат, вкарвайки гербаджии в определени ниши, да ги удовлетворят, защото там са бизнес ориентирани и клиентелисти. Но Бойко Борисов има няколко месеца на разположение. Смятам, че горе-долу до следващата година февруари той ще има такива възможности. И, разбира се, ще може да оперира с лоста избори, слети с евроизбори.
- Защо той започна такъв лек флирт с управлението, после напусна парламента?
- Бойко Борисов в момента е в ступор и неговите действия на крайна опозиция в определени ситуации са излишни. Все пак не сме 90-а година, когато можеше да се надъхва публиката с подобен род спектакли. Бойко е артист. Той винаги е флиртувал с част от по-широкия електорат, обяснявайки колко е позитивен, така че не се учудвайте.
- Сега протестите са доста вяли. Възможно ли е зимата да се създаде някаква ситуация около тока и парното?
- Протестите са доста вяли, но никога не е имало макар и вяли протести, изключвам 90-а година след изборите, които да започнат веднага след обявяване на правителството.
- Говори се, че има и финансиране?
- Винаги при такива мащабни протести е имало финансиране.
При протестите през февруари част от финансиращите претърпяха тежка загуба
на изборите. Сега виждам, че тече пак една трескава дейност по създаване на нови формации от същите кукловоди. Може би те ще могат да си отговорят на простия въпрос - защо Бойко Борисов, Алексей Петров и Слави Бинев имат различна електорална продаваемост? Въпреки че изглеждат много сходни като типажи. Аз много се надявах, че хората от задкулисието ще си дадат сметка колко голяма нужда има в момента България от успокояване. От подреждане без много патос. И че ще позволят на Пламен Орешарски повече свобода в избора на кабинет, като поне малко се откажат от обичайните си екстри.
Нищо такова не се случи. Те наистина са настроени като за последно.
- В крайна сметка Борисов надигран ли беше?
- Не. Борисов игра точно. От протестите ходът с предсрочната оставка беше точен. Просто той има едно ниво. Борисов не можа на изборите да произведе идеи, защото ги нямаше. Той стана министър-председател на базата на негатива и лошото отношение към тройната коалиция, даже без да предлага някакви кой знае какви идеи. На тези избори той съвсем не предложи идеи. Не можеш да продаваш магистралите просто така. Също както
с бой и сръбска музика не може да се печелят убедително изборите
Не можеш да си заложиш фалшифицирани изборите като бонус. Не става.
- Имате ли обяснение за тези над 1 млн. бюлетини в печатницата?
- Няма никакво значение кое ще се докаже и кое не. Абсолютно нелепо е да ти кажат, че на шефа на печатницата му било кеф да си печата бюлетини. Хайде де! Да си ги налепи на тапети. Но ние сме го допуснали. От тази работа дори прокуратурата да не може да вмени на Цветанов някаква отговорност, в системата за печатане, за възлагане на обществена поръчка и за контрол трябва да се създаде разумен ред върху бройките и съхранението.
- Смятате ли, че скандалът сега около Мишо Бирата може да е част от нов заговор срещу Цветанов?
- Смъртта на Мишо Бирата и на жена му дори към момента би трябвало да накара органите на МВР да се поровят в тези случки. Сега дали са го направили тогава или не, защото са смятали, че това е горещ картоф и не искат да го пипат, за да си нямат неприятности, не знам. Малко е панаирджийско това говорене, от което започна ескалацията на проблема. Видя ми се несериозно. В крайна сметка и смъртта на цар Борис в момента е загадка.
- Каква е прогнозата ви, ако случайно президентът извърти някое вето?
- Може, но да го прескочат. По-интересно ще е есента като направят парламентарните делегации, тогава 20 души обикновено нанякъде пътуват. И това са предимно хора от мнозинството. Питам се как тази работа ще изглежда всяка сряда? Събиране на мнозинство за дневен ред. Как ще работи парламентът при положение, че ГЕРБ могат да се регистрират всеки път, да вдигат кворума и след това да си излизат.
Намирането на формула, в която ГЕРБ да бъдат приобщени, също е опция
 - Има ли нещо скрито зад покушението срещу Доган?
- Не е това, което се вижда на повърхността, но нека разследващите стигнат донякъде.
- Не намалява ли влиянието на кукловодите?
- Сегашното правителство показа, че кукловодите на прехода имат прекалено голямо влияние и то не е за добро. Без тяхното отстраняване от влиянието във властта не може да се реши нищо добро за държавата.
- Те нямат ли интерес тази държава да е добре и да просперира, за да вървят и схемите им?
- Очевидно не. За тях най-важно е дали ще контролират ситуацията.
- Но как става в една опърпана държава, в която дори няма пари?
- Те си получават пари от канали, от това-онова. То е нещо като политическата зараза. Властта е някаква ценност. Обстоятелството да можеш да манипулираш хората, да действаш, да контролираш създава едно вътрешно чувство за много реализиран човек.
- Изглежда нелогично поведение.
- Нелогично от наша гледна точка. На хората, които искат да дърпат конците, това им е като афродизиак.
- Много малко неща трябва да се оправят в държавата, за да тръгнат нещата. Те нямат ли интерес?
- Много малко, но ще ги засегнат. Каква смятам, че е идеята на конструкторите на правителството? Говорихме по този въпрос онзи ден с един колега от десницата. Не съм единствен автор на анализа.
Кукловодите са с мисълта, че не трябва да се засяга подземието,
което беше на власт при Бойко Борисов, защото не са готови за война с него или защото се страхуват, че не могат да спечелят тази война. Смятат, че с мерки в бизнеса, които засягат само работата на данъчната система, на митниците и на администрацията, разрешителните и лицензионни режими, ще се постигне приличен и приятен бизнес климат и ще може да има прогрес. По този начин ще преминат през този етап, независимо дали той ще трае 4 месеца или 4 години. Аз съм скептична. Дребният и едрият бизнес са производни на нещо друго. Няма как да излезе бизнесът на дребните и средните колбасари, ако не се пресече контрабандният внос на месо. Няма колбасар, който в момента да влага прясно месо в колбасите си, защото не може да му излезе цената. А това е свързано с пресичане на контрабандата. Т.е. този, който управлява, ще трябва да тръгне на война с тези хора. Ако кукловодите на правителството се хранят от контрабандата, ти трябва да тръгнеш на война или на разбирателство, но драстично да пресечеш това явление. Същото е във всички земеделски сфери. Има проблем и с горивата. Там също трябва да се разбереш с бай Х, че не може кораби да ходят до Грузия мнимо, за да си вземат акциза, докато те да стоят на бургаското пристанище. Ще трябва да ти е ясно, че трябва да подкрепиш наредбите на Ваньо Танов. До дупка. Може да го смениш, но неговите наредби за контрол върху горивата трябва да станат факт. Готови ли са управляващите да седнат на сериозни разговори с "Лукойл"? Ние много си говорим за монополистите в енергетиката, защото са чужденци. А за "Лукойл", който засяга всеки човек?
А тези, които са в енергетиката? Това
не е само да вземеш лицензите на едни хора
Там са оплетени като свински черва. От това кой ще копае рова на "Белене" до това кой ще прави пътищата, работническите общежития и т.н. Друг е въпросът какво значи да тръгнеш, да си премериш крачките и да се постараеш да се разбереш с едната част. И тя да бъде предупредена да не влиза в определени параметри.
- С цигарите?
- И с тях, с това не искам да изчерпвам всички сфери.
- Какво трябва да се случи в държавата, за да се отиде на война с организираната престъпност?
- Когато имаме проблем, трябва да му намерим решението. С избори. Въпросът за отстраняването на кукловодите от достъпа им до властта трябва да бъде поставен. Аз го поставям от години. Значи ще трябва да го извадим този въпрос в едни избори като важна тема. Каквато бе 90-а година комунизмът за СДС. Хайде сега да поставим въпроса за отстраняването на кукловодите от сцената.
- Ако бъдат отстранени, това означава ли, че ще бъде преборена организираната престъпност?
- Тази организирана престъпност си има и свой живот. Но ние няма да бъдем принудени като политически лица да пазим кукловодите за това, че са ни допуснали до властта. Хората от организираната престъпност не са онези дебели момчета от 90-те, това вече са едни хора с големи възможности. И те се занимават с всякакъв легален бизнес. Независимо дали той е земеделски, строителен, транспортен. Тогава ми се струва, че по отношение на бившата организирана престъпност ще трябва да кажем -
било каквото било, от сега нататък карайте по правилата
Без да ровим скелети от миналото, без да се обясняваме. Разбира се, знаем каква е мощта на парите. Старите навици са си стари навици. Но доколкото и аз работя с клиенти от бизнеса, знам, че голямата част от тези с нещо тъмничко от миналото имат желание да бъдат от "белия" свят. Да бъдат приобщени, децата им да бъдат деца на уважавани бизнесмени, а не на някакви хора с тъмно минало. Не смятам, че нашият изход като нация е да разровим миналото и да го разкъсаме на дребно. Трябва да наложим правила и да караме по тях.
- Тоест не ни трябват хора отвън, които да се преборят с организираната престъпност?
- Мисля, че хора отвън ни трябват само за едно нещо. Не знам дали ще можем да намерим достатъчно хора тук, които да имат чувство за мярка и чувство за достатъчност. Чувството за достатъчност става много важно за политиката. Ако подходиш към шанса да управляваш страната примерно 5 години, но наистина да го направиш без схеми, без регата с канута с чирпаци, а по правила, ти ще направиш много неща. Ще постигнеш много. Няма да станеш най-богатият човек, няма да станеш и много богат. Въпросът е от какво имаш нужда - когато имаш жилище, автомобил, малко пари настрана. Какво ти трябва повече? Въпросът е да се намерят десетина души, които мислят по този начин. А не да гледат на властта като на нещо, от което могат да спечелят за 3 живота напред.